Sídlo slovenské prezidentky Čaputové přispěje k ochraně klimatu: solární energií či zelenou střechou

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová představila ve Vídni nový plán prezidentské kanceláře stát se do roku 2030 uhlíkově neutrální. Reagovala tak na skepsi vůči rozhodnutí Evropské komise zvýšit cíl pro snížení emisí skleníkových plynů do roku 2030 na 55 %. "Čo sa týka klimatickej krízy, je možné dosiahnuť zmenu, dýchať čistý vzduch a zachrániť našu planétu," konstatovala Čaputová. Stačí prý ukázat vůli a jednat společně.

Martin Madej

20. 9. 2020

Prezidentský Karáčoniho palác bude podle Zuzany Čaputové osázen solárními panely a dostane zelenou střechu a stěny. Kancelář přejde na elektromobily a na delší lety bude využívat komerční linky místo vlastních letadel. Krom toho přestala používat plasty a na zahradě paláce budou nově včelí úly. Kde to nepůjde jinak, chce slovenská prezidentka uhlíkovou stopu kanceláře vykompenzovat výsadbou stromů.

Čaputová věří, že její úřad bude inspirací pro další prezidentské kanceláře ve světě. Podobná opatření přijal v době úřadu Baracka Obamy i americký Bílý dům. Na jeho střechu se vrátily solární panely (původně umístěné už v 70. letech) a v kuchyni se začalo věřit z potravin vypěstovaných na jeho zahradě.

Oproti tomu Kancelář prezidenta republiky Miloše Zemana své emise zatím nesnižuje skoro vůbec. Aliance pro energetickou soběstačnost přitom spočítala, že jen elektřina a zemní plyn, které hradu dodává Pražská plynárenská, jsou zodpovědné za 6 621 tun oxidu uhličitého ročně. To je zhruba tolik jako celková roční uhlíková stopa 550 obyvatel Česka. Správa Pražského hradu může emise za energie dostat na nulu, využije-li třeba střešní fotovoltaiku nebo tepelné kolektory, nebo přejde-li k dodavateli energií čistě z obnovitelných zdrojů, jako je společnost Nano Energies.

Ke změně klimatu zatím přispívá i podoba bufetu v kanceláři prezidenta nebo vozový park Správy pražského hradu a Lán. Jeho oblíbený kuřecí vývar, karbanátky nebo salám Vysočina by mohl prezident Zeman částečně nahradit veganskými variantami. Zatímco slovenská kancelář přechází na elektromobily, prezident Zeman používá benzínový Škoda Superb a SUV Kodiaq. Z evidence veřejných zakázek vyplývá, že Hrad vozidla na konvenční paliva dále nakupuje. Kancelář prezidenta zatím žádný plán jak snížit svou uhlíkovou stopu nezveřejnila.