Obří kapka rosy má chytat sluneční energii i v noci

Obrovský rozvoj solárních a větrných energetických systémů je jasně vidět po celém světě. Není divu, že s nimi začíná experimentovat stále více vědců, architektů i vynálezců.

Tomáš Vondra

23. 12. 2017

Všichni víme, že Slunce může dát lidstvu dost energie na to, aby mohlo prosperovat s větším energetickým komfortem, než bylo možné po drtivou většinu jeho dějin.

Ani to ale nestačí, hledají se řešení, která by zajistila, abychom ze Slunce vymáčkli energie co nejvíce, ideálně tolik, aby to nahradilo celý systém fosilních paliv, který způsobuje lidstvo tolik problémů – od zdravotních až po klimatické.

S potenciálním řešením, které vylepšuje klasické solární elektrárny, přišel německý architekt Andre Broessel. Jeho společnost Rawlemon navrhla a vymyslela prototyp solární elektrárny., která by měla „dostat ze Slunce víc šťávy“ - a to dokonce i během nočních hodin a také v oblastech, kde není pro klasické solární elektrárny dostatek světla.

Jeho generátor má tvar koule, připomíná jakousi obří kapku rosy, od svého tvůrce dostal jméno beta.ray. Jak vlastně funguje? Kombinuje principy klasických slunečních elektráren s prostorovou geometrií – využívá zakřivení prostoru k tomu, aby se sluneční paprsky ideálně lámaly a vždy dopadaly plnou silou na zvolené místo. Broessel tvrdí, že jeho systém může na polovině prostoru akumulovat dvojnásobek sluneční energie než normální běžná sluneční elektrárna.

Umí totiž se slunečního záření zachytávat jak jeho světelnou, tak i tepelnou energii – v noci ji pak může zase vydávat, například díky připojené LED lampě. Může fungovat jak připojený do sítě, tak mimo ni.

Celý design vypadá zbytečně futuristicky, ale podle architekta právě v jeho podobě je ona důležitá funkčnost – právě ona umožňuje onen lom paprsků. Systém je rotační, otáčí se tedy za Sluncem – a díky tomu, jak je malý, dá se umístit i na méně rovné plochy, než klasické solární panely.

Architekt momentálně představil druhou verzi tohoto systému, pracuje už ale na třetí, která by měla snížit náklady na výrobu tohoto přístroje, přinést levnější a úspornější materiály.

Přestože se nám jeho vychvalování tohoto systému zdá poněkud přehnané a design nevypadá zrovna prakticky ani dostatečně robustně pro masivní používání, je možné, že si najde využití například na zahradách nebo vesnicích pro menší instalace.

Zdroj: AlternativeEnergyNews