Český startup našel řešení, díky kterému na levnou zelenou elektřinu dosáhnou i domácnosti

Zelená elektřina nabírá mezi českými domácnostmi na popularitě, na poptávku tak reaguje i řada českých dodavatelů. Navzdory klesajícím nákladům na výrobu elektřiny z obnovitelných zdrojů, které dokládá nedávná statistika Mezinárodní agentury pro obnovitelné zdroje IRENA, jsou ale ceny zelených tarifů u většiny společností vyšší než u tarifů běžných. Řešení nabízí energetický start-up bezDodavatele, který zákazníkům umožní odebírat elektřinu výhradně od českých výrobců z obnovitelných zdrojů za cenu, za kterou se elektřina obchoduje na velkoobchodní burze.

Marie Horňáková

9. 8. 2020

Možnost využívat výhradně zelenou elektřinu z lokálních zdrojů nabízí nový energetický startup bezDodavatele od začátku června. Zákazníky propojí přímo s českými výrobci, spotřebitel tak má jistotu, že platí pouze za lokální zelenou elektřinu, jejíž cena kopíruje tržní ceny na velkoobchodní burze.

„České domácnosti se už nemusí rozhodovat mezi ekologickým a ekonomickým řešením. V bezDodavatele dokážeme spojit obě výhody v jeden produkt – domácnostem dodáme stoprocentně zelenou elektřinu od českých zdrojů za velkoobchodní ceny bez dalších přirážek a marží. S našimi cenami porážíme běžné dodavatele, kteří zelené tarify nabízejí s přirážkami pro spotřebitele,“ říká Robert Chmelař, zakladatel bezDodavatele. Společnost bezDodavatele tak aktivně podporuje přesun domácností k čisté energetice. Za zprostředkování si společnost sama účtuje pouze 6 korun bez DPH za den.

Například rodina s vyšší spotřebou energie může po přechodu k bezDodavatele ročně ušetřit téměř 14 tisíc korun ve srovnání s cenou, kterou by platila u konkurence. Modelové případy ukazují, že v závislosti na spotřebě mohou domácnosti po přechodu k bezDodavatele ušetřit 3 až 30 % ročních nákladů za elektřinu.

O něco větší rozdíly jsou patrné také u zelených tarifů elektřiny. Stejně jako u tarifů srovnávající ceny bezDodavatele s cenami dominantních dodavatelů nejvíce ušetří domácnosti a zákazníci s vyšší spotřebou elektřiny danou například provozováním tepelného čerpadla. Finanční úspora takových domácností se může vyšplhat až na 15 tisíc ročně, což představuje třetinu ročních nákladů.

Náklady na výrobu klesají

Ačkoliv jsou Češi známí svým skepticismem k ekologickým tématům a dopadům lidské činnosti na klima, situace se pomalu mění. Společně s rostoucím zájmem o ekologická řešení a udržitelnost v našich životech stoupá i obliba právě zelené elektřiny. Jak ukazuje průzkum portálu Ušetřeno.cz, zájem o zelenou elektřinu mají dvě pětiny Čechů. To v přepočtu znamená až 1,7 milionu českých domácností.

Na poptávku domácností tak v posledních letech reagují i velcí dodavatelé, kteří už zákazníkům často možnost odebírat energii z obnovitelných zdrojů nabízejí. Jak ale ukazuje tabulka výše, u většiny z nich je ale tato služba spojená s vyšší částkou na faktuře, což odůvodňují náklady na administrativu a získání potřebných certifikátů záruky původu elektřiny. Studie mezinárodní agentury pro obnovitelné zdroje IRENA přitom dokazuje, že například průměrné náklady na výrobu solární energie poklesly za posledních 10 let o 82 %. Ceny by měly klesat i v dalších letech.

„Fotovoltaika v Česku se na výrobě elektřiny z obnovitelných zdrojů podílí přibližně ze 23 % a je tedy významným hráčem na tomto poli. Výrobní ceny zelené elektřiny postupně klesají i u dalších zdrojů, zelené tarify by se tak do budoucna mohly stát ještě dostupnější než kdy dříve,“ dodává Robert Chmelař.

Zdroj: bezDodavatele

FOTO: iStock