Chcete na nejvíc udržitelné vánoční trhy? Jeďte do Brna!

V moravské metropoli již třetím rokem používají na vánočních trzích místo plastových kelímků vratné obaly. Zákazník si za zálohu zakoupí plastový znovupoužitelný kelímek nebo porcelánový hrnek a vrátit ho může v jakémkoli stánku na vánočních trzích.

Kristýna Vobecká

21. 12. 2017

Brno zavedlo vratné obaly na svých adventních trzích poprvé v roce 2015 s cílem snížení ekologické zátěže a pozvednutí kultury konzumace teplých nápojů na trzích. V letošním roce je pro návštěvníky vánočních trhů, které probíhají současně na čtyřech náměstích v centru města po celý advent, připraveno 250 tisíc vratných obalů. Zákazníci si mohou vybrat, zda zaplatí 50 Kč za plastový kelímek nebo 70 Kč za keramický hrnek. Obal si mohou po konzumaci nápoje odnést domů jako suvenýr, či jej vrátit v jakémkoli ze 76 stánků na trzích a dostat svou zálohu zpět. Kelímky jsou ozdobeny brněnskými motivy od výtvarníka Petra Kvíčaly.

Keramické hrnky pak mohou posloužit také jako designový vánoční suvenýr. Letošní vánoční kolekci speciálně pro Brněnské Vánoce 2017 vytvořila známá umělkyně Vendula Chalánková. Motivem speciální limitované edice hrnečků jsou známé brněnské osobnosti z minulosti i ze současnosti. Vyhlášený turbomošt si tak můžete dát z hrnečku s tváří Rudolfa Těsnohlídka nebo Leoše Janáčka, ale i s herci, mezi které patří Miroslav Donutil, Arnošt Goldflam a Bolek Polívka. Nechybí však ani mladé osobnosti: zpěvačka Mucha nebo autorka Žítkovských bohyní Kateřina Tučková.

Použité vratné obaly jsou od stánkařů přesunuty do centrální myčky firmou, která trhy technicky zajišťuje. Umývání vratných obalů platí prodejci dle skutečně prodaných kusů a cena za umytí obalu se nepromítá do konečné ceny nápoje. Mezi prodejce je totiž během konání trhů průběžně rozdělen zisk z hrnků a kelímků, které si zákazníci odnesou jako suvenýr. Cena za umývání se tedy částečně pokryje z tohoto výdělku. Brno tímto systémem vratných obalů ušetří také za likvidaci obalů, což v případě brněnských adventních trhů znamená 6,5 tuny odpadu o objemu cca 500 kubických metrů za akci.

Brněnské Vánoce trvají do 22. 12. 2017 a navštívit je můžete od 9:00 do 21:45 každý den.