Tyhle živé pneumatiky budou čistit ozvduší. Za jízdy

Na ženevském autosalonu bylo letos představeno velké množství zajímavých konceptů, které se pokoušejí změnit automobilismus tak, aby byl přece jen poněkud vlídnější vůči životnímu prostředí. Společnost Goodyear představila pneumatiky, které dokáží polapit CO2 a čistí tak vzduch.

Tomáš Vondra

12. 5. 2018

Ano, automobilismus je jednou z hlavních příčin problému, který planeta má, ale nedá se jen tak očekávat, že by se stovky milionů lidí jen tak vzdaly svých pohodlných vozů a začaly jezdit hromadnou dopravou nebo dokonce chodit pěšky. Každá snaha o pozitivní změnu je tedy dobrá.


A přesně o to se nyní snaží společnost Goodyear. Představila koncept „zelené pneumatiky” a nejde o zelenou jen metaforicky, ale doslova. Vnitřní část pneumatiky je totiž vyplněná mechem, který se na ní bez problémů udrží. Z okolního prostředí mech nasává vlhkost, která se zejména ráno kvůli oteplování vzduchu u silnic hromadí, a také částečky oxidu uhličitého, jimiž se pak mech živí.


Potom už je to čistě záležitost klasické fotosyntézy, o níž se každý učil ve škole: oxid uhličitý prochází proměnou na kyslík, mech z toho získává energii a všichni na tom vydělají -nejvíc ale lidé. Nejenže se tak zbaví oxidu uhličitého, který zásadním způsobem přispívá ke globálním změnám teplot na Zemi, ale navíc se do měst dostane více životadárného kyslíku.

„Do roku 2050 budou žít více než dvě třetiny obyvatel Země ve městech, proto je nutné, aby se objevovala chytrá řešení, která pomohou vést jejich obyvatelům lepší životy,” uvedla společnost Goodyyear.

Jedná se zatím pouze o prototyp, který má ukázat, zda je vůbec taková technologie použitelná v praxi, ale zatím se zdá, že vše funguje.

Experti z Goodyearu už i odhadli, jak účinné takové pneumatiky mohou být. „Pokud by se jednalo o město velikosti Paříže, mohou za rok pohltit asi 4000 tun oxidu uhličitého a vyrobit 3000 tun kyslíku.”