Auta na CNG budou ještě ekologičtější. Začnou jezdit na zelený plyn

Společnost E.ON nabídne na vybraných plničkách CNG ve své síti řidičům biometan. Tímto krokem se „ozelení“ přibližně čtvrtina celkového objemu plynu, který klienti u plniček E.ONu po celé republice během roku odeberou. Dodavatelem zeleného plynu je společnost RWE.

E.ON

9. 7. 2020

V Česku je něco málo přes dvě stovky plnicích stanic CNG. E.ON z toho provozuje sedmadvacet a na šesti z nich se objevila značka, která zaručuje odběratelům, že palivo jejich aut pochází z biologicky rozložitelného materiálu a není zatíženo těžbou. „Biometan, který od prvního června na šesti stanicích máme, odpovídá zhruba čtvrtině veškerého objemu, který u nás zákazníci nakoupí,“ říká Martin Klíma, vedoucí oddělení Mobility Services společnosti E.ON.

Jedná se o plničky v Brně u čerpací stanice Benzina, v Humpolci, v Českých Budějovicích u čerpací stanice Jihotrans, ve Zlíně, v Nýřanech a v Břeclavi. Všechny lokality patří dlouhodobě k nejvytíženějším veřejným stanicím v síti E.ONu. Dobrou zprávou pro řidiče je to, že ekologičtější palivo ve stanicích se neprojeví na ceně. Ta zůstává stejná jako doposud.

Zájem o využívaní vozidel na CNG neustále roste, což potvrzují i statistiky E.ONu. V minulém roce řidiči odebrali jen na jeho stanicích 5 223 m3 plynu. S dalším růstem se počítá i v tomto roce.

Stlačený zemní plyn představuje v současnosti nejčistší pohon z běžně dostupných fosilních paliv. Ale stále je to palivo, které se musí těžit. „Biometan k tomu nabízí skvělou alternativu. Jedná se o bioplyn, který je vyčištěný od sirných a dusíkatých látek, oxidu uhličitého a vody a tím svou kvalitou a složením odpovídá zemnímu plynu. Výsledný produkt má obsah minimálně 95 % metanu. Přitom se získává z biologicky rozložitelného materiálu. Na jeho kvalitu jsme získali všechny záruky i potřebné certifikáty,“ vysvětluje Petr Hrubý z oddělení Mobility Services společnosti E.ON. Dodavatele E.ON dlouho hledal a nakonec se dohodl se společností RWE.

RWE Supply & Trading má s dodávkami biometanu bohaté zkušenosti. První podobný obchod uskutečnila už v roce 2012. Už čtyři roky je navíc držitelem mezinárodního ISCC certifikátu pro obchod, dodávky a skladování biopaliv, která zahrnují i biometan. Od té doby se společnost RWE stala jedním z hlavních hráčů na trhu s obnovitelnými zdroji a zelený plyn je nedílnou součástí strategie obchodní jednotky RWE Gas SBU. Biometan, který RWE aktuálně dodává do České republiky, pochází ze západní Evropy a byl vyroben z odpadního materiálu. Emisní faktor CO2 u biometanu prodávaného na čerpacích stanicích E.ON je méně než čtvrtinový oproti klasickému stlačenému zemnímu plynu a méně než pětinový oproti benzínu nebo naftě.

„Protože společnosti RWE i E.ON mají certifikaci ISCC, naše smlouva o dodávce znamená první dovoz certifikovaného biometanu do České republiky. Je to také důležitý krok v úsilí RWE o zvýšení prodeje biometanu na český trh,“ zdůrazňuje Petr Kalina, manažer portfolia plynů ve společnosti RWE Supply & Trading.

Síť plniček se stále rozšiřuje

V rámci naplňování konceptu čisté mobility se v nadcházejících dvou letech chystá masivní výstavba dobíječek elektromobilů, kterých chce mít na konci roku 2022 jen E.ON na tři stovky po celé republice. Vedle toho budou dál vznikat i plnicí stanice na stlačený zemní plyn.

Na přelomu roku otevřel E.ON novou stanici v Praze na Mladoboleslavské ulici, kam už si zákazníci pravidelně našli cestu. Brzy se řidiči dočkají také zprovozněné stanice na dálnici D8 u Lovosic, která by měla začít fungovat během léta. Na podzim by se pak měly otevřít další plničky ve Strakonicích a v Plzni. V závěru roku pak začne výstavba další stanice v Českých Budějovicích u čerpací stanice Benzina.

Zdroj: TZ E.ON

FOTO: E.ON