Ameriku letos pobláznily elektromobily. Frčí víc Fiat nebo BMW?

V USA se objevil nový fenomén – elektromobily. Stal se z nich nejdůležitější obchodní artikl jak v oblasti nových, tak i ojetých vozidlech.

Neznámý

14. 12. 2017

Sázka automobilek na elektromobily se může jevit jako předčasná. Přece jen známe spousty z nich, které končí předčasně v důchodu. Typickým příkladem budiž Ford Fusion Energy, který měl k ideálu amerického elektromobilu hodně daleko. A tak s neslavnými prodejními čísly, kdy se prodala jen setina původně plánovaných vozidel, skončil. Ovšem dny už provozovaných vozidel nejsou sečteny.

Jenže výše uvedený vůz je tak trochu výjimka. Elektromobily se staly v USA nejrychleji prodávanými vozy. Pozor – neříkáme nejprodávanějšími! To číslo si samozřejmě na tak velkém trhu stále drží modely s klasickým spalovacím motorem. Ovšem pojďme se podívat třeba do segmentu ojetin. Nová studie společnosti iSeeCars ukazuje, že v desítce nejrychleji prodaných ojetých automobilů na americkém trhu je šest elektromobilů nebo plug-in hybridů. V tabulce najdeme Fiat 500e (#1), BMW i3 (#2), Toyota Prius Plug-in Hybrid (#4), Nissan Leaf (#6), Ford Fusion Energi (#9) a Tesla Model S (#10).

Popularitě a rychlému odprodeji elektromobilů pomáhá hlavně srovnání ceny s vozy se spalovacím motorem. Elektromobil už se nestává exkluzivním zbožím, takže po něm lidé raději sáhnou. Vždyť už celosvětově je známá studie, že se elektromobil začne vyplácet už za čtyři roky od jeho nákupu (nového), takže v případě ojetiny je to samozřejmě ještě dříve.

Jak je vidět, nabídka je velmi pestrá, a to co do velikosti, tak i ceny. Vždyť průměrná cena ojetého Fiatu 500e je 9055 dolarů, zatímco Tesly Model S kolísá tato cena mezi 40 až 80 000 dolary.

Tesla podruhé

A ještě jedna Tesla. Tentokrát nákladní vůz Semi. Ačkoli nemá tenhle velký elektrický náklaďák za sebou jediný kilometr v reálném provozu nějaké firmy, ačkoli byl představen před velmi krátkou dobou a jeho výroba je zatím v nedohlednu, tak už se firmě na vůz scházejí objednávky. A ne málo. Například pivovarský gigant Anheuser-Busch si na zkoušku objednal čtyřicet těchto vozů. V seznamu jsou ale i další známé firmy, jako například DHL, Walmart apod. Celkem už má Tesla objednávek přes 200. To koresponduje s ohromnými objednávkami Tesly Model 3, který byl představen v dubnu roku 2016 a první vozy přichází zákazníkům teprve v těchto dnech. Přesto Tesla zaznamenala skoro půl miliónu předobjednávek na toto auto.

A jak je na tom Evropa? Čísla rostou velmi rychle. Ono je to dáno stejnými faktory, jako v USA. Pokud se srovnává cena elektromobilů na roveň autům se spalovacím motorem, pak jednoznačně vládnou elektromobily. Navíc tu jsou další pobídky, jako jsou nulové silniční daně apod. O tom jsme ale psali ve zvláštním článku.