Žhavá novinka: elegantní elektromobil, který si koupíte online

Ve stejný den, kdy švédská automobilka Volvo oznámila plán přejít čistě na elektrické vozy, představila i zbrusu nový vůz. Model C40 slibuje zajímavé parametry pro cesty s čistou stopou.

Martin Prax

7. 3. 2021

Již pár let je znám plán Volvo od roku 2025 prodávat ročně alespoň 50 procent plně elektrických vozidel, zatímco zbytek budou hybridy. Od roku 2030 má automobilka v plánu prodávat výhradně čistě elektrická vozidla. S ohledem na počet států, které se zavázaly, že postupně skoncují se spalovacími či vznětovými motory, dává plán Volvo přejít na elektromobily smysl. Bude mít svým zákazníků z prémiového segmentu co nabídnout. Novinka, která má deklarovat ambicie švédské automobilky v čisté mobilitě slibuje spojení výhod vyššího podvozku i elegantního designu. Volvo C40 Recharge je model postavený na základě platformy CMA a současně o historicky první model Volvo navržený jen pro čistě elektrický pohon.

„Volvo C40 Recharge představuje budoucnost automobilky Volvo, přičemž jasně naznačuje směr, kterým se ubíráme,“ uvedl Henrik Green, technický ředitel společnosti. „Jedná se o plně elektrický model, který bude dostupný pouze online s balíčkem komfortních služeb a současně bude připraven k rychlému dodání. Pořízení nového vozu Volvo nikdy nebylo takto atraktivní.“

Žádná krabice

Skalní fanoušky Volvo může designe nového modelu překvapit. Je na hony zdálený od legendárního kombi V70 a dalších více či méně hranatých verzí. Volvo C40 Recharge zaujme mimo jiné svou přitažlivou zádí, která harmonicky navazuje na nízkou střešní linii. Příď pak představuje novou tvář elektrických vozů Volvo, jejíž součást tvoří světlomety vybavené nejmodernější pixelovou technologií.

Uvnitř Volva C40 Recharge zákazníci jistě ocení vysokou jízdní pozici, preferovanou většinou řidičů vozů Volvo. Interiér je dostupný v různých barevných provedeních a s dekorativní výbavou unikátní pro tento model. Současně se jedná o první model Volvo, v němž nejsou použity žádné kožené materiály.

Stejně jako Volvo XC40 Recharge přichází i Volvo C40 Recharge vybaveno jedním z nejlepších infotainment systémů na trhu. Funguje na základě OS Android a byl vyvinut za spolupráce se společností Google. Mezi jeho výhody patří integrované aplikace a služby Google, jako jsou například mapy Google Maps, asistent Google Assistant a obchod Google Play.*

Díky neomezeným datům je navíc zajištěna špičková konektivita, přičemž je možné aktualizovat software Volva C40 Recharge na základě vzdáleného spojení. To znamená, že budou funkce vozu po opuštění továrny stále vylepšovány.

Síla elektromotoru

Pohon vozu je tvořen dvěma elektrickými motory, z nichž jeden pohání přední kola a druhý zadní nápravu. Energii oba motory čerpají ze 78 kWh akumulátoru, který je na rychlonabíjecích stanicích možné nabít na 80 % kapacity během 40 minut. Dojezd vozu se očekává kolem 420 km, což je vzdálenost, která by se měla postupem doby díky softwarovým aktualizacím OTA (vzdálený přístup) ještě prodloužit. Předběžné parametry dojezdu jsou uváděny v souladu s realistickým WLTP jízdním cyklem v rámci testování nových vozů za kontrolovaných podmínek. Reálný dojezd se nicméně může lišit dle charakteru jízdy.

Jak již bylo dnes avizováno, plně elektrické Volvo C40 Recharge bude dostupné pouze online. V zájmu zjednodušení nabídky pro daný model a s cílem klást důraz na atraktivní předkonfigurované varianty společnost Volvo Cars dramaticky zredukovala nabídku voleb pro zájemce o Volvo C40 Recharge.

Nové Volvo C40 Recharge bude zákazníkům dodáváno s celým balíčkem komfortní péče, která zahrnuje položky, jako jsou servis, záruka, silniční asistenční služba a na základě dostupnosti také pojištění a různé možnosti pro nabíjení v domácích podmínkách.

Výroba Volva C40 Recharge bude zahájena letos na podzim, přičemž bude probíhat stejně jako produkce Volva XC40 Recharge v továrně automobilky Volvo Cars v belgickém Gentu.

Autor: Martin Prax

FOTO: se souhlasem Volvo Cars