Tendr na nový reaktor v Dukovanech stále není transparentní, vadí protikorupční organizaci

Energetická společnost ČEZ zahájila výběrové řízení na stavbu nového jaderného bloku Dukovan. Jde o největší investici v novodobých dějinách České republiky, přičemž elektrárna by měla být rozšířena do roku 2036. Od počátku ale existují pochyby, že se stavba dokončí v termínu a že výrazně nepodraží. V obdobném duchu se nese i otevřený dopis Transparency International ministrovi průmyslu Jozefu Síkelovi (za STAN), v němž žádá o větší informační otevřenost.

Pavel Baroch

22. 3. 2022

Protikorupční organizace připomněla, že příprava projektu byla v režii minulé vlády Andreje Babiše (ANO) velice netransparentní. „Situace byla vypjatá především z důvodu aktivních snah o zapojení dodavatelů z bezpečnostně-politicky rizikových zemí, ale ani po vyloučení ruských a čínských firem z účasti na tendru se nezlepšilo informování veřejnosti o tom, co projekt obnáší,“ stojí v otevřeném dopise.

Začátkem března přitom současná vláda Petra Fialy (ODS) pověřila ministra průmyslu Síkelu, aby podnikl potřebné kroky k vyhlášení výběrového řízení na stavbu nového bloku v Dukovanech. „Tento krok by rozhodně měly doprovázet podrobnější informace k parametrům onoho tendru. Zatím nebylo uspokojivě vysvětleno, jak bude projekt financován a především kolik bude vlastně stát,“ uvedla Transparency International.

Zkušenosti ze zahraničí podle ní ukazují, že v současné době je velkým problémem nové jaderné bloky postavit včas a za předem smluvenou cenu. „Dochází k mnohaletým průtahům a skutečné náklady výrazně (až násobně) převyšují původní předpoklady. Předchozí vládou udávaná cena (162 miliard korun) byla nejen v tomto světle ale i podle odborníků výrazně podhodnocena. Každá udávaná cena bude pochopitelně v této fázi nanejvýš kvalifikovaným odhadem, ale jistě ji lze alespoň rámcově určit tak, aby to odpovídalo současným očekáváním,“ napsala organizace.

Zpožděná finská elektrárna

Ekonom společnosti Natland Petr Bartoň upozornil, že stavba jaderného bloku v Dukovanech může zvýšit zadlužení státu. „Zatímco jinde poskytují státy spíše záruky za financování, a vlastní stavby jaderných elektráren financuje spíše soukromý sektor, v Česku si podle všeho bude na stavbu půjčovat sám stát,“ uvedl podle ČTK Bartoň. „Splnitelnost termínů je vždy významně ovlivněna politickou vůlí. Pokud ji bude mít vláda nejen současná, ale i ty budoucí, jsou termíny v principu splnitelné. Ale čím rychleji mají být splnitelné, tím to logicky bude stát více. Atomové elektrárny jsou jako olympijské hry, skoro nikdy je ještě nikdo nepostavil za plánovaný rozpočet.“

Jako přiklad nedodržení termínů a ceny se často připomíná třetí blok finské jaderné elektrárny Olkiluoto. S výstavbou na ostrově na jihozápadě země se začalo už v roce 2005, přičemž původní plány hovořily o tom, že bude hotovo už o čtyři roky později – na konci roku 2009. Jenže nakonec byl blok spuštěn až o dvanáct let později – v prosinci 2021. Podobné to bylo s rozpočtem. Původně měl reaktor stát zhruba tři miliardy eur, ovšem jeho konečná cena pravděpodobně překročila jedenáct miliard.

Jako příklad nedodržení termínů a ceny se často připomíná třetí blok finské jaderné elektrárny Olkiluoto. S výstavbou na ostrově na jihozápadě země se začalo už v roce 2005, přičemž původní plány hovořily, že bude hotovo už o 4 roky později – na konci roku 2009. Jenže nakonec byl blok spuštěn až o 12 let později – v prosinci 2021. Podobné to bylo s rozpočtem. Původně měl reaktor stát zhruba 3 miliardy eur, ovšem jeho konečná cena pravděpodobně překročila 11 miliard.

Společnost ČEZ ale tvrdí, že se právě z takových projektů, kdy se dostavba elektrárny výrazně natáhla, dokáže poučit a zvládne nový blok v termínu. Ve shodě s vládou trvá i na tom, že nový dukovanský reaktor vyjde na zhruba 160 miliard korun – v cenách roku 2020. Přesná suma ovšem bude známa až po ukončení soutěže. První nabídky od francouzské společnosti EDF, jihokorejské KHNP a amerického Westinghousu dostane ČEZ do 30. listopadu. Pak bude s uchazeči jednat o vylepšených nabídkách. Smlouva o výstavbě by měla být podepsána do konce roku 2024.

Kde jsou analýzy?

Podle Transparency International vyvolává projekt rozšíření jaderné elektrárny Dukovan další pochybnosti. „Také z toho důvodu byl zřejmě ve volebním programu koalice Pirátů a Starostů kladen důraz na to, aby byl budoucí rozvoj jaderných elektráren činěn na základě zevrubných analýz. Nejsme si však vědomi toho, že by k vyhotovení těchto analýz, natož jejich zveřejnění, došlo,“ napsala organizace v dopisu ministrovi průmyslu Jozefu Síkelovi.

„Považujeme za naprosto nezbytné, aby byly veřejnosti nejprve zodpovězeny otázky, jakým způsobem bude projekt financován a kolik bude maximální očekávaný náklad veřejných rozpočtů. Zároveň by měly být rozptýleny pochybnosti o tom, zda je postup vlády, potažmo investora ČEZ v souladu s evropským a českým právem, aby nedošlo k další odborné diskreditaci české vlády při snaze prosadit stavbu nového jaderného bloku, a s tím souvisejícím mnohamiliardovým ztrátám veřejných prostředků,“ upozornila Transparency International.

Také ekologické Hnutí Duha už dříve uvedlo, že očekávání ohledně ceny projektu a doby zprovoznění bloku jsou nereálná. A vládě vytklo, že rozhodla o spuštění soutěže bez analýz ekonomické a bezpečnostní výhodnosti rozvoje jaderných elektráren - jak ji před volbami slibovala právě koalice Pirátů a hnutí STAN.

Klíčový dukovanský projekt

Podle premiéra Petra Fialy je dostavba Dukovan klíčovým projektem. „Je důležitý z hlediska energetické soběstačnosti a energetické bezpečnosti České republiky,“ řekl Fiala po návštěvě této jaderné elektrárny. Připomněl, že se do takzvané taxonomie podařilo prosadit, že má každá země Evropské unie možnost zvolit si svůj energetický mix.

Ministr průmyslu Jozef Síkela slíbil, že se vláda nevzdala kontroly nad dukovanským projektem, i když soutěž povede ČEZ. „Jde o největší investici v novodobých dějinách samostatné České republiky a stát je ten, kdo to bude řídit a kontrolovat,“ konstatoval Síkela.

„Hlavním cílem je bezpečný a ekonomický projekt dokončený ve stanoveném rozpočtu a čase. U vlastního výběrového řízení je samozřejmě cílem výběr nejlepšího dodavatele a kvalitní a výhodná smlouva. Po jejím podpisu pak důkladná příprava projektové dokumentace tak, abychom předem minimalizovali problémy, které provází některé zahraniční projekty. Věřím, že termín zahájení zkušebního provozu nového bloku v roce 2036 je dosažitelný,“ uvedl generální ředitel ČEZ Daniel Beneš.

Autor: Pavel Baroch

Foto: Global 2000