Solární elektrárny bez byrokracie: podáte žádost a hned ji úřad schválí

Zní to jako skutečný výlet do digitální státní správy 21. století bez složité byrokracie. Pokud byste si podobně jednoduchý princip chtěli vyzkoušet, musíte bohužel do USA. Americké Ministerstvo energetiky (DOE) zde letos připravilo bezplatný software, který okamžitě schvaluje povolení pro střešní solární systémy. Právě DOE informaci o spuštění přineslo.

Martin Sedlák

19. 7. 2021

Prezident Joe Biden nahradil Donalda Trumpa mimo jiné s plánem zajistit do 15 let výrobu elektřiny bez uhlíku. Nyní americké Ministerstvo energetiky představilo jeden z kroků, který pomůže naplnění cílů v čisté energetice: usnadnění výstavby solárních elektráren na střechách domů. Aby se podařilo cíl splnit, je třeba podle ministerstva zvýšit tempo výstavby solárních elektráren pětkrát. Výhodou pro žadatele je pak prostý fakt, že vše vyřídí z domu.

Nový nástroj se nazývá SolarAPP+ (Solar Automated Permit Processing Plus, tedy automatické zpracování schvalování solárů). Software usnadňuje úředníkům kontrolu a schvalování povolení k výstavbě střešní fotovoltaiky. Sjednocuje tak rozdílné přístupy napříč USA. Aplikace umí zkontrolovat, zda jsou dodržena všechna kritéria stavebních úřadů, a následně okamžitě schválit povolení k výstavbě. Pouze pokud aplikace odhalí problém v poskytnutých údajích, následuje zásah úředníka. Zrychlení výstavby pak podle amerického Ministerstva energetiky zlevní solární instalace díky standardizaci procesů.

Software pro zjednodušení výstavby střešní fotovoltaiky prošel úspěšným testem v Arizoně a Kalifornii. Podle výsledků prezentovaných americkým Ministerstvem energetiky například ve městě Tucson pomohlo použití aplikace snížit lhůtu pro schválení solárních projektů z 20 dní na nulu.

„Aplikace SolarAPP+ prolomila bariéry byrokracie. Zrychlení povolování střešních fotovoltaik otevře přístup majitelům domů k solární energii a umožní nám přidávat gigawatty dodávající čistou elektřinu do rozvodné sítě,“ uvedla ministryně energetiky Jennifer Granholmová.

V současné době jsou ve Spojených státech tři miliony solárních střech umístěných na domech pro bydlení nebo průmyslových objektech. Asociace amerického solárního průmyslu (SEIA) předpokládá, že se počet fotovoltaik na střechách podaří během následujících pěti let zdvojnásobit. Pomoci k tomu má také aplikace SolarAPP+, na jejímž vývoji asistovala SEIA hlavnímu autorovi Národní laboratoři pro obnovitelné zdroje energie (NREL).

V rámci předchozího výzkumu zjistila NREL, že solární potenciál na současných amerických domech je 1 000 terawatthodin ročně. To odpovídá dvěma třetinám spotřeby elektřiny v sektoru budov nebo více než jedné čtvrtině celkové spotřeby elektřiny v USA.

České solární střechy

Výstavba solárních elektráren na českých střechách má také značný potenciál. V současné době ročně díky podpoře programu Nová zelená úsporám vznikne zhruba 25 megawattů nových instalací. Ovšem potenciál je podstatně vyšší. Podle kalkulací expertů ze společnosti EGÚ Brno může být v Česku na střechách nebo fasádách instalováno až více než 23 tisíc megawattů solárních panelů. Bezesporu by podobný automatizovaný nástroj usnadnil administraci podpůrného programu i samotné schvalování stavební části projektů.

Šanci na zjednodušení slibuje pohled do předvolebních programů stran. Například koalice SPOLU uvádí, že zapracuje na zjednodušení systému dotací a zprovoznění portálu jednotného přehledu dotačních možností. Pokud by se tato část programu slíbená ODS, TOP09 a KDU-ČSL propojila s částí z energetiky, tedy závazkem, že koalice udělá vše pro to, aby vznikla nová fotovoltaická zařízení na sto tisících střech do roku 2025, a vlastníkům zjednoduší instalace zařízení na domech, je dobře nakročeno k automatizaci vzniku nových solárních systémů.

Uživatelsky přívětivé online prostředí komunikace se státem slibuje také koalice Pirátů se Starosty. Vedle závazku vytvoření legislativních podmínek pro dodávání energie do sítě za férovou cenu pro malé výrobce však není úplně jasné, co přesně chtějí pro plynulý rozvoj střešní fotovoltaiky udělat.

Autor: Martin Sedlák, Svaz moderní energetiky

FOTO: iStockPhoto