Kupte si elektromobil, můžete 5 let „tankovat“ zadarmo, lákají Švédové

Vloni se podařilo švédskému startupu Uniti získat 1,5 milionů dolarů, což je částka, která umožnila dokončit vývoj jejich malého městského elektromobilu. Jeho tvůrci věří, že je tak přelomový, že tento minimalistický vůz označují za „nejlepší znovuobjevení automobilu v moderních dějinách“.

Tomáš Vondra

30. 12. 2017

Tento automobil je vyrobený z lehoučkých uhlíkových dílů karosérie a jeho interiér je vyroben především z organických materiálů. Jeho autoři ho vymysleli jako stroj optimalizovaný pro rychlý a obratný pohyb v městském prostředí; další jeho prioritou je minimalizace vypouštění oxidu uhličitého. Uniti má jen čtvrtinové emise CO2 oproti jiným „standardním“ elektromobilům, jako je například ty od slavnější od Tesly Elona Muska.

Dvousedadlový vůz byl již oficiálně představen v Lanndskroně, kde společnost sídlí. Ta se navíc dokázala dohodnout se společností MediaMarkt, že by se v jejích obchodech (zatím jen dvou, později by jich mohlo přibýt) vyskytovaly nabíjecí stanice.

S tím je spojená ještě jedna nabídka: prvních pět let od nákupu budou mít majitelé těchto městských elektromobilů nabíjení zcela zdarma – domluvili se na tom se společností E.ON, která bude do baterií elektromobilů dodávat své přebytky ze sítě.

Cena jednoho elektrického autíčka se pohybuje kolem 17 500 dolarů, ale zájem o ně je velký – v současné době má společnost už podepsaných přes 1000 předobjednávek. Samotné objednávky pak půjdou právě přes řetězec MediaMarkt, který patří k největším evropským prodejcům elektroniky.

To podtruje stále sílící fenomén – auta se už brzy možná vůbec nebudou prodávat v autosalonech, ale jako regulérní spotřební zboží nepodobné telefonu nebo pračce. Veškeré detaily a individuální požadavky bude možné u tohoto elektroautíčka doplňovat přímo přes web nebo speciální aplikaci.

Zdroj: Uniti.earth, TreeHugger.com