Drtivá většina lidí podporuje výstavbu obnovitelných zdrojů, stát tomu zatím spíše brání

Čerstvý průzkum mezi českými občany poukázal na překvapivé závěry – drtivá část z nich podporuje výstavbu nových obnovitelných zdrojů a má zájem stát se součástí komunitních energetických projektů. Výstavba obnovitelných zdrojů využívajících větrnou a solární energii je přitom dle průzkumu veřejného mínění od společnosti YouGov pro většinu Čechů nejvíce preferovanou cestou, jak bojovat proti klimatické změně.

Adam Ondráček

28. 10. 2021

80 % dotazovaných lidí by v Česku podporovalo větší výstavbu solárních panelů na budovách v jejich okolí. Shodně 59 % občanů dotazovaných ve výzkumu uvedlo, že by podpořilo výstavbu větrné elektrárny nebo solárního parku poblíž místa, kde bydlí. V obou případech podpory výstavby mezi místními je důležitý fakt, zda projekty vytvářejí pracovní místa v lokalitě (63 %) a zda byly konzultovány s místními (62 %). Výrazně nižší vliv na podporu výstavby nových zdrojů má u lidí spoluvlastnictví ze strany obce (50 %).

Podpora větrníků a solárních elektráren je ještě vyšší u lidí, kteří již v blízkosti některé z nich žijí. Napříč Evropou tak 74 % lidí žijících v blízkosti větrných elektráren podporuje výstavbu dalších a 84 % lidí podporuje výstavbu dalších solárních elektráren.

Češi přitom chtějí být součástí komunitních energetických projektů, kdy si například skupina sousedů postaví společnou solární elektrárnu. Používá ji k pokrytí vlastní spotřeby elektřiny a přebytky prodává do sítě. 59 % lidí by se chtělo zapojit do komunitního energetického projektu, přičemž jejich největšími motivacemi je snížení nákladů na energie (85 %) a snižování emisí (73 %).

Česká veřejnost se zároveň podle průzkumu jasně staví (74 %) proti výstavbě nových uhelných elektráren a 60 % respondentů by se postavilo proti výstavbě jaderné elektrárny v jejich okolí. Česká veřejnost je nerozhodná v otázce generování energie spalováním biomasy (tedy především dřevěných materiálů) – 44 % by podpořilo výstavbu teplárny či elektrárny na biomasu, 38 % by ji nepodpořilo.

Pracovní příležitosti a nezávislost na Rusku

Tento průzkum zadala European Climate Foundation a provedla ho společnost YouGov u příležitosti zveřejnění nového prohlášení 185 klimatických skupin v Evropě před 26. Klimatickou konferencí Spojených národů, která proběhne v listopadu v skotském Glasgow. Prohlášení vyzývá vlády, aby zahájily „bezkonkurenční nasazení větrné a sluneční energie“ s cílem zabránit nezvratným změnám klimatu.

“Průzkum vyvrací vžitou představu, že Češky a Češi jsou proti obnovitelným zdrojům. Je vidět, že by je ve většině podpořili i blízko místa, kde běžně žijí. Příznivěji se lidé staví k projektům, které jsou s místními konzultovány a vytvoří zde pracovní příležitosti. Vysoká je také ochota se zapojit do komunitní energetiky. Naopak uhelné a jaderné elektrárny se takové podpoře netěší,“ shrnuje energetický expert a ředitel organizace Budovy21 Petr Holub a dodává: “Aktuální energetická krize a enormní ceny energie jsou způsobeny závislostí na dovozu fosilních paliv a zejména plynu z Ruska. Pokud bude mít Evropa více místních čistých zdrojů, pak bude odolnější vůči příští energetické krizi. Ty také přispívají k odvrácení ještě větší krize, té klimatické. Česko teď musí cíleně ochránit ty nejzranitelnější a hned poté začít masivně rozvíjet obnovitelné zdroje a komunitní energetiku. Lidé toto řešení podporují.“

“Rozvoj obnovitelných zdrojů by Česku přinesl opravdovou energetickou soběstačnost. Významná podpora veřejnosti pro nové solární a větrné elektrárny je jasný vzkaz budoucí vládě, aby nastavila smysluplnou podporu pro vznik nových projektů obnovitelných zdrojů,” hodnotí výsledky průzkumu Martin Sedlák, programový ředitel Svazu moderní energetiky. “Česko potřebuje urychleně nový energetický zákon, který podpoří sdílení zelené energie v rámci energetických společenství. Vláda jejich vznik může usnadnit odstraněním administrativních bariér. Tato omezení dnes brání v přístupu k vlastní vyrobené energie z obnovitelných zdrojů zejména obyvatelům bytových domů. Investice do větších projektů solárních či větrných elektráren lze podpořit aukční podporou, ve které vyhrávají ty nejlevnější projekty a nedochází tak k finanční zátěži spotřebitelů energie,” upřesňuje Martin Sedlák možné kroky, kterými lze v Česku podpořit restart zelené energetiky.

Všechny údaje, pokud není uvedeno jinak, pocházejí od YouGov Plc. Celková velikost vzorku byla 10547 dospělých. Sběr odpovědí probíhal od 24. září do 6. října 2021. Průzkum probíhal online. Údaje jsou reprezentativní pro všechny dospělé ve Spojeném království, Francii, Itálii, Německu, Rumunsku, Bulharsku, Řecku, Polsku, Česku a Španělsku (respondenti ve věku 18+). Kompletní výsledky výzkumu naleznete na webu European Climate Foundation zde.

Autor: Adam Ondráček

FOTO: Unsplash