Senátoři odvrátili katastrofu: zabrzdili zavedení likvidačních změn pro tisíce podnikatelů

Senátoři včera na schůzi horní komory Parlamentu ČR projednávali novelu zákona o podporovaných zdrojích energie. Většinově podpořili zavedení povolené výnosnosti pro všechny obnovitelné zdroje energie v rozmezí 8,4-10,6 %, přičemž konkrétní výši pro jednotlivé zdroje by pak určovala vláda.

Kateřina Tůmová

19. 8. 2021

Senátem ale prošel původní návrh, a to na zavedení dodatečného solárního odvodu pro instalace z let 2009 a 2010 ve výši 10 %. Navrhované změny budou mít velký dopad na solární sektor, senátoři však prozatím zamezili přijetí likvidační varianty. V září tak bude o Senátem upravené verzi znovu hlasovat Poslanecká sněmovna.

Novela zákona o podporovaných zdrojích energie (POZE) má vytvořit příhodné a stabilní prostředí pro rozvoj zelené energetiky u nás. V reálu je tomu přesně naopak. „Podpora Senátu v zavedení intervalu je rozumný krok, který může zamezit likvidační variantě pro mnohé provozovatele fotovoltaických elektráren. Pomohli odvrátit nejhorší katastrofu, která se na celý solární sektor valila,“ říká Veronika Šilhová, výkonná ředitelka Solární asociace a dodává, že samotný interval ale neodstraňuje diskriminaci některých zdrojů energie a řešení spíše problém odkládá do budoucna. Současný návrh intervalu tak dále ponechává celý sektor obnovitelných zdrojů energie v nejistotě a brání jeho budoucímu rozvoji, který je přitom nezbytně nutný pro splnění národních klimatických cílů.

Senát odkládá bankrot tisíce firem

V původním návrhu, který v červenci letošního roku schválila Poslanecké sněmovna, byla pro fotovoltaiku navrhnuta maximální povolená výnosnost na úrovni 6,3 % s dodatečným solárním odvodem pro instalace z let 2009 a 2010 ve výši 10 %. „Tyto změny přijaté Sněmovnou mohly být pro tisíce firem likvidační. Ohroženy by byly projekty výroben čisté energie za stovky miliard korun, do kterých investovali čeští podnikatelé, domácnosti nebo města a obce,“ dodává výkonná ředitelka Solární asociace. Přestože návrh intervalu není ideální řešení, může zamezit bankrotu více než tisíce provozovatelů a odvrátit problém i pro bankovní sektor, na který by jejich neschopnost splácet úvěry z provozu elektráren dopadla.

Solární asociace ale zásadně nesouhlasí s návrhem na zavedení v pořadí už třetí solární daně, což představuje každoroční snížení garantované podpory o 20 % v případě instalací z roku 2010 a 10 % pro instalace z roku 2009. Za posledních jedenáct let zažili investoři již osmkrát snížení podpory či jiné retroaktivní zásahy do jejich podnikání. A stát vždy tvrdil, že je to naposledy. Dnes investoři především očekávají, že stát a politici k nim budou přistupovat férově.

Senát dnes podpořil i možnost zavedení aukcí pro solární energetiku, které byly v původním návrhu vyloučeny. „Solární energetika je nejlevnější nový zdroj energie a Česká republika tak díky aukcím bude mít připravený efektivní nástroj pro dekarbonizaci české energetiky a naplnění klimatických cílů,“ doplňuje Veronika Šilhová.

Jednání nejsou u konce

Solární asociace věří, že tento kompromis bude akceptovatelný i pro Sněmovnu a vyřeší přijetím senátorského návrhu současný problém jednou pro vždy. Poslanecké sněmovna by se novele zákona o POZE měla věnovat v polovině letošního září.

Autorka: Kateřina Tůmová

FOTO: Marie Bartošová / AliES