Francie vyslyší hlas lidu: vláda dostala tipy, které sníží emisní stopu

Francouzská vláda projednává 146 nových opatření, jak snížit emise. Vtipem je, že tato opatření jsou inspirována přímo francouzskými občany a občankami.

Zákaz vyhřívaných zahrádek u francouzských restaurací, dva nové přírodní parky, zamezení dalšímu zabetonování prostředí či povinnost renovovat nemovitost, pokud je energeticky neefektivní. Iniciativa, která vzešla z proslulých „žlutých vest“, předkládá své první legislativní návrhy, jak může země galského kohouta snižovat své emise skleníkových plynů.

Koncem července představila francouzská vláda první balíček 146 opatření, která začnou platit v následujících letech a která mají přímo vést ke snížení emisí skleníkových plynů. Že se jedná o opatření, která se dotknou životů snad všech Francouzů, je zřejmé z debat, které opatření provázejí. Pikantní na tom ovšem je, že tato opatření navrhla Občanská úmluva pro klima (Convention Citoyenne pour le Climat) – iniciativa sdružující 150 náhodně vybraných osob, která vznikla jako přímá reakce na protestní hnutí žluté vesty.

První konkrétní výsledky iniciativy představila veřejnosti v pondělí 27. července francouzská ministryně životního prostředí (respektive ekologické tranzice) Barbara Pompili. Právě větší zapojení veřejnosti do tvorby opatření a politik má pomoci urychlit dosažení klimatické neutrality do roku 2050, tedy stavu, kdy Francie nebude v celkovém souhrnu produkovat emise skleníkových plynů.

Od (ne)vyhřívaných kavárniček po právo na úspornější důstojné bydlení

Na základě návrhů iniciativy se opatření rozdělila do tří os – energetické renovace budov, spotřeby energie a boje proti ztrátě půdy. O jakých konkrétních opatřeních je řeč? Od roku 2021 už restaurace a kavárny například nebudou moci vyhřívat své venkovní (před)zahrádky, vzniknou dva nové přírodní parky na jihovýchodě země v okolí hor Mont-Ventoux a Somme-Picardy na severu státu nebo od roku 2022 nebude možné mít v novostavbách kotle na uhlí a olej. Od prvního ledna 2023 rovněž vznikne právní kritérium pro „důstojné“ bydlení. V praxi to znamená, že od stanoveného data bude moci nájemník domu, ve kterém spotřeba převyšuje 500kW/h/m2/rok, požádat majitele domu o modernizaci stavby. Jak dále uvádí například server Le Monde, 20 % celkových emisí skleníkových plynů Francie pochází právě z vytápění budov.

Zahřívání planety i s hosty

Téma, které si zatím zasloužilo největší pozornosti i ze strany zahraničních médií, je zákaz vytápění venkovních zahrádek restaurací, kaváren a barů. Tyto venkovní prostory nebudou moci být v zimě vytápěny a v létě klimatizovány. Jak například uvádí britské BBC, dle francouzské ministryně Pompili je venkovní topení nebo klimatizace doslova „ekologická aberace“. V době zintenzivňující se změny klimatu je špatně v létě „chladit ulice“ nebo vyhřívat terasy v zimě jen z toho důvodu, aby se lidé cítili při pití kávy v teple. Tento návrh způsobil mezi majiteli restaurací a kaváren nevoli, nicméně řada francouzských měst jej zavedla již nyní.

Neviditelné emise a společenská hereze

Dle Thierryho Salomona, zakladatele asociace négaWatt věnující se energetické tranzici, jsou „vytápěné terasy příkladem toho, jak má nesprávné využití energie kolosální dopad na životní prostředí, nicméně jsou všemi přijímány.“ Na základě propočtů ale vyhřívaná středně velká předzahrádka (o velikosti 75 m2) produkuje stejné množství emisí skleníkových plynů jako nové auto, které svět objede třikrát. Trochu uchopitelněji může znít další připodobnění Le Monde – ohřev terasy o velikosti 12 m2 během jednoho dne vyprodukuje tolik emisí skleníkových plynů jako SUV během 350 km dlouhé jízdy.

Navrhovanou změnu nicméně pocítí zajisté i návštěvníci Paříže. Opatření bude pravděpodobně platné až od příštího roku, dotkne se ale většiny podniků – dle BBC má vytápěné předzahrádky více než 75 % pařížských restaurací a kaváren.

Hlas lidu dostal prostor

Výše zmíněná opatření jsou jedním z prvních konkrétních příspěvků Občanské úmluvy pro klima snažících se o nalezení cesty z klimatické krize. Vznik Občanské úmluvy byl iniciován francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem v roce 2019 v návaznosti na hnutí žlutých vest a požadavek více zapojit občany do přímé tvorby politik. Úmluva se tak skládá ze 150 náhodně vybraných Francouzů a Francouzek ve věku 16 až 80, majících různé profese a pocházejících ze všech koutů Francie. Nejedná se o experty, aktivisty, a ani o předem přihlášené dobrovolníky. Členové Úmluvy jsou občané náhodně vybraní na základě telefonních čísel a mají být také reprezentativním vzorkem francouzské společnosti. Dle tiskové zprávy z dubna tohoto roku členové Úmluvy zkonkretizovali několik návrhů opatření, která mohou pomoci jak hospodářské obnově země, tak snížení emisí skleníkových plynů.

Se zástupci francouzské společnosti je v úzkém kontaktu řada odborníků, například zakladatel Nadace Terra Nova Thierry Pech nebo Laurence Tubiana, jedna z hlavních architektek Pařížské dohody o klimatu a současná ředitelka Evropské klimatické nadace. Tým mimo jiné doplňují také tři nezávislí klimatičtí experti, tři odborníci na participativní demokracii, čtyři odborníci na ekonomickou a sociální oblast a dva experti nominovaní ministerstvem ekologické tranzice.

Vláda bude navrhovaný balíček opatření dále projednávat na podzim tohoto roku.

FOTO: Isaiah Bekkers