Chytrá aplikace otevře zemědělství moderním technologiím

Jednodušší a lepší život zemědělců slibuje český projekt CleverFarm, který si dal za cíl zpřístupnit moderní technologie všem zemědělcům. Projekt je součástí rodiny mapových aplikací CleverMaps a umožňuje, aby si satelitní snímky svého pozemku nebo senzory do porostu mohl dovolit i malý farmář s pár hektary.

Kristýna Vobecká

24. 4. 2018

Původní start-up CleverMaps na vizualizaci dat z map pro účely podnikání vznikl v roce 2013, a když jeho zakladatelé hledali témata a oblasti, ve kterých by chtěli nabídnout své služby, padla volba na zemědělství.

„Část týmu měla zkušenosti ze zemědělského prostředí a zároveň jsme zde viděli mezeru na trhu v podobě chybějící aplikace, která bude přehlednější a bohatší o mapovou část,“ uvádí Adam Zlotý, CEO projektu CleverFarm. Od roku 2013 se aplikace samozřejmě vyvinula, průběžně se přizpůsobuje aktuálním požadavkům zemědělství, které je dle zakladatele velmi specifickým a konzervativním oborem.

Vyšší výnosy a jednoduchá evidence

Omezení nutnosti výjezdů na pole, přehled silných a slabých míst svého pole nebo zjednodušení veškeré evidence umožňují jednotlivé moduly aplikace CleverFarm farmářům. „Hlavní přínosy naší aplikace pro zemědělce je možné rozdělit do několika kategorií. Aplikace hlídá požadavky na omezení a doporučení plynoucí z platné legislativy.

V případě kontroly pak aplikace uživatelům umožní vygenerovat reporty ohledně používání hnojiv a přípravků na ochranu rostlin. IoT senzory zase poskytují online informace přímo z polí, respektive porostu, půdy, posklizňového skladu nebo i o meteorologických podmínkách,“ doplňuje Zlotý.

Takto získaná data z pole přinášejí farmářům celou řadu využití, a to hlavně v podpoře každodenního rozhodování o aktivitách na farmě. Farmář se tak může například rozhodnout, zda má smysl posílat techniku na místo, kde před chvílí pršelo, nebo může díky skladovým senzorům sledujícím vývoj teploty a vlhkosti sklizně uložené v halách a silech, dopředu identifikovat problém ztráty kvality úrody. Další služba, využívající družicových dat na podporu přesného zemědělství, zase zajišťuje úsporu v množství spotřebovaného hnojiva a zvyšuje výnos na pozemku.  

Pro malé i velké bez ohledu na počet hektarů

CleverFarm je určena všem zemědělcům, ať už se starají o farmu rodinného typu s pár hektary, nebo spravují velký agropodnik. Malé farmy ocení spíše možnosti evidenční části, která jim pomůže pohlídat povinné požadavky na hospodaření. Větší podniky naopak využijí všechny moduly, které CleverFarm nabízí, včetně variabilních aplikačních map pro hnojiva založených na analýze družicových snímků, které pomáhají v naplnění principu přesného zemědělství.

Uživatelé aplikace získají přístup k datům ze svého mobilního telefonu, tabletu nebo počítače a dle zkušeností farmářů je správa aplikace velmi intuitivní.

„Rád bych všem farmářům vzkázal, aby se nebáli nás vyzkoušet. Evidenční modul je u nás nic nestojí a určitě jim pomůže s legislativními požadavky. Senzory jsou pak jednoduchým a srozumitelným pomocníkem, kterého ocení každý zemědělec při každodenní rutině na farmě,“ uzavírá Zlotý.

Zdroj: CleverFarm





Zajímají vás kvalitní potraviny? Pak přímo pro vás je určena akce Restaurant Day „Opravdové potraviny pro všechny Evropany”, která proběhne 9. června 2018 od 11:00 v Tržnici Brno na Zelném trhu. Akci pořádá Informační kancelář Evropského parlamentu v ČR a Obnovitelně. http://www.obnovitelne.cz/  

Naším společným cílem je upozornit na výhody regionálních, kvalitních potravin na pozadí evropských témat, ve kterých EU usiluje o zlepšení přístupu k dobrým potravinám bez chemie. Těšit se samozřejmě můžete na řadu nebesky dobrých produktů lokálních kaváren, pražíren, minipivovarů nebo vinařů, ale také na svěží značky brněnských návrhářů.

Pravidelné aktualizace můžete sledovat na facebookové události akce.