Vznikne největší střešní solární elektrárna v Česku

Škoda Auto a elektrárenská společnost ČEZ se dohodly na výstavbě dalších fotovoltaických zařízení na budovách v závodě. Projekt symbolizuje renesanci fotovoltaiky v Česku.

Martin Prax

13. 2. 2021

Automobilka Škoda Auto klade stále větší důraz na energii z bezemisních zdrojů. Rozšiřuje proto svou spolupráci s energetickou společností ČEZ, která již v minulém roce realizovala projekt střešní solární elektrárny na budovách automobilky v Kosmonosech. Klimatická strategie automobilky počítá s tím, že od druhé poloviny tohoto desetiletí bude energie potřebná pro výrobu vozů a komponentů v českých výrobních závodech Škodovky pocházet kompletně z obnovitelných zdrojů. V pátek 12. února se dohodli předseda představenstva společnosti Škoda Auto Thomas Schäfer a Daniel Beneš, předseda představenstva ČEZ na dalším projektu výstavby střešní fotovoltaické elektrárny v České republice. Půjde o největší český solární projekt od roku 2010. Instalace by měla začít vznikat ještě během letošního léta.

„Jako automobilka působící po celém světě bereme svou klimatickou a environmentální odpovědnost velmi vážně a realizujeme v rámci naší strategie GreenFuture dlouhodobě účinná opatření. Například tak urychlujeme vývoj energeticky efektivních a bezemisních vozů a v rámci celé naší výroby vozů a komponentů přecházíme na bezuhlíkové zdroje energie. Mám velkou radost z toho, že jsme přitom získali na svou stranu silné a angažované partnery – Skupinu ČEZ a zejména našeho dlouholetého dodavatele energií, společnost ŠKO-ENERGO,“ uvedl k motivacím automobilky předseda představenstva společnosti Škody Auto Thomas Schäfer.

Na konci roku 2019 automobilka uvedla do provozu solární elektrárnu se jmenovitým výkonem 441 kilowatt-peak (kWp), která je instalovaná na střechách Servisního centra v Kosmonosech. O realizaci projektu se postarala společnost ČEZ ESCO. Daniel Beneš, předseda představenstva ČEZ, dodává: „ČEZ je největším výrobcem elektřiny z obnovitelných zdrojů v Česku a na jejich rozvoj se intenzivně zaměřujeme. Jsme také největším provozovatelem dobíjecích stanic pro elektromobily. Budoucnost energetiky je bezemisní, stejně jako je budoucnost dopravy elektrická. V rámci úzké spolupráce nabídneme společnosti ŠKODA AUTO své know-how, abychom mohli společně realizovat ambiciózní cíle udržitelného rozvoje.“

Automobilka společně se Skupinou ČEZ zanedlouho zrealizuje další projekt: Na střechách Škoda Parts Centra i logistických budov poblíž hlavního závodu automobilky v Mladé Boleslavi vznikne největší střešní fotovoltaická elektrárna v České republice za posledních 10 let: celkem bude instalováno téměř 6000 solárních modulů, jejichž jmenovitý výkon bude činit 2300 kilowatt (kW) a výroba elektřiny přesáhne 2200 megawatthodin (MWh) ročně. Přitom se budou používat moduly nejnovější generace, které disponují více než dvojnásobným výkonem oproti běžným solárním modulům. Instalaci i provoz zařízení opět zajistí společnost ČEZ ESCO. Realizace solární elektrárny bude zahájena v létě 2021, na podzim letošního roku bude připojena k přenosové soustavě.

Renesance fotovoltaiky v Česku

Vznik projektu přivátal Svaz moderní energetiky jako symbol restartu solární energetiky v Česku. V loni vzniklo podle dat Solární asociace přes 51 megawattů nových solárních elektráren a zhruba polovina připadala právě na firemí instalace.

"Solární elektrárna, která má v létě vzniknout na budovách Škodovky, bude největším fotovoltaickým projektem za posledních deset let. Po dekádě stagnace se tak letos začíná psát nová kapitola české solární energetiky. Díky technologickému vývoji klesla cena fotovoltaických panelů od roku 2010 o více než 80 procent a solární elektřina se stala běžným řešením, které řadě firem pomáhá levně naplnit emisní cíle," komentuje průlomový projekt Martin Sedlák, programový ředitel Svazu moderní energetiky.

Instalace solárních panelů jsou dnes běžným řešením pro snížení účtů za energie či emisní stopy budovy. Největší střešní solární elektrárna v Evropě se nachází v nizozemském Venlo v Limburgu. Na střechách kampusu VE Commerce je instalována solární elektrárna s výkonem 18 megawattů (MW), která ročně vyrobí tolik elektřiny jako by spotřebovalo 4,5 tisíce domácností. Druhá největší evropská solární střecha vznikla loni v říjnu na výrobním závodě Audi v Maďarsku. Má instalovaný výkon přes 12 MW. Loni bylo v Evropě instalováno více než 18 tisíc megawattů solárních elektráren - od těch nejmenších na domech po velké solární parky.

"Po letech stagnace rozvoje moderní energetiky má Česko nejvyšší čas naskočit do nových projektů obnovitelných zdrojů, které nabízí dobrou cenu energie a pomáhají snižovat naši závislost na uhlí. Vítáme proto raketově rostoucí zájem českých firem o instalace solárních panelů na svých budovách. Firmám zajistí čistou energii za rozumnou cenu a svou investicí přispějí ke zlepšení kvality ovzduší pro nás všechny. Věříme, že toto desetiletí bude plné podobných projektů využívajících bezemisní energii ze slunce," dodává Martin Sedlák.

Autor: Martin Prax (s využitím TZ ČEZ)

FOTO ve spolupráci se Skupina ČEZ