V Praze začalo velké mapování světlušek. Najít svítící broučky můžete i vy třeba na procházce

I vy můžete vědcům pomoci najít pražské světlušky. Vědci z České zemědělské univerzity prosí obyvatele o součinnost při sbírání údajů o drobném svítícím broučkovi. Získaná data pak pomohou světlušky ochránit.

Projekt již běží druhým rokem, začal loni v červnu. Klade si za cíl zmapovat výskyt těchto broučků a následně zavést ochranná opatření jako je například zastínění lamp na vybraných místech a umožnit tak světluškám rozmnožování.

Světlušky si totiž hledají partnera právě pomocí svých světélek, díky kterým na sebe upozorní a lákají. Drobné světélko ovšem vynikne především v tmavých oblastech, proto na místech s hustým pouličním osvětlením světlušky pomalu mizí a jejich populace se snižuje.

Světlušky mají aktivní a světélkující fázi života zhruba od poloviny června do konce července, v tuto chvíli je tedy pravý čas, začít se po nich porozhlížet.

„Ale i později můžete narazit na osamocené svítící jedince sedící v trávě nebo lesní hrabance. Světlušky začínají svítit zhruba půl hodiny po západu slunce (v červnu kolem půl desáté) a největší aktivita trvá zhruba hodinu, ale pozorovat je lze až do kuropění,“ informuje facebooková skupina, do které mají lidé hlásit svá pozorování.

Projekt podpořil i pražský magistrát a vedoucím projektu je Martin Novák z fakulty životního prostředí České zemědělské univerzity. „Sám jsem z Prahy a vím, že tady světlušky jsou. Součástí projektu je ale takzvaná citizen science, občanská věda. Praha je obrovské město, já sice znám okolí svého bydliště, ale nevím, jak to vypadá na té druhé straně města,“ vysvětluje projekt Novák.

Pro Obnovitelně.cz Novák vysvětlil, že Praha je pro výzkum ideálním místem. „V České republice nikdy nebyl dělaný nějaký systematický průzkum rozšíření světlušek. Praha je tedy takové ideální místo, kde bychom chtěli začít – má bohatou přírodu, ale zároveň vysoký potenciál ohrožení. Světlušky jsou navíc takzvaný deštníkový druh, to znamená že jejich ochranou chráníte spoustu dalších organismů které žijí na stejné lokalitě. Časem bychom třeba rádi vytvořili i nějaké naučné stezky, aby se lidé více dozvěděli o těchto fascinujících broučcích," říká.

O světluškách chybí některé vědecké údaje, aby například odborníci mohli posoudit, zda je druh ohrožený a patří do Červené knihy ohrožených zvířat. Pokud by se pomocí monitoringu zjistilo, že světlušek na základě například světelného smogu skutečně ubývá, zaměří se ochránci na hledání možných řešení.

Létající i nelétající světélka, rozdíl je v druhu i pohlaví

Lidé znají okolí svého bydliště daleko lépe než vědci a mohou jim tak pomoci odhalit dosud nové plochy, kde světlušky zahlédnou. V České republice se nachází tři druhy světlušek, ale pouze dva druhy jsou noční a jen jeden létající, je proto důležité hlásit co nejvíce detailů o pozorování. „Minulý rok jsme prozkoumali 40 z plánovaných 80 lokalit a světlušky jsme nalezli na 25 z nich," vysvětluje dále Novák. Lidé nacházeli oba dva druhy zde žijících broučků.

Pokud člověk zahlédne svítící světlušku za letu, jedná se o samečka světlušky menší, který si hledá svou nelétající partnerku. Ta svítí jen z několika míst po těle a navíc se často ukrývá v trávě.

Naopak světluška větší je kromě velikosti nelétavá a svítí pouze samice a larvy. Svítí zato oproti samičkám světlušky menší vydatně z celého zadečku a snadno na sebe díky tomu upoutají pozornost. „Jsou skutečně nepřehlédnutelné, svítí z trávy na dálku. Larva je pak velmi podobná, od samice jí nálezce rozezná pouze tak, že má na zadečku dvě bílé tečky,“ vysvětluje v instruktážním videu Novák.

„Světlušky nejčastěji naleznete na okrajích lesa nebo v lesích ve vlhčích místech, někde u vody, říčky nebo jezírka. Lesy to musí být listnaté, maximálně smíšené, nikdy ne borové," uvedl Novák. Veškerá hlášení jsou pro vědce velice cenná. Pokud se chcete do projektu zapojit, stačí se připojit k facebookové skupině či přes iNaturalist.

Foto: Syrio, CC BY-SA 4.0