Kritika ministra průmyslu: blokuje rozvoj moderní energetiky

Poslední březnový den se věnovali poslanci a poslankyně vládní novele zákona o podporovaných zdrojích. Jak naznačily komentáře jednotlivých aktérů, ministr průmyslu Karel Havlíček odřekl dohodu o řešení údajné překompenzace, na které se shodly poslanecké kluby a vše vrátil zpět na začátek. Svým odmítavým postojem tak hrozí, že vláda prodraží další rozvoj obnovitelných zdrojů v Česku.

Martin Prax

1. 4. 2021

Na úvod samotného jednání vystoupil vicepremiér a ministr průmyslu Karel Havlíček. Ve svém projevu se vrátil k historii solární energetiky s cílem ohromit poslance a poslankyně objemy podpory, které budou muset stát i spotřebitelé za solární elektrárny zaplatit. Jako obvykle však zapomněl, že stát již dnes část podpory strhává prostřednictvím solárního odvodu a ročně se mu vrací více než 14 miliard na dalších daních a odvodech.

Členové výboru se pak neshodli na žádném pozměňovacím návrhu a do druhého čtení tak postupuje původní vládní znění, které nastavuje výnosnost pro fotovoltaiku na úrovni 6,3 %. Jiné obnovitelné zdroje energie přitom dostaly povolenou výnosnost mnohem vyšší.

Havlíček navíc odmítl možnost kompromisu, kterou mu minulý týden na veřejném jednání nabídly poslanecké kluby a který je součástí projednávaný pozměňovacích návrhů: vyřešit defintivně historii podpory české fotovoltaiky elegantním zvýšením solárního odvodu na místo nepředvídatelných kontrol překompenzace prostřednictvím zavedení zcela nového parametru - vnitřního výnosového procenta.

Jedním z poslanců, kteří tuto změnu navrhli je Marian Jurečka (KDU-ČSL). Ten na obhajobu svého návrhu uvedl, že "Solární odvod přinese každý rok do státního rozpočtu až 5,5 miliardy, o které půjde snížit zatížení spotřebitelů v platbách na zelené zdroje energie. Je to jasná a předvídatelná částka, na rozdíl od vládního návrhu nebude nutné zvyšovat kapacity úředníků pro kontroly projektů a opatření je také předvídatelné pro majitele elektráren.” Navíc připomněl, že solární odvod je vyzkoušené řešení, které již v minulosti potvrdil Ústavní soud. Byl také již jednou prodloužen, a to za vlády Jiřího Rusnoka - v roce 2013.

Na výslednou pozici Hospodářského výboru pak reagovali zástupci Solární asociace. Poslanci Hospodářského výboru podle ní promeškali šanci nastavit jasné a transparentní podmínky pro všechny druhy obnovitelných zdrojů energie. Bohužel se zde projevila i určitá nekompetentnost části poslanců, který se na místo debaty o jádru věci radši věnovali vyříkávání historie nastavení podpory. Značná část poslanců a poslankyň navíc celý výbor promlčela. Jak pak otázkou, zda mají nějaký názor na změnu pravidel hry nebo formu podpory nových obnovitelných zdrojů energie.

"Poslance ukázali, že jim nevadí diskriminace některých obnovitelných zdrojů, na kterou upozorňovaly průmyslové svazy, ministerstva i Legislativní rada vlády. Opatření dopadne na tisíce provozovatelů elektráren, spoustu z nich může zlikvidovat. Tratit na tom budou na ně navázané firmy, a tím pádem i celá česká ekonomika,” okomentoval výsledek Jan Krčmář, předseda představenstva Solární asociace.

Rozumné návrhy bez ministerstké podpory

Ministerstvo průmyslu nepodpořilo ani rozumné návrhy poslanců pro budování nových zdrojů energie. Ty opět navrhli poslanci Marian Jurečka a Petr Dolínek. Chtěli vylepšit vládní novelu zákona o podporovaných zdrojích energie prostřednictvím rozšíření o další typy obnovitelných zdrojů tak, aby byla naplněna technologická neutralita a spotřebitelé pomocí tržní soutěže získali levnou energii z obnovitelných zdrojů.

Poslanci Marian Jurečka a Petr Dolínek ve svých pozměňovacích návrzích nabídli do budoucna možnost vyhlásit soutěže formou aukcí nových kapacit pro solární elektrárny nebo bioplynové stanice. Vláda totiž ve svém návrhu počítá pouze s podporou větrných elektráren, vodních elektráren a spalováním skládkového plynu. Právě fotovoltaika je nejlevnějším řešením výhodným pro spotřebitele elektřiny. Bioplynové stanice pomáhají rozvoji venkova a řeší biologicky rozložitelný odpad. Díky těmto obnovitelným zdrojům se šetří veřejné prostředky.

“Negativní postoj ministra Karla Havlíčka vůči podpoře obnovitelných zdrojů blokuje do budoucna levná řešení, která by pomohla nahradit končící uhlí. Kroky ministerstva nedávají smysl a jdou proti zájmům spotřebitelů energie. Jednání ministerstva průmyslu doslova povede k prodražení naplnění emisních cílů. Nejlevnější cestou k nízkouhlíkové energetice, ke které se ČR dobrovolně zavázala, je právě prostřednictvím technologicky neutrálního přístupu – tedy volné soutěže všech druhů obnovitelných zdrojů v rámci samostatných aukcí a zelených bonusů,” hodnotí dnešní jednání výboru a vystoupení Karla Havlíčka Martin Sedlák, programový ředitel Svazu moderní energetiky.

Slunce svítí všude

Výsledek jednání Hospodářského výboru kritizovali také zástupci ekologické organizace Hnutí DUHA. “Je chybou, že dnešní jednání Hospodářského výboru nepřineslo ve vztahu k podpoře solární energetiky žádnou změnu, a i nadále tak platí, že nejperspektivnější obnovitelný zdroj energie v Česku - solární energetika - zůstává stranou zájmu," uvedl Tomáš Jagoš, který se v organizaci zabývá zejména rozvojem komunitní energetiky. Také podle něj jde výsledek na vrub pozice, se kterou na výbor přišel ministr průmyslu Karel Havlíček. Připomněl také, že o rozvoj solární energetiky je značný zájem ze strany měst a obcí a mohou je na rozdíl od větrných nebo malých vodních elektráren využít všechny obce napříč Českem: "Slunce svítí všude a není jediná obec v Česku, která by z obecních solárních elektráren neměla prospěch. Doufám, že plénum Poslanecké sněmovny to vyhodnotí jinak, než Hospodářský výbor a potřebné změny v novele zákona podpoří ve 3. čtení,” dodal Tomáš Jagoš.

Také Svaz moderní energetiky připomněl, že návrh měl v minulosti podporu Svazu průmyslu a obchodu či právě Svazu měst a obcí a dalších oborových sdružení. O to se mohou poslanci pořít v rámci dalšího jednání ve Sněmovně.

Autor: Martin Prax

FOTO: Pixabay