Elektrická motorka Harley Davidson bude už příští rok

Je pár značek, od kterých by nikdo neočekával, že se někdy odkloní od tradičních spalovacích motorů a přejdou na elektřinu. Jednou z nich je americká motocyklová legenda Harley-Davidson. Jenže je nová doba.

František Mašek

5. 5. 2018

Tahle zpráva přišla do světa už v roce 2010. To Harley-Davidson vytvořil speciální projekt LiveWire, což byl elektrický Harley, který objel zeměkouli v jakési roadshow. Odborníci, novináři i obyčejní lidé se mohli svézt na elektrickém motocyklu značky, která byla vždy známá svými bublajícími motory se spotřebou oleje větší než benzínu.

Tehdy to ovšem byl jen koncept a testoval, co na něj všichni ti lidé řeknou. Bude to propadák? Nebo nadchne? A jak to vypadá, elektrický Harley LiveWire všem vyrazil dech!

Už za 16 měsíců se stane tenhle projekt realitou v sériovém provedení. Samozřejmě, že to není ve světovém kontextu, kdy tu máme už desítky (možná i stovky) firem, které nabízejí elektrické motocykly, taková velká zpráva. Je to ale něco úžasného při představě, jak i ta představa mohutného chlapa na gigantické motorce s hřímajícím motorem může vzít rychle za své.

Co můžeme očekávat? To se zatím neví. LifeWire měl olejem chlazený elektrický motor o výkonu 74 koní. Akumulátory usazené místo motoru a nádrže dokázaly zabezpečit dojezd maximálně na 80 km. A to by byl problém, protože Harley-Davidson nestaví motorky pro denní ježdění ve městě na pracovní schůzky.

Také při roadshow vyplynulo, že dvojnásobný dojezd je minimum, co zákazníci dokážou skousnout. A tak očekáváme, že právě hodnota 160 km bude tou mezní, se kterou americká značka vyjde ven.