Alpská chata využívá téměř výhradně energii slunce. Efektivitu zvýší nové baterie

Chata Monte Rosa ve švýcarských Alpách byla modernizována s novým řešením skladování baterií. Lithiové baterky tak nahradily staré olověné. Nabíjet je bude solární energie.

Siemens

19. 1. 2021

Horská chata „Bergkristall“ (horský krystal), která se nachází v nadmořské výšce 2 883 metrů v masivu Monte Rosa ve Walliských Alpách, je od roku 2010 energeticky soběstačná. O teplou vodu se strarají solární kolektory a čistou elektřinu dodává fotovoltaický systém, který je instalován na jižní fasádě chaty. Od roku 2010 jsou všechna data o výkonu budovy, jako jsou solární energie a kapacita baterie, shromažďována v cloudové platformě pro výkon budov Siemens Navigator.

Lithium místo olova

Průběžná analýza energetických toků odhalila, že olověné baterie používané od otevření chaty brzy dosáhnou konce své životnosti. To přimělo provozovatele najít a nainstalovat řešení nové. Společnost Siemens získala zakázku na návrh celého řešení a výměnu 48 olověných baterií za 14 baterií lithium-fosforečnan železitých (LiFePo4) s kapacitou 215 kWh.

Letecká společnost Air Zermatt do chaty Monte Rosa z chaty odvezla přibližně 8,6 tun olověných baterií a na místo dopravila 2,7 tun lithiových baterií. Poté, co technici úspěšně otestovali připojení dvou baterií, dokázali napojit všechny nově nainstalované baterie k systému dodávky energie během pouhých dvou dnů. Nové řešení baterie výrazně zvýší energetickou soběstačnost a sníží zátěž generátoru používaného ve špatném počasí. Nové baterie navíc nabízejí větší využitelnou kapacitu. Dokončený projekt významně zvyšuje bezpečné, energeticky účinné a udržitelné dodávky energie chaty Monte Rosa Hut v kteroukoli denní dobu a za každého počasí.

Unikátní systém řízení spotřeby

Samotným mozkem horské chaty je systém řízení energie: Jednotlivé zdroje, jejich provázanost a spotřeba jsou optimalizovány tak, aby maxiámálně efektivně využívaly přírodní energii. Kromě aktuálních údajů o klimatu a různých provozních stavech budovy se do systému vkládají také informace o obsazenosti nebo předpovědi počasí. To umožňuje výhledové řízení celého systému a tím další zvýšení účinnosti. Solární enerie přitom umí pokrýt přibližně 90 procent potřebné energie - na vytápění chaty, na přípravu teplé vody a jídla i na provoz vlastní čističky odpadních vod. Ukládání energie v bateriích pak zaručeno napájení i při zatažené obloze nebo během noci.

Chata Monte Rosa: základní údaje

  • otevřena roku 1895 jako Betempsova chata, k přejmenování došlo v roce 1940
  • plánování a vývoj nové „horské chaty budoucnosti“ provedl Švýcarský federální technologický institut (ETH) v Curychu
  • v červenci roku 2010 byla otevřena nová chata; stará chata byla zbořena v roce 2011
  • 120 lůžek, přibližně 8 000 přenocování ročně
  • vysoký stupeň energetické soběstačnosti, kapacita baterie 215 kWh
  • čištění odpadních vod a ventilace probíhají autonomně, a to i v zimě
  • všechny technické systémy jsou digitalizovány, lze je ovládat na dálku