Sluneční elektrárny se tento týden otevírají veřejnosti ve dvanácti krajích. Od distribuujících fotovoltaik až po kozí farmu

Čtvrtý zářijový týden se široké veřejnosti zpřístupní přes dvacet solárních elektráren po celé České republice. V rámci Dnů otevřených dveří slunečních elektráren mohou jednotliví zájemci, ale i celé třídy základních a středních škol navštívit fotovoltaické stanice ve dvanácti krajích. Cílem je podpořit rozvoj udržitelné ekonomiky, představit fungování solárních elektráren a ukázat možnosti využití energie ze slunce. Letošní ročník zpřístupní nejen velké distribuující fotovoltaické elektrárny, ale také soběstačné firemní budovy, farmy nebo rodinné domy, které jsou podporovány menšími solárními systémy.

Solární asociace

13. 9. 2020

Pestrost otevřených solárních elektráren

Ve středních Čechách bude veřejnosti otevřena jedna z největších fotovoltaických elektráren u nás a vůbec v celé střední, jižní a východní Evropě – FVE Vepřek v Nové Vsi. Samotná elektrárna s výkonem 35 MW se sestává ze 13 bloků na ploše 82,5 hektarů (pro představu jde o rozlohu zhruba stovky fotbalových hřišť). Jeho nejvýraznější protějšek, energeticky šetrný rodinný dům o výkon 0.004 MW, mohou lidé navštívit v Rychnově nad Kněžnou v Královéhradeckém kraji.

Mezi další otevřená místa patří sluneční elektrárna Bušanovice v jižních Čechách, první realizovaná fotovoltaická elektrárna takového rozsahu u nás. V Ostravě mohou zájemci navštívit soběstačnou dřevostavbu se solárním ohřevem vody a nabíjecí stanicí pro elektromobily. V Benátkách nad Jizerou pak Autokomplex Menčík, který kombinuje technologie fotovoltaické elektrárny, nabíjecí stanice a bateriového úložiště. Protože se v autokomplexu prodávají vozy Škoda, nebude chybět ani testovací Citigoe iV, hybridní Superb a představení nového elektromobilu Škodě Enyaq.

Ve Středočeském kraji mohou návštěvníci vidět také jeden z českých unikátů ve Strančicích. Zdejší solární elektrárna má vlastní patentované nosné konstrukce a řešení pasivního a aktivního zabezpečení. Elektrárna navíc v roce 2010 byla jednou z největších střešních instalací ve střední Evropě. FVE Southpoint navíc nabídne i testovací jízdy automobilů Tesla a CitiGo.

Další zajímavostí bude i několik desítek otáčivých zařízení (tzv. trackerů) se zrcadly u FVE Myštěves a FVE Řehoty v Královéhradeckém kraji. Za návštěvu stojí i kozí farma v Pěnčíně v Libereckém kraji, která produkuje výborné ovčí a kozí biovýrobky, získává také energii ze slunce. Elektrárna je provedena jako střešní instalace na objektech bývalého velkokapacitního teletníku, část energie využívají pro spotřebu provozu sýrárny a farmy.

Inovativní technologie jako lákadlo

Vedle solárních elektráren se v letošním roce zpřístupní i další místa, jako je např. první velkokapacitní skladovací bateriový systém v Česku, který je připojen do distribuční soustavy. Návštěvníci v Prakšicích ve Zlínském kraj se dozví více o tom, jak lze využít energii ze slunce, a Univerzitní centrum energeticky efektivních budov ČVUT v Buštěhradu u Prahy nabídne prohlídku solárního systému s výkonem 49 kWp. Ten používá inovativních technologií a kombinací různých forem tvorby energie. Návštěvník tak může vidět kombinaci střešního fasádního systém, nebo technologii přijímání energií skrze amorfní látky.

Ostatní sluneční elektrárny mohou zájemci vidět v Brně, Broumově, Opavě, Hostětíně, Chocni a na dalších místech po celé republice. Přehled všech lokací včetně kontaktů a otevírací doby jsou k nalezení na oficiálním webu dnů otevřených dveří, nebo na portálu Kudyznudy.cz.

Společně k energeticky udržitelné Evropě

Evropský týden udržitelného rozvoje je celoevropský projekt, jehož cílem je šířit myšlenku udržitelného rozvoje a podpořit iniciativy, které k němu přispívají. Událost má ukázat široké veřejnosti, že lidem záleží na budoucnosti světa, v němž žijí. Napříč celou Evropou se pořádají tisíce akcí od konferencí, výstav, workshopů, seminářů, filmových promítání, až po komunitní setkání a dny otevřených dveří u příležitosti pátého ročníku Evropského týdne udržitelného rozvoje. Letošní ročník se koná ve dnech 20. - 26. září 2020. Každoroční akci pořádá Solární asociace, která sdružuje podnikatele v solární energetice a dalších příznivců fotovoltaiky. Akci zaštiťuje Ministerstvo životního prostředí.