Polovinu svého zisku věnují dobré věci. Energie od Kolibříků oslovila i skauty

Zní to jako vtip: kdo by se chtěl vzdát dobrovolně celé půlky svého zisku? Legrace to však není. Kolibřík energie je první dodavatel elektřiny a zemního plynu, který působí na půdorysu firmy založené na sociálním podnikání.

Kolibřík energie

13. 11. 2020

Na český trh v říjnu přiletěl Kolibřík energie, nový a netradiční dodavatel energií v České republice, pro kterého není hlavní prioritou dosažení vlastního zisku. Jde o takzvanou sociální firmu, tedy společensky prospěšné podnikání.

„Jsme společnost, která polovinu zisku investuje zpět do společensky významných komunit,“ přiblížila projektová manažerka Kolibříka energie Lucie Matulová.

Takovou pilotní komunitou jsou pro Kolibříka například skauti. „Z každé protočené kilowatthodiny všech odběratelů, kteří čerpají elektrickou energii a plyn od Skautské energie, jde část peněz zpět právě skautům,“ vyjádřila se Lucie Matulová. Skauti tak díky spotřebě energií získají finance od Kolibříka a mohou je investovat například do vydávání časopisu nebo budování online databáze pro skautské vedoucí, díky které mohou připravovat kvalitnější program pro vedení dětí.

Projekt s Kapkou Naděje

V nejbližších dnech Kolibřík energie plánuje rozjet projekt i s Kapkou Naděje, půjde o O kapku lepší energie, ale zapojit svoji společensky významnou komunitu může každý. Stačí se u Kolibříka přihlásit o svůj vlastní projekt. „Kromě charity se zajímáme o kategorie jako jsou cestovní ruch a gastronomie, vzdělávání, věda a technika, zemědělství nebo sport,“ vyjmenovala projektová manažerka s tím, že v této nelehké kovidové době mohou mít takové komunity i existenční problémy. „My jim nabízíme možnost v uvozovkách výdělku a tím cestu k rychlejšímu ekonomickému uzdravení. Navíc tím každý člen komunity posílí svůj postoj ve skupině a v neposlední řadě ušetří peníze své vlastní domácnosti.“ dodala Lucie Matulová.

Garance vybalancované ceny

Svým zákazníkům Kolibřík energie totiž nenabízí jen to, že část zisku vrátí komunitě, ale také zajímavou cenu energií s možností volby, zda chce energii zelenou, či levnější. „Zákazníkům dlouhodobě poskytujeme energie až o desítky procent levněji než velcí dodavatelé a zároveň si zachováváme svou původní vizi, totiž využít zisk pro užitek společnosti. Díky férovým cenám má například projekt Skautská energie už dvě desítky tisíc odběrných míst,“ spočítala projektová manažerka.

V České republice existují odvětví, kde je podnikání zaměřené na společenský prospěch běžné, jde například o kavárny nebo dílny, které zaměstnávají handicapované. V energetice je však takový záměr zcela nečekaný. „Vnesli jsme do oboru nová pravidla, podle kterých k prodeji služeb přistupujeme. Ano, většina lidí Kolibříka při prvním seznámení vůbec nechápe, musíme vysvětlovat, že jde opravdu o to, že část zisku vrátíme komunitám na jejich činnosti. Baví nás jejich překvapené výrazy. Je skvělé být u zrodu takové velké věci,“ uzavřela projektová manažerka Kolibříka energie Lucie Matulová.

Zdroj: TZ Kolibřík energie, a.s. (redakčně upraveno)

FOTO Kolibřík energie, a.s.