První na světě: googlovat již můžete bez toho, aniž byste zatížili planetu uhlíkovou stopu

Google se dnešním dnem stal první velkou společností světa, která kompletně odstranila svou uhlíkovou stopu na této planetě. To znamená, že celoživotní čistá uhlíková stopa Googlu je nyní nulová. Zavázal se také, jako první velká společnost, provozovat všechna svá datová centra i kanceláře po celém světě dvacet čtyři hodin denně a sedm dní v týdnu na bázi bezuhlíkové energie.

Martin Sedlák

14. 9. 2020

To jsou závazky, které v pondělí 14. září, oznámila společnost Google světu. Právě největší světový vyhledávač patří již více než 10 let mezi nejprogresivnější zelené společnosti na světě. Jak sám uvádí, "udržitelnost je pro nás klíčovou hodnotou už od doby, kdy Larry a Sergey před dvěma desetiletími Google založili. Byli jsme první významnou společností, která se v roce 2007 stala uhlíkově neutrální. Byli jsme i první významnou společností, která v roce 2017 “vykoupila” vlastní spotřebu energie 100 procenty obnovitelné energie. Provozujeme nejčistší globální cloud v tomto odvětví a jsme největším velkým korporátním odběratelem obnovitelné energie."

Čistá třetí dekáda

Během třetí dekády své existence chce jít Google ještě dál. Novou výzvou je stát se první velkou společností, která bude provozovat všechna datová centra i kanceláře po celém světě dvacet čtyři hodin denně a sedm dní v týdnu na bázi bezuhlíkové energie. Což je již náročnější úkol než nakupování stejného množství z obnovitelných zdrojů, jako se v datových centrech Google za rok spotřebuje. Pro tento úkol si dal Google termín rok 2030.

Takový krok pak uživatelům služeb Google bude garantovat, že "každý e-mail, který odešlou prostřednictvím Gmailu, každá otázka, kterou položí při vyhledávání prostřednictvím Google, každé video z YouTube, které shlédnou nebo každá trasa, na kterou je navedou Mapy Google, budou zprostředkovány pomocí datových center pohoněných v každém okamžiku čistou energií."

Řešení, které bude Google hledat, využije výhod kombinaci produkce čisté elektřiny ze solárních nebo větrných elektráren doplněných o akumulaci energie. Nově také začne pracovat na zapojení umělé inteligence k optimalizaci spotřeby elektřiny. Bilančně jsou již dnes operace Google 100% obnovitelné. Do budoucna však chce nadále v oblasti zelené energetiky posilovat. Nově by mělo dodávky čisté energie doplnit 5 gigawattů nových zdrojů. Google tak vytvoří impuls více než 5 miliard dolarů investic do čisté energie. Nový výkon pomůže zabránit vzniku emisí, které by vypusil jedem milion osobních vozů. Investice také vytvoří více než 8 000 pracovních míst v oblasti výstavby a provozu obnovitelných zdrojů energie.

Sám chce jít příkladem. Google investuje do řešení, díky kterém chce svým partnerům a lidem po celém světě pomoci k tomu, aby sami mohli přispět k udržitelnému rozvoji. Pomocí aplikací Google stovka světových měst sleduje možnosti redukce emisí ve stavebnictví a dopravě nebo může vyhledat potenciál solární energie. Dnešní prohlášení Google uvádí, že tuto službu rozšíří na tři tisíce měst. Současně se dnes Google zavázal, že pomůže pěti stovkám měst ve světě s redukcí emisí. Celkově tam spolu uspoří tolik oxidu uhličitého, jako ročně vypustí Japonsko.

Výše zmínění závazky do roku 2025 přímo vytvoří více než 20 000 nových pracovních míst oblasti výroby a provozu obnovitelných zdrojů energii a souvisejících průmyslových odvětvích – v Americe a další zemí.

Globální ohlas

Kroky Googlu podpořili respektované osobnosti z energetiky i ekonomiky. Fatih Birol, výkonný ředitel Mezinárodní energetické agentury uvedl, že "Závazky, které Google oznámil, ukazují druh ambicí, se kterými musí přijít největší světové korporace, což podporuje můj rostoucí optimismus, že můžeme v příštích letech výrazně urychlit přechod na čisté energie. Doufám, že Google bude následovat řada dalších společností napříč různými sektory a výrazně zintenzívní své investiční plány v oblasti zelené energetiky."

Pozitivním hodnocením podpořil kroky také Jules Korstenhorst, generální ředitel, Rocky Mountain Institute: "Vedení Google neustále nastavuje standard pro využití čisté energii. Aktuálními kroky dokazuje, že je možná budoucnost ve světě bez uhlíku. Co nejrychlejší realizace této vize je nezbytná pro ochranu klimatu. Důkaz o pravidelnosti dodávek zelené energie v každém časovém okamžiku pak urychlí vstup do světa, ve kterém má každý přístup k cenově dostupným obnovitelným zdrojů energie.“

Zdroje: Google

FOTO: Google