Udržitelně, zdravě a lokálně: Kofola hledá cestu ke snížení své uhlíkové stopy

Snižováním ekologické stopy obalů nemusí udržitelný přístup u výrobce nápojů končit. Širší rozměr podnikání s respektem k přírodě ukazuje Kofola na svém přístupu k dopravě zboží nebo nákupu zelené elektřiny.

Jana Ptačinská Jirátová

3. 8. 2020

„Přestože bylo nutné některé větší investiční projekty pozastavit nebo odložit, v těch, které souvisí s našimi dlouhodobými udržitelnými cíli, jsme se rozhodli pokračovat,“ uvedl Jannis Samaras, generální ředitel Skupiny Kofola. „Mým velkým cílem je dostat udržitelné uvažování do každodenního chodu firmy, do každého jednotlivého rozhodnutí – od omezení jednorázových mlíček do kávy v kancelářích až po ochranu vodních zdrojů v našich regionech. A věřím, že jen dlouhodobá kontinuita v těchto snahách a postupné krůčky zajistí trvalé výsledky.“

Podnikání s respektem k přírodě

Jen v posledních týdnech se podařilo Kofole získat certifikaci Rajecké doliny, odkud pochází její pramenitá voda Rajec a kde si pěstuje vlastní bylinky do nápojů a chová včely, jako BIO lokality pro volný sběr bylin.

Udržitelné iniciativy se ale dotýkají celého životního cyklu výrobků Kofoly. Tedy nejen surovin, ze kterých vznikají nápoje, ale i technologií výroby a způsobu dopravy. Kofola provozuje největší flotilu kamionů poháněných stlačeným zemním plynem (CNG) ve střední Evropě. „Flotilu postupně rozšiřujeme, letos o dalších 8 automobilů. V Krnově provozujeme i vlastní CNG čerpací stanici, kterou jsme otevřeli i pro veřejnost,“ vysvětluje Jannis Samaras.

Kofola snižuje uhlíkovou stopu svého podnikání tak, abyc do roku 2030 dosáhla uhlíkové neutrality. Preferuje například využívání zelené elektřiny. Na Slovensku dosahuje její podíl již 100 %. Dalším krokem je omezení spotřeby paliva při dopravě. Část uhlíkové stopy, kterou nelze přímo zredukovat, plánuje offsetovat výsadbou stromů a dalšími zelenými opatřeními.

Hledání nejlepšího možného obalu

Kofola patří mezi klíčové výrobce nápojů ve střední Evropě a adriatickém regionu. Proto mimořádnou pozornost věnuje i ekologičnosti nápojových obalů. Ve spolupráci s obecně prospěšnou organizací CI2 analyzovala uhlíkovou stopu jednotlivých obalů.

„Vyšlo nám, že z pohledu uhlíkové stopy je nejšetrnější nerezový sud (KEG). Čepované nápoje dlouhodobě rozvíjíme, abychom nyní ale ušetřili zbytečný obal na dalších vhodných místech, rozhodli jsme se přijít s novinkou v podobě pramenité vody Rajec bez obalu. Díky tomu můžeme nejen na festivalech, běžeckých eventech, ale třeba i v našich UGO Salateriích nabídnout alternativu k balené vodě, které se zde prodá na čtvrt milionu kusů každý rok.“

Kofola začala využívat i lahve z recyklovaného plastu (rPETu). Loni znovuoživila a uvedla na slovenský trh minerální vodu Kláštorná Kalcia v 50% rPET, letos ji rozšířila do Česka a povýšila na 100% rPET. „Jde o první československou vodu balenou do tohoto typu obalu, které jsme prodali už na 11 miliónů kusů,“ potvrzuje úspěšný launch Jannis Samaras a dodává: „Usilujeme o to, aby všechny naše jednorázové obaly byly do roku 2025 plně recyklovatelné či kompostovatelné a nevznikal tak zbytečný odpad. Kde to možné není, tam razíme myšlenku cirkulární ekonomiky,“ uzavírá Samaras.

Snížit uhlíkovou stopu u obalů lze často i zdánlivými maličkostmi. Kofola přestala například u své značky bylinných čajů LEROS používat hliníkové sponky u sáčků, které jej spojovaly se šňůrkou a etiketou. Ročně díky tomu uspoří takové množství hliníku, jaké odpovídá jeho spotřebě na výrobu 2-3 osobních aut nebo drátu o délce 768 kilometrů.

Udržitelně, zdravě a lokálně

Kofola, kterou si mnozí spojují primárně se stejnojmennou tradiční značkou kolového nápoje, má ve svém portfoliu mnoho dalších značek, které přispívají k rozvoji zdravého životního stylu. Kromě výrobce směsí léčivých rostlin a čajů, LEROS, patří do rodiny Kofola i UGO, producent čerstvých šťáv a jeden z největších provozovatelů Freshbarů a Salaterií, který se stal synonymem zdravého fastfoodu. A právě UGO se zavázalo do konce roku 2020 ušetřit 15 tun jednorázových plastů v rámci výzvy Ministerstva životního prostředí #dostbyloplastu. „Namísto plastového nádobí a kelímků v Salateriích servírujeme jídlo na porcelánové talíře, nápoje do skla a používáme klasické nerezové příbory,“ popisuje jednotlivé kroky Marek Farník, zakladatel a generální ředitel společnosti UGO trade. „Závazek jsme díky tomu již překročili a celkově jsme ušetřili takřka 27 tun jednorázového plastu,“ doplňuje čísla Farník.

A je to i UGO, se kterým lokální československá Kofola rozvíjí spolupráci s místními farmáři. „UGO je postavené na ovoci a zelenině, které – když to jde – nakupujeme lokálně. Známe pole, kde se naše suroviny pěstují, a známe i pěstitele. Chceme, aby autentičnost nebyla jen marketingovým výkřikem, ale každodenní realitou. O původu jednotlivých surovin, včetně konkrétní odrůdy, se může přesvědčit každý spotřebitel na našich paskalizovaných UGO lahvičkách s čerstvou šťávou,“ uzavírá Marek Farník.

Právě čerstvé šťávy a zájem o zdravý životní styl vedly k tomu, že Kofola mohla v těchto dnech rozšířit síť UGO Freshbarů a Salaterií, kterých je dnes napříč ČeskoSlovenskem 79. Nejnovější Salaterie se otevřela v Praze na Václavském náměstí a stala se svou velikostí nejen vlajkovou lodí UGO, ale i výstavní síní udržitelných kroků Kofoly, které přispívají k šíření zdravého životního stylu a dostupnosti čerstvých produktů.

Zdroj: TZ Kofola a.s. (redakčně doplněno)

FOTO: Kofola