Rekordní počet studentů letos nahlédl do nitra českých slunečních elektráren

Na padesát základních a středních škol se zúčastnilo pátého ročníku Dnů otevřených dveří slunečních elektráren. Téměř dva tisíce studentů si tak mohly zblízka prohlédnout, jak funguje solární elektrárna a jak lze energii ze slunce využít. Letos se zpřístupnil například experimentální rodinný dům v Omicích na Brněnsku nebo příklad agrofotovoltaiky v pražských Průhonicích.

Kateřina Tůmová

30. 9. 2021

Dny otevřených dveří slunečních elektráren jsou u konce a s nimi i Evropský týden udržitelného rozvoje. Cílem tohoto projektu je podpořit rozvoj udržitelné ekonomiky a představit fungování solárních elektráren a ukázat široké veřejnosti možnost využití energie ze slunce. „Naším hlavním cílem je zpřístupnit zajímavé projekty široké veřejnosti ale současně také studentům. Zájemci měli možnost navštívit nejen malé střešní instalace na rodinných domech, například pro potencionální spotřebitele, tak velké solární parky, které není možné normálně navštívit,“ říká Petra Písková, manažerka projektu Dny otevřených dveří slunečních elektráren ze Solární asociace, která událost každoročně pořádá. Česká republika se do této akce zapojuje pod záštitou Ministerstva životního prostředí.

ČVUT představila experimentální dům a příklad agrofotovoltaiky

Univerzitní centrum energeticky efektivních budov (UCEEB) ČVUT v Buštěhradu na Kladensku nabídlo prohlídku solárního systému s výkonem 49 kWp. Ten používá inovativních technologií a kombinací různých forem tvorby energie. Návštěvník tak mohl vidět kombinaci střešního fasádního systém, nebo technologii přijímání energií skrze amorfní látky.

Do akce se letos zapojili také experimentální projekty ČVUT. Agrofotovoltaika VÚKOZ v pražských Průhonicích je unikátním objektem experimentálního systému agrofotovotlaiky využívající různé PV technologie s možností natáčení a posuvu.

Jedná se o systém zkoumající vzájemné vztahy mezi solární technologií a pěstováním dřevin a plodin. Systém je instalován v liniové řadě dřevin na mezním pruhu mezi ornou půdou. Experimentální rodinný dům v Omicích na Brněnsku je nízkoenergetický dům s fotovoltaikou, bateriovým úložištěm a elektromobilitou. Objekt využívá chytré řízení energií a vnitřního klimatu s užití množství senzorů a byl realizován jako experimentální reálně obývaný dům. Na všech třech místech se uskutečnily exkurze se žáky základních a středních škol.



Stovky školních exkurzí

Letošní ročník nabídl v týdnu od 20. do 26. září více než dvacet tuzemských solárních elektráren, které navštívilo na dva tisíce studentů z padesáti základních a středních škol. Už předskokan akce FVE Bežerovice na Táborsku patřící do skupiny ČEZ přilákala minulou sobotu stovky zájemců. Velkému zájmu ze strany základních a středních škol se těšila například FVE Habřina – Úštěk na Litoměřicku, Kozí farma v Pěnčíně na Liberecku nebo První FVE Ostrava-Plesná, soběstačná dřevostavba se solárním ohřevem vody a nabíjecí stanicí pro elektromobily.

Letošní ročník nabídl opět spoustu zajímavostí. Zájemcům se představil jedna z největších solární elektráren v České republice a vůbec v celé střední, jižní a východní Evropě - FVE Vepřek v Nové Vsi na Mělnicku nebo první velkokapacitní skladovací bateriový systém v Česku v Prakšicích na Zlínsku. Úplně poprvé pak bylo možné si prohlédnout domácí elektrárnu v obci Brňov u Valašského Meziříčí.



Autorka: Kateřina Tůmová

FOTO: Solární asociace