Nesplachujme palivo do záchodu. Nová generace biopaliv může pohánět naše auta

Miliardy tun hnoje: problém i příležitost. Planeta se musí každoročně vypořádat s odpadními produkty ze zemědělství i lidskými exkrementy. Nevábně vonící hromady jsou silným zdrojem skleníkových plynů, ale mohou se také stát obnovitelným zdrojem.

Martin Sedlák

28. 5. 2017

Z jedné tuny bioodpadu lze vyrobit až sto metrů krychlových bioplynu, který se pak může využít v kogeneračních jednotkách napojených na bioplynové stanice na výrobu téměř 200 kilowatthodin elektřiny a 350 kilowatthodin tepla.

Energetické zpracování známé také z českých vesnic se snaží doplnit tým amerických vědců z Kalifornské univerzity o přeměnu hnoje na biopaliva nové generace. Materiálu k pokusům budou mít dost: „produkce“ hnoje a dalších rozložitelných odpadů v USA představuje více než jednu miliardu tun ročně. Nová generace biopaliv z odpadu by tak mohla být dalším nástrojem, který vytlačí paliva jako jsou benzín nebo nafta. Současně mohou začít konkurovat dosud nejrozšířenějšímu bio-etanolu, který se vyrábí například z kukuřice nebo řepky.

„Snažíme se vytvořit z biologického odpadu alkoholy s rozvětveným řetězcem, které budou více energeticky husté než etanol a budou hořet podobně jako opravdový benzín,“ komentuje cíle výzkumu David Wernick z týmu vědců Kalifornské univerzity. Podle Wernicka je cílem dosáhnout takovou formu biopaliv z odpadu, která bude plně kompatibilní se současnými spalovacími motory. Jako bonus je pak snížení množství oxidů dusíku a emisí metanolu z volně se rozkládajících odpadů.

Hnacím motorem procesu produkce pokročilých biopaliv z odpadu je bakterie bacillus subtilis, rozkládá bílkoviny a výstupem jsou právě alkoholová biopaliva a amoniak. Ten lze využít k výrobě hnojiv.

Vědcům z Kalifornské univerzity můžeme držet palce. Jejich řešení by mohlo vhodně doplnit také domácí zpracování bio-odpadů. Každý rok je v Česku uloženo přes tři miliony tun směsných komunálních odpadů, z čehož téměř polovina připadá právě na biologicky rozložitelné odpady. Energie v odpadech přitom nemusí končit na skládkách, ale může být využita pro výrobu bioplynu, elektřiny, tepla, kompostu nebo právě nových generací biopaliv.

Zdroj: UCLA