Zelené bydlení umí nabídnout budovy, které nezatěžují přírodu

Ani loňský koronavirový rok nezastavil zájem lidí o zdravé a ekologické bydlení. Pražská společnost JRD, která se orientuje na výstavbu environmentálně šetrných a zdravých domů, dokonce v uplynulém roce dosáhla rekordního obratu převyšujícího 1,6 miliardy korun. Podle zakladatele a majitele firmy Jana Řežába je nejlepší energie ta, která se vůbec nespotřebuje. A když už se musí vyrobit, tak z obnovitelných zdrojů. „Ideálně v místě spotřeby,“ dodává Řežáb.

Pavel Baroch

28. 6. 2021

Když Jan Řežáb představoval svou firmu na nedávné konferenci Svazu moderní energetiky s názvem Moderní města a regiony – plné nové energie a připravené na změnu klimatu, začal heslem: „Pokud má firma pozitivní přínos pro společnost, tak má právo existovat dlouhodobě.“ Společnost JRD byla založena v roce 2003 a jako první developer v České republice se zaměřil na výstavbu nízkoenergetických a pasivních bytových domů a v současné době je na tomto trhu lídrem. Spojuje moderní technologie a ekologii včetně omezování energetické náročnosti staveb při jejich budování i provozu. V tom vidí cestu k udržitelné budoucnosti životního prostředí.

„Nestavíme jen byty. Vytváříme lidem skutečné domovy,“ tvrdí Řežáb. „A věříme svým stavbám natolik, že v nich bydlí nejen naši klienti, ale i my sami.“ Ostatně o zvýšeném zájmu bydlení v domech od JRD dokazují i loňské rekordní hospodářské výsledky: prodalo se 176 bytů, 4 rodinné domy nebo 4 komerční prostory. Plány jsou ovšem daleko větší. V následujících dvou letech by chtěl developer uvést na trh až 800 nových bytů a pokračovat v rekordních investicích do nákupu pozemků pro další výstavbu.

„Letos bychom rádi prodali nejméně 150 jednotek a investovali 600 milionů korun do akvizice stavebních pozemků. Postupně tak plánujeme dosáhnout prodeje bytů v celkové hodnotě až 3 miliardy korun ročně a zařadit se mezi 3 největší pražské developery,“ konstatoval obchodní ředitel společnosti Pavel Krumpár, podle něhož mimořádná opatření spojená s nemocí covid-19 neměla na chod firmy žádný podstatný vliv.

Úspora až 15 tisíc ročně

Developer vloni rovněž spustil kampaň na podporu zdravého vnitřního prostředí v budovách. „Které je obzvláště v dnešní době – tedy v časech širšího využití home office – opravdu nedocenitelné,“ dodal Krumpár. Co to konkrétně znamená? Každý byt je například vybaven systémem automatického větrání, díky němuž se do interiéru dostává po celý den čerstvý vzduch, aniž by se musel vytvářet průvan otevřenými okny.

Řízené větrání s rekuperací tepla navíc udržuje nízkou hladinu škodlivého oxidu uhličitého a rovněž odvádí vlhkost – průměrná rodina vyprodukuje denně až deset litrů vodních par. Díky filtrům je také na minimum omezen přístup prachových částic nebo alergenů. Kvalitní zateplení a moderní technologie tak udržují příjemné vnitřní klima v zimě i v létě s minimálními náklady na topení nebo chlazení.

Nízkoenergetické domy a energeticky pasivní domy, na něž se JRD specializuje, dokážou uspořit až 85 procent nákladů na vytápění oproti běžným novostavbám, a to díky optimálnímu využití sluneční energie, speciální vrstvené izolaci a ekologickému teplovzdušnému vytápění s rekuperací tepla. „Při současných cenách energií ušetříte za vytápění v bytech od JRD zhruba 7 až 15 tisíc korun ročně. Jak porostou ceny energií, poroste i výše úspor za vytápění a tržní cena nízkoenergetických a pasivních domů,“ konstatuje developer. Kupní cena bydlení je přitom srovnatelná s běžnými projekty.

