Elektrický Mercedes je ideální volba pro velké rodiny nebo malé firmy

Kategorie vozů MPV je dlouhodobě na ústupu. Přestože z praktického hlediska nabízí lepší službu než tak oblíbené vozy typu SUV, z nabídek automobilek definitivně mizí. Zájemcům o tuto kategorii tak mnohdy nezbývá nic jiného než přesedlat do malých osobních verzí dodávek.

Ondřej Miškovský

17. 5. 2021

Mercedes Benz přišel s konceptem EQT, který představuje ideální volbu pro velké rodiny nebo malé firmy, které mají rády volnočasové aktivity. Třída T a její plně elektrická verze pod názvem EQT je v zásadě derivát druhé generace oblíbeného modelu Citan. Pokud je na vás třída V zbytečně velká a také drahá, již příští rok byste si mohli objednat tuto praktickou novinku od německého výrobce ze Stuttgartu.

Koncept EQT má po obou stranách tolik oblíbené posuvné dveře s dostatečně velkým otvorem, takže si pohodlně nasednete i do třetí řady sedadel. Pokud je potřeba více místa, lze třetí řadu samozřejmě sklopit nebo zcela vyjmout, a můžete tak vůz využít jako praktický stěhovák. Vůz měří na délku 4945 milimetrů, široký je 1863 a vysoký 1826 milimetrů.

Přestože se jedná o civilní dodávku, zákazníci této značky jsou zvyklí na patřičný luxus i v této kategorii vozidel a model EQT je nezklame. Na displej jako u modelu EQS samozřejmě můžeme zapomenout, přesto palubní desce nechybí styl a emoce. Nad přístrojovou deskou bude i praktický úložný prostor. Kulaté výdechy klimatizace, ozdobné prvky a multifunkční volant už jen podtrhují kvalitní a moderní vzhled. Očekávat můžete také multimediální displej s funkcemi infotainmentu MBUX. Stejně jako v současných modelech značky si tak můžete dlouhou chvíli za volantem zkrátit konverzací s umělou inteligencí a po zvolání „Můj Mercedesi“ si tak komfortně nastavíte režim klimatizace, audia nebo vytočíte telefonní číslo. Systém bude umět předvídat a na základě vašich zvyklostí vám tak zcela automaticky nabídne činnosti, které v obvyklou dobu ve voze děláte. Osobně jsem tento systém zkoušel v modelu EQC a funguje výborně.

Ještě lépe se budou mít cestující na zadních sedadlech. Ve druhé řadě můžete instalovat i tři dětské sedačky vedle sebe a malé ratolesti se mohou po cestě bavit unikátním tvarem střešního panoramatického okna ve tvaru… ano, ve tvaru lahve od piva.

V případě konceptu se dokonce jako součást výbavy nabízel elektrický longboard, který byl uložený v prostoru dvojité podlahy. V sériové verzi bych s tímto prvkem asi příliš nepočítal.

Elektrická verze, která nás zajímá nejvíce, by měla mít motor o výkonu 75 kW s udávaným dojezdem okolo 260 km. Lze však předpokládat, že bude k dispozici více výkonových variant.

Kromě elektrické trakce se bude model T nabízet i s konvenčním pohonem. Mercedes Benz tak pokračuje v expanzi elektrických modelů. Připomeňme, že do roku 2030 chce Mercedes Benz prodávat více než 50 % svého portfolia s elektrickým pohonem a s ohledem na emisní limity bude postupně utlumovat prodej spalovacích verzí. Na další informace si budeme muset ještě počkat, ale zásadní změny tohoto konceptu oproti sériové verzi již nečekejme.

Na trhu se objeví v příštím roce.

Autor: Ondřej Miškovský

FOTO: se souhlasem Mercedes Benz