Tradice odstartovaná Bílým domem: solární energii připomněl světový Den Slunce

Mezinárodní Den Slunce se slaví vždy 3. května. Den Slunce poprvé „spatřil světlo“ světa v roce 1978 ve Spojených státech. Šlo o inciativu administrativy tehdejšího prezidenta Jimmyho Cartera, který chtěl propagovat solární energetiku. Carter umístil fototermické panely i na střechu Bílého domu.

Martin Prax

3. 5. 2021

Za 43 let od první oslavy Dne Slunce se solární panely staly běžnou součástí energetiky. Podle statistik Mezinárodní energetické agentury pro obnovitelné zdroje činil výkon všech solárních elektráren na světě ke konci loňského roku přes 707 tisíc megawattů. Za poslední dekádu se tak výkon fotovoltaik zvýšil 10krát. Solární energie vděčí za tento skokový růst především masivnímu poklesu ceny panelů. Dnes lze koupit fotovoltaické moduly za náklady až o 90 procent nižší než před 10 lety.

Mezi největší hráče v solární energetice patří Čína a Spojené státy. Jen v Číně loni přibylo 49 tisíc megawattů nových solárních elektráren a v USA 15 tisíc megawattů. Oživení zaznamenal také evropský trh. Loni vzniklo zhruba 20 tisíc megawattů nových slunečních elektráren. Premiantem je nadále Německo. Novým rychle rostoucím trhem v Evropě je pak Polsko. V dosud uhelném Polsku již solární elektrárny překročily milník 4 tisíc megawattů. Jen za loňský rok se u našich severních sousedů realizovalo více projektů než v Česku za celou historii fotovoltaiky.

Rekordně nejnižší cena

Den Slunce je dobrou příležitostí připomenout si, kam se fotovoltaika za několik dekád posunula. Solární energie je v Česku spojená s pocitem drahého zdroje elektřiny. Přitom jdou její náklady stále raketově dolů. Například letos v dubnu oznámila Saúdská Arábie, že k síti připojili nový projekt o výkonu 300 megawattů a současně že byly podepsány dohody o výstavbě sedmi solárních elektráren s celkovou kapacitou téměř 3,7 tisíce megawattů. Cena za dodávku do sítě má být přitom pouhých 10,4 dolarů za megawatthodinu. Jde o rekordně nejnižší cenu pro fotovoltaickou elektřinu na světě. Pro srovnání: cena z nových jaderných reaktorů se pohybuje na více než desetinásobku.

Saúdskoarabský solární projekt cenou porazil dosavadního premianta v nejnižší nabídce: Portugalsko. V rámci aukce, kterou vypsala portugalská vláda loni pro 700 megawattů nových solárních elektráren, podal jeden ze zájemců nabídku s cenou 11,2 EUR za megawatthodinu (v přepočtu tedy 13,2 dolarů za megawatthodinu). Podobný systém podpory se s úspěchem využívá také v Německu, Španělsku, Francii nebo již zmíněném Polsku.

Česko je však bohužel jeden z mála evropských států, které tržní princip podpory obnovitelných zdrojů pro solární elektrárny stále nezavedly. „Česko potřebuje nastartovat rozvoj obnovitelných zdrojů, které nám pomohou snížit spotřebu uhlí. Solární elektrárny jsou přitom nejvýhodnějším řešením pro spotřebitele a právě tržní podpora umožňuje jejich stabilní a předvídatelný rozvoj za rozumné ceny," uvádí k situaci v Česku Martin Sedlák, programový ředitel Svazu moderní energetiky.

Právě Svaz moderní energetiky spolu s dalšími asociacemi a průmyslovými svazy spustil výzvu www.rozumnapodpora.cz pro předsedy parlamentních stran, která je má upozornit na nedokonalou podporu obnovitelných zdrojů v Česku. Připojilo se k ní téměř pět stovek firema a také domácností. Je mezi nimi například nábytkářský řetězec IKEA nebo developer kvalitních pasivních domů společnost JRD. Mezi signatáři je také známý podporovatel rozvoje čisté mobility a obnovitelných zdrojů Radovan Burkovič.

Uspořené uhlí

Fotovoltaika nabízí ekonomicky dostupnou energii pro domácnosti či firmy. Velkým přínosem je fakt, že současně pomáhá z trhu vytláčet také uhlí. U příležitosti Dne Slunce publikovala svou statistiku produkce čisté solární energie skupina ČEZ. „Fotovoltaické elektrárny provozované Skupinou ČEZ v České republice vyrobily za posledních deset let více než 914 tisíc megawatthodin ekologické elektřiny. Ušetřily tak 822 tisíc tun uhlí a zamezily vypuštění více než 875 tisíc tun oxidu uhličitého. Právě takové dopady by si vyžádala výroba stejného množství energie v klasických elektrárnách," uvádí ČEZ ve své tiskové zprávě. Přepočteno na celé Česko jde od roku 2010 o zhruba 23 milionů megawatthodin čisté solární elektřiny, která pomohla uspořit více než 20 milionů tuh uhlí.

„Fotovoltaické elektrárny jsou už dnes důležitou součástí našeho portfolia zelených elektráren, jejich skutečný boom je ale doslova za dveřmi. Solární panely jsou více než dvakrát levnější než před deseti lety, mnohem odolnější proti rozmarům počasí a jejich účinnost půjde brzy přes dvacet procent. K dosažení stejného výkonu tak potřebují mnohem menší plochu. To všechno z nich činí jednoznačnou jedničku mezi obnovitelnými zdroji, které chce ČEZ v příštích letech rozvíjet. V průmyslových areálech nebo na rekultivacích připravujeme nové solární zdroje o výkonech v tisících MW, které svou produkcí nahradí v české energetice končící uhelné elektrárny,“ říká Jan Kalina, generální ředitel společnosti ČEZ Obnovitelné zdroje.

Hit pro domácnosti

Podle statistik, které publikovala začátkem letošního roku Solární asociace, se počet instalovaných fotovoltaických elektráren v Česku za rok 2020 opět téměř zdvojnásobil. Jen v rámci dotačního programu Nová zelená úsporám vzniklo téměř 5 tisíc solárních střech. Čísla potvrzují, že pandemie koronaviru nezastavila nové investice do fotovoltaiky.

Podle Solární asociace je rostoucí zájem o alespoň částečnou energetickou soběstačnost domácností tahounem právě růstu malé střešní fotovoltaiky na rodinných domech. Podle dat Ministerstva životního prostředí (MŽP) k programu Nová zelená úsporám (NZÚ) bylo v loňském roce schváleno 4 846 žádostí o podporu pro instalace solárních elektráren s celkovým instalovaným výkonem 22,6 MWp. Jedná se o téměř dvojnásobný nárůst oproti roku 2019, kdy vznikly solární elektrárny s celkovým výkonem 12 megawattů.

„Instalace nových solárních elektráren se nepropadly ani během zastavení ekonomiky v důsledku pandemie koronaviru. Solární energetika tak potvrzuje, že je ideálním řešením, které pomáhá vytvářet pracovní místa a podporuje restart ekonomických aktivit v regionech. Investice do solární energetiky například zachránila před krachem mnoho podnikatelů, kteří si zřídili fotovoltaickou elektrárnu před deseti lety,” říká Jan Krčmář, předseda představenstva Solární asociace.

Autor: Martin Prax

FOTO: se souhlasem ČEZ