Provoz bytů od JRD zatěžuje přírodu až šestkrát méně než běžná výstavba. Místo běžných fosilních paliv a konvenčně vyráběné elektrické energie využívá společnost přírodní zdroje: například solární panely pro ohřev užitkové vody, teplovzdušné vytápění nebo fotovoltaické panely pro výrobu elektrické energie. Také samotná výstavba domů je ekologická.

Ekologický Oscar

V Plzni-Bolevci postavila firma před lety dokonce energeticky aktivní rodinný dům, který za rok spotřebuje asi 6 tisíc kilowatthodin elektřiny, přičemž průměrná roční produkce fotovoltaických panelů je okolo 9 tisíc kilowatthodin. Objekt posléze obdržel „ekologického Oscara“, jednu z cen E.ON Energy Globe Award ČR. Šlo o jeden z prvních takových energeticky aktivních domů v republice.

„Pro stavbu domu v Bolevci jsme zvolili jako základ přírodní, obnovitelné nebo recyklované materiály. Konstrukci tvoří dřevěný skelet, vnější plášť pak dřevovláknité desky s provětrávanou fasádou z modřínu. Jako tepelná izolace byla použita foukaná celulóza,“ uvedl Jan Řežáb, když si před lety cenu přebíral. „Dům jsem stavěl pro svou maminku a chtěl jsem, aby kromě komfortu splňoval náročné technologické i environmentální požadavky. Jedná se o energeticky pasivní dřevostavbu s pozitivní bilancí oxidu uhličitého, s pozitivní bilancí vyrobené energie na úkor energie spotřebované a o dům maximálně šetrný k životnímu prostředí,“ dodal Řežáb, který například sedm let jezdí v elektrovozidle.

Nejde o jediné ekologické ocenění, které společnost JRD dostala. Její stavby uspěly například v mezinárodní soutěži moderních stavebních projektů s výjimečnou energetickou, konstrukční a architektonickou hodnotou Building Efficiency Awards nebo v soutěži Český energetický a ekologický projekt roku. Energeticky pasivní projekt Ecocity Malešice se navíc umístil v roce 2019 mezi deseti přelomovými šetrnými stavbami poslední dekády zvolenými členy České rady pro šetrné budovy.

Ekologicky smýšlející společnost

Majitel JRD Jan Řežáb uvedl, že se veřejnost stále více orientuje na ekologicky odpovědnější uvažování. „Myslím, že se společnost posouvá k tomu, že lidé nechtějí zatěžovat planetu svým působením, svým stylem života, že chtějí žít udržitelně,“ konstatoval na nedávné konferenci s názvem Moderní města a regiony – plné nové energie a připravené na změnu klimatu. Mnohdy pro ekologicky odpovědné jednání ale podle Řežába nejsou dostatečné podmínky.

„Musíme je vytvořit my, zástupci firem a municipalit (samospráv),“ dodal Řežáb, podle něhož je to možné udělat například při zadávání podmínek staveb, tedy že například musí být energeticky pasivní nebo musí mít na střechách fotovoltaické panely. Stále se ovšem podle něj objevují různé překážky od nejvyšších politických představitelů. „Fotovoltaika na střechách je přitom nejjednodušší investice, technicky velmi jednoduchá,“ tvrdí Řežáb, podle něhož se už dnes vyplatí střešní instalace i bez dotací.

Jako velmi perspektivní vidí Řežáb kombinaci zelené střechy a fotovoltaiky. Zeleň zadržuje vodu, snižuje odtok do kanalizace, současně ochlazuje okolí, ale také panely, které pak mají větší výkon. Panely zase zeleň zastiňují. „Je to skvělá koexistence,“ řekl Řežáb, který v tom vidí budoucnost střešních instalací.

Většímu rozšíření obnovitelných zdrojů energie by podle něho napomohla lepší práce s místní komunitou. Vedle vzdělávání také například to, že obce nebo jiné spolky mají ze solárních nebo větrných elektráren přímý finanční prospěch. Například u solárních parků Chvalatice na jižní Moravě a Mokrá Lúka na Slovensku existuje dohoda s tamními obcemi, s místní komunitou, takže část výnosů z vyrobené elektřiny slouží v rozvoji obcí a regionu. Fotovoltaika na Slovensku stojí na půdě církve, která si díky tomu opravila místní kostel.



Autor: Pavel Baroch

Foto: Se souhlasem JRD (Park Hloubětín)