Brněnská firma jako první na světě vyvinula bio energetický nápoj pro rostliny

Český vědecko-technologický sektor si připisuje mimořádný úspěch. Brněnská firma SCITEG ve spolupráci s vědci z České republiky a Spojených států amerických vyvinula nové multifunkční půdní prostředky ESCUBE, které kombinují komponenty vyráběné moderními nano- a bio- technologiemi. Jejich hlavním přínosem je, že zároveň efektivně vyživují rostliny, regenerují půdu a zlepšují schopnosti zadržování vody v půdě. Kombinací více funkcí tak pomáhají reagovat na postupující změny klimatu, které se u nás projevily zejména v podobě sucha a snižující se kvalitou půdy.

Šimon Gilar

11. 4. 2021

„Tyto pomocné půdní prostředky ovlivňují koloběh vlhkosti v půdě a pomáhají rostlinám zvládat stres ze sucha, případně z nedostatku živin. Jsou to takové přírodní energetické nápoje pro rostliny, které jim umožňují získávat více živin z půdy a efektivněji je využívat,” vysvětluje prof. Josef Jančář, jednatel společnosti ESCUBE a majitel SCITEG, a.s.

Půdní přípravky jsou vyrobeny z ekologických materiálů a tudíž kompletně stravitelné půdními mikroorganismy. „Biodegradovatelnost předurčuje použití v ekologickém zemědělství. Nové předpisy EU nám do budoucna dávají také velkou výhodu v tradičních produkčních zemědělských technologiích,” přibližuje prof. Jančář. Toto stoprocentně biologické hnojivo je vhodné pro ekologické zemědělství a je možné ho využít i pro pěstování biopotravin.

Mimořádný úspěch mezinárodního týmu

Patentované prostředky jsou výsledkem několikaleté vědecké práce, vývoje výrobní technologie i aplikačních testů, na kterých se pod vedením týmu SCITEG podíleli vědci i praktici na výživu rostlin z České republiky, ale i zahraničí. Na praktickém testování prostředků ESCUBE se podílel tým odborníků pod vedením docenta Petra Škarpy z Agronomické fakulty Mendelovy univerzity v Brně a odborníci na management vody v půdě z Water for Food Institute (USA) pod vedením Nicka Brozoviće, PhD.

„Produkty ESCUBE jsou zajímavé zejména pro své složení, které jim umožňuje, ve srovnání s na trhu dostupnými přípravky, působit na růst a vývoj rostlin polyfunkčně. Zároveň jsou složeny ze surovin neškodných pro životní prostředí,” říká doc. Petr Škarpa, vedoucí pracovník Ústavu agrochemie, půdoznalství, mikrobiologie a výživy rostlin na MENDELU.

Další nástroj v boji proti změnám klimatu

Jednou z hlavních motivací pro výrobu ESCUBE byla potřeba reagovat na postupující změny klimatu, které se u nás projevily zejména v podobě sucha, snižující se kvality půdy a rostoucí poptávky po kvalitních potravinách. „Více než 30 let se věnuji jezdectví a chovu koní. Klimatické změny a zvláště velké sucho v roce 2018 vedly k nedostatku sena a pastvy. To mě inspirovalo k tomu, abych využil svou dlouholetou praxi ve výzkumu funkčních materiálů a biomateriálů k vývoji prostředků schopných řídit půdní vlhkost, rostlinám dávkovat živiny a biostimulanty a zajistit tak jejich vitalitu i v období sucha,” popisuje cestu ke vzniku technologie prof. Jančář.

ESCUBE díky kombinaci několika složek zlepšuje schopnosti půdy pasivně zadržovat vodu a aktivně omezovat její vypařování a povrchový odtok, což snižuje množství nutné závlahy až o 50 %. Díky jedinečné technologii podporuje také regeneraci poškozené půdy a omezuje negativní efekty přehnojování. Díky svému přírodnímu složení navíc přispívá ke zrychlení klíčivosti rostlin a posílení kořenového systému až o 75 %.

Přínosy použití přípravků ESCUBE zahrnují kromě nárůstu objemu zelené hmoty i růst velikosti kořenového systému, tvorbu vlášení a odnožování i efektivnější fotosyntézu. Jsou výhodné pro zakládání, údržbu a revitalizace trávníků, travnatých sportovišť i městské zeleně a parků. Dále jsou vhodné při výsadbě vinic, pěstování kukuřice, pěstování ovocných, okrasných i lesních stromů ve školkách. K polním testům společnost SCITEG připravuje další prostředky zaměřené na pěstování zeleniny a květin.

FOTO: se souhlasem společnosti ESCUBE