Jurečka chce ukončit problém s placením energií: vláda startuje adresnou pomoc pro domácnosti

Během ledna prošla bleskově změna podmínek pro získání pomoci na bydlení. Díky rychlé aktualizaci parametrů půjde nově využít příspěvek na bydlení jako ochranu před vysokými výdaji za energie. Každá domácnost si může sama spočítat, zda má na podporu nárok pomocí online kalkulačky.

Martin Prax

22. 1. 2022

Právě adresná pomoc je klíčové řešení růstu cen elektrické energie a zemního plynu. Míří totiž přímo k těm, kterých se problém dotkl nejvíce. Předchozí vláda Andreje Babiše se snažila situaci řešit plošně, což by však znamenalo vysoké výdaje státu, které by ale nedokázaly řešit problém u domácností zasažených koncem nespolehlivých dodavatelů.

„Vyzýváme všechny, kdo to ještě neudělali, aby neváhali a našli si nového dodavatele energií co nejdříve. Zároveň je třeba neodkládat platby za energie, byť mohou být skokově vyšší, ale není cesta neplatit a čekat, že se to vyřeší samo. V tom případě by mohl hrozit pád do dluhové pasti nebo dokonce exekuce,“ upozornil na tiskové konferenci Marian Jurečka, který představil sérii kroků, které mají pomoci domácnostem ohroženým energetickou chudobou.

Energetická chudoba a pomoc českým domácnostem s vysokými náklady za elektřinu a plyn jsou prioritami nové vlády i ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečky. Společným úspěchem je fakt, že k dnešnímu dni více než 90 % zákazníků odešlo z režimu dodavatele poslední instance na standardní produkt nebo jsou v procesu této změny.

„Faktury za elektřinu nebo plyn mohou být rázem i dvojnásobně vyšší, navíc hrozí další nárůst cen. Příspěvek na bydlení se díky rychlému prosazení novely zákona o sociální podpoře navyšuje, navíc součástí zákona je mechanismus, který vládě umožňuje, aby v průběhu roku okamžitě příspěvek navýšila, pokud to bude třeba,“ vysvětlil Jurečka.

Online kalkulačka ukáže, kolik může domácnost získat

Ministr představil také online kalkulačku, která pomůže s orientačním výpočtem a lidé tak mohou zjistit, jestli mohou mít na příspěvek nárok. Další možností je mimořádná okamžitá pomoc. „Věřím, že se nám touto cestou podaří ochránit ty zranitelné – typicky rodiny s dětmi, samoživitelky nebo seniory. Chtěl bych vyzvat i ty, kteří stát nikdy nežádali o pomoc, aby se nestyděli. Kalkulačku lze vyplnit anonymně na internetu, s vyplněním formulářů mohou pomoci pracovníci Úřadu práce ČR,“ řekl Jurečka. Žádost o příspěvek na bydlení lze podat elektronicky. V případě potřeby se lidé mohou obracet i na Call centrum Úřadu práce.

Kalkulačka je dostupná na adrese energetickyprispevek.cz.

Podle výkonné ředitelky Svazu měst a obcí Radky Vladykové jsou v pohotovosti také samosprávy, které jsou významným komunikačním článkem mezi občany a úřady. „Velmi mě těší, že se podařilo rychle zareagovat a připravit novelu, kterou považujeme za výbornou formu pomoci. Zprostředkováváme informace městům a obcím, aby je mohlypředat svým občanům a informovali je, aby řešili svou situaci a požádali o příspěvek na bydlení, pokud na něj mají nárok. Rozhodně se nevyplatí odkládat platby a je třeba zabránit tomu, aby lidem byl kvůli nesplaceným fakturám odpojen proud anebo na ně zazvonil exekutor,“ uvedla Vladyková. Podle údajů energetických společností je aktuálně po splatnosti více než 100 tisíc faktur za elektřinu a plyn.

Mix kroků, které ochrání před energetickou chudobou

Adresnou pomoc jako klíčové řešení od podzimu 2021 doporučovali experti z oblasti energetiky. Šlo zejména o Svaz moderní energetiky a konzultační společnost Budovy21. „Růst cen elektrické energie a zemního plynu může pro řadu domácností znamenat pád do energetické chudoby. Nastupující vláda musí problém řešit adresnými opatřeními. Plošná řešení jako odpuštění DPH naopak efektivnímu řešení brání,” uvedl koncem roku doporučená opatření programový ředitel Svazu moderní energetiky Martin Sedlák. “Za nárůst cen energií přitom mohou v první řadě fosilní paliva – uhlí a zemní plyn. Na obou dvou je Česko doposud příliš závislé. Cena emisních povolenek se na nárůstu ceny energií podílí maximálně z pětiny,” dodává Martin Sedlák k důvodům problémů s cenami energie.

„Současně je potřeba myslet na dlouhodobá opatření. Domácnost s vlastní solární elektrárnou a v kvalitně zatepleném domě je nejlepší ochranou před vysokými cenami energie. Politici by tedy neměli Evropskou zelenou dohodu kritizovat, ale naopak se podívat, jak ji mohou aplikovat v Česku. Například navýšením prostředků pro program Nová zelená úsporám, garancí za zvýhodněné renovační úvěry a podporou kvalitní projektové přípravy,“ doplňuje zakladatel a ředitel poradenské společnosti Budovy21 Petr Holub.

Autor: Martin Prax (s využitím tiskové zprávy MPSV)

FOTO: KDU-ČSL