Odborníci na solární energetiku Photon Energy expandují na maďarský trh

Společnost Photon Energy, globální hráč v solární energetice s českými kořeny, oznámila, že má v Maďarsku několik projektů ve fázi vývoje. Kromě toho vyjednává o dalších projektech s místními developery.

Tisková zpráva

12. 4. 2017

Cílem Photon Energy je stavět solární elektrárny pro vlastní portfolio. V dlouhodobém horizontu chce být aktivní i jako poskytovatel služeb výstavby, servisu a monitoringu elektráren pro externí zákazníky. Maďarsko je díky souběhu několika faktorů slibným trhem pro fotovoltaiku.

„Už delší dobu jsme důsledně monitorovali maďarský trh. Nyní můžeme oznámit, že jsme se rozhodli vyvíjet několik vlastních projektů a také, že kooperujeme s místními developery projektů a očekáváme, že brzy budeme mít několik projektů připravených k výstavbě,“ říká generální ředitel Photon Energy Georg Hotar.

V prvním kroku Photon Energy založila dceřinou společnost Photon Energy HU SPV 1 Kft. a vyvíjí několik projektů s celkovou kapacitou 6 megawatt-peak blízko Budapešti. Kromě toho Photon Energy vyhodnocuje další projekty pro pozemní elektrárny a spolupracuje s místními developery.

Maďarsko je díky řadě faktorů slibným trhem pro fotovoltaické investory v příštích letech. V současné době je podíl obnovitelných zdrojů na celkové spotřebě s pouhými 11 procenty daleko pod podílem 20 procent požadovaným ze strany EU do roku 2020. Dalšími faktory hovořícími ve prospěch solární energie jsou klesající náklady na její výstavbu a místní náklady financování, stejně jako omezený potenciál pro jiné obnovitelné zdroje energie. Maďarsko vypsalo výkupní cenu na 25 let ve výši 100 EUR na megawatthodin, která vzbudila zájem místních bank o financování těchto atraktivních dlouhodobých investic.

V minulosti jsme se – správně – rozhodli, že nevstoupíme na tehdy slibně se tvářící trhy jako Bulharsko, Rumunsko a Turecko. Dnes jsme přesvědčeni, že Maďarsko je správná volba, a chceme tam zrealizovat alespoň 50 MWp nových projektů jak pro vlastní portfolio, tak pro externí zákazníky. Věříme, že s výstavbou prvních projektů začneme ještě letos,“ dodal Hotar.

Photon Energy dnes také investorům vyplatila již čtvrtý kupón svého 6procentního dluhopisu, který lze ještě do konce listopadu upsat přímo u společnosti nebo přes pražskou burzu a RM-systém.