Navštivte město, které svítí díky síle psích exkrementů

Malvern Hill je město jako každé jiné. Tedy na první pohled – ale jakmile se podíváte na místní pouliční světla, pochopíte, že jste v budoucnosti.

Tomáš Vondra

25. 1. 2018

Přihlaste se na konferenci ODPAD ZDROJEM.



Více informací zde!



Pod pouliční lampou stojí záhadná zelená krabice; trošku připomíná automatickou pračku, trošku meteorologickou stanici. Ve skutečnosti se jedná o zásadní předmět, který způsobil, že je tato lampa prvním britským světlem, které je poháněné psími výkaly.

Myšlenka této lampy se zdá dost jednoduchá: lidé, kteří venčí psy, ukládají výkaly svých mazlíčků nikoliv do klasických košů, ale do kontejneru u lampy. Tam je obsah rozložen pomocí mikroorganismů na metan, jenž se pak dá použít na svícení anebo jako hnojivo.

Autorem nápadu je Brian Harper, který začal pracovat na stroji před třemi lety. Napadlo ho to poté, co viděl, kolik pytlíků s psími výkaly kolem něj je. Spočítal si, že stačí obsah pouhých deseti takových sáčků, aby to dodalo pouliční lampě energii na dvě hodiny svícení.

Používat zvířecí výkaly na svícení přitom není nic nového, pro světlo a teplo je lidé využívali odpradávna – jen v posledním století je vytlačila laciná fosilní paliva. Znovu stoupající ceny ropy ale ukazují, že s tím je už definitivně konec a že by bylo rozumné nahrazovat je, kde je to jen možné.

Zaoceánská zkušenost

Jestliže je Mavern Hill prvním anglickým městem, kde svítí s pomocí psích výkalů, za oceánem s tím mají větší zkušenosti. Město Waterloo zavedlo systém, kdy lidé venčící svá zvířata, vyhazují jejich výkaly do betonových kontejnerů.

Ty jsou pravidelně vyprazdňovány kamiony, které pak výkaly svážejí do velké centrální budovy. Tam se tento produkt rozkládá společně s jinými formami organického odpadu, které produkují metan – a pak elektřinu. Vedlejší produkt hnojiv se prodává zemědělcům.

Analýza prvních pěti měsíců z 18měsíční studie naznačuje, že v současné míře bude tento projekt generovat dostatek elektřiny pro napájení 13 domů a odstraní 630 kg CO2 z atmosféry. Autoři tvrdí, že návratnost tohoto projektu je bezproblémová.

Peníze ale nejsou tím hlavním, proč se tento projekt realizoval. Podařilo se díky němu především ochránit recyklační městské linky před kontaminací zvířecími výkaly – recyklace je tak mnohem snazší a nevzniká při ní tolik problémů.

Indie řeší problém ve velkém

V Indii je zase dnes už časté používání malých domácích biologických generátorů, které umí získávat plyn z kravského hnoje – ten pak slouží jako přísada pro pohonné hmoty. Nyní se tu ale objevil projekt, který chce vyrábět plyn z lidských výkalů.

A navíc je spojený s řešením dalšího problému, který Indii trápí: kálení na ulici. I když v Evropě už tento problém příliš neřešíme, v Indii je to na mnoha místech stále ještě tradiční způsob, jak si ulevit.

Zdravotnická organizace SHRI považuje právě bioplynky za ideální způsob, jak zkombinvat čistotut měst a jejich energetickou efektivitu. Za 30 000 dolarů staví bloky veřejných toalet. V každém bloku je jich vždy 16 – polovina pro muže, polovina pto ženy.

Biologický odpad je bakteriemi rozkládán na metan, který potom potom napájí čerpadlo podzemní vody. Voda je filtrována, balena a prodávána za nízkou cenu, aby zaplatila přibližně polovinu nákladů na údržbu těchto toalet.

Zdroj: TheGuardian