Budoucnost čisté dopravy - Forum elektromobilita představí trendy v bateriích a vodíku

Elektromobilita je realitou, říká podtitul již třetího ročníku prestižní akce, která se věnuje technologiím pro dekarbonizaci dopravy. Začátkem října můžete být opět u toho.

Martin Prax

21. 9. 2020

Dynamický rozvoj čisté mobility pohání vývoj nových a levnějších baterií, které umožňují rychlejší dobíjení i větší dojezd. Růst trhu tak může být rychlejší, než se zdá. Elektromobily se začínají v některých případech vyplácet i bez dotací. To jsou témata, která na Foru Elektromobilita 2020 rozhodně nebudou chybět. Konference proběhen ve dnech 6.-7. řijna a bude ji hostit Forum Karlín (Praha). Odborný program připravuje tým z LEEF Technologies pod vedením Martina Cmírala.

Úvodní blok konference bude rámovat klíčové téma očekávané proměny evropské ekonomiky. Zelená dohoda pro Evropu, která má z EU vytvořit první klimaticky neutrální kontinent pohání také vývoj řešení pro dekarbonizaci dopravy. Úvodní se proto dotkne souvislostí technologického vývoje čisté mobility s digitalizací a decentralizací energetiky. O perspektivách konkurenceschopnosti Česka na trzích elektromobilů a služeb elektromobility budou hovořit Pavel Cyrani (ředitel divize obchod a strategie, ČEZ a.s.), Jiří Maláček (ředitel, ŠKODA AUTO Česká republika) a Jan Konrád (obchodní ředitel, Unicorn Systems a.s.).

Technologické inovace dobíjecích řešení pak budou jedním z témat navazujícího bloku, ve kterém vystoupí Pavel Elis (generální ředitel, Pražská energetika a.s.), Vladimír Janypka (ředitel ABB Elektrotechnika, ABB s.r.o.) a Tomáš Hüner (ředitel Smart Infrastructure, Siemens s.r.o.).

Navazující dopolední blok se pak zaměří na příklady projektů elektrifikace fleetů a příklady spolupráce s městy a obcemi. O nich bude hovořit Martin Záklasník, generální ředitel E.ON Česká republika. Nebudou chybět ani novinky z vývoje budoucí modelů elektromobilů VW. Ty představí Jan Hurt (generální ředitel, Porsche Česká republika s.r.o.).

Baterie vs. vodík

Téma, které se stále více dostává do popředí je možný souboj bateriových elektromobilů s vodíkem. Zde patří mezi důležité prvky debaty zdroje energie pro produkci elektřiny i vodíku. Debatní blok, ve kterém budou debatovat Martin Gajdoš (ředitel strategie a business analýzy, Unipetrol a.s.), Marek Trešl (rroduct & Business Enhancement Director, Hyundai Motor Czech s.r.o.) a Aleš Laciok (vedoucí výzkumu a vývoje, ČEZ a.s.) se tak zaměří na porovnání těchto technologií, jejich nákladů a uživatelského komfortu s nimi spojeného.

Odpolední část programu pak bude patřit konkrétním zkušenostem a praktickým příkladům. Jan Železný (project coordinator eMobility, After Sales ŠKODA AUTO a.s.) představí možnosti druhého života baterií z elektromobilů. Pavel Los (country Chair, Shell Czech Republic, s.r.o.) pohovoří o udržitelných řešení v ropné společnosti. O holistickém přístupu při podpoře rozvoje infrastruktury pro město Rüsselsheim a značku Opel bude mluvit Maximilian Giehl (Senior Consultant eMobility & Digital, Hubject GmbH).

První den konference pak zakončí panelová debata o možnostech rozvoje elektromobility v Praze. Debatovat budou pražský zastupitel Jaromír Beránek (zastupitel, Magistrát HMP) nebo ředitel Operátora ICT Matej Šandor.

Výstava a workshopy

V rámci výstavy se budete moci mimo jiné seznámit s elektromobily Škoda Auto (ENYAQ iV nebo Octavia RS iV), Volkswagen ID.3 nebo Hyundai. Pro účastníky připravujeme možnost zkušební jízdy vybranými elektromobily.

Druhý den konference pak proběhnou tři workshopy, které se skládají z bloku zaměřeného na technické parametry dostupných elektrovozidel: dojezd, rychlost dobíjení, jízdní vlastnosti, provoz a údržba. Druhý workshop se bude věnovat tématu elektromobilů ve firemních vozových parcích z pohledu IT řešení nebo služeb veřejného dobíjení. Třetí pak prodiskutuje témata spojená s optimalizací příkonu dobíjení stacionárními bateriemi a dobíjení v kombinaci s fotovoltaikou a optimalizací spotřeby budov.

Zdroje: https://www.forumelektromobilita.cz

FOTO: Michael Marais