Domov zítřka ukazuje, jak lze bydlet v městě bez odpadu a s domácí farmou

Celosvětově oblíbený švédský výrobce nábytku IKEA představil koncept domova zítřka, který má za cíl edukovat o možnostech městského bydlení v souladu s přírodou. Projekt Home of Tomorrow se nachází ve 120 let staré opuštěné budově v polském městě Szczecin IKEA a názorně ukazuje možnosti udržitelného bydlení ve městě.

Kristýna Vobecká

7. 7. 2020

Polský projekt je první svého druhu a na ploše 2700 metrů čtverečních ho vytvořily polské designérky Joanna Jurga, Paulina Grabowska a Justyna Puchalska v reakci na klimatickou změnu a destruktivní dopady lidského jednání na životní prostředí. Chtěly ukázat, jak by mohla vypadat budoucnost městského bydlení. V Szczecinu se může kdokoli věnovat objevování environmentálního bydlení, které zahrnuje efektivní práci s odpadem, bezodpadové vaření nebo úsporné využívání energií. “Domov zítřka je obnovitelný metabolismus, kde téměř všechny jeho části a materiály mohou být znovu použity a recyklovány,“ uvádí IKEA v tiskovém prohlášení.

Bezodpadové vaření i pěstování s pomocí akvarijních rybiček

Prostor, kde se projekt nachází, je rozdělen do několika sekcí a každý má jinou funkci. Zájemci o environmentální způsob bydlení mohou začít v otevřené kuchyni a jídelně, kde provozovatelé prostoru pořádají veganské kuchařské workshopy. V další části nazvané domácí farma si přijdou na své amatérští farmáři, kteří touží po potravinové soběstačnosti uprostřed města. IKEA ukazuje, jak je možné v bytových podmínkách pěstovat zeleninu a bylinky pomocí kompostování kuchyňského odpadu. Rostliny v bytové farmě jsou přitom pěstovány inovativními způsoby, a to aeroponicky a akvaponicky. Pro jejich pěstování je využíváno minimum půdy, mají velmi malou spotřebu vody a žijí v symbióze s akvarijními rybičkami. Farmu IKEA je, stejně jako nábytek této společnosti, možné jednoduše složit vlastními silami doma.

Z čisté energie se můžete také těšit ve vašem domově. Solární energie je pro to ideálním řešením

Důležitou součástí bydlení budoucnosti je také kompostování a recyklování. Zákazníci se dozví, jak mohou být sedliny od kávy kompostováním a přeměněny na hnojivo pro rostliny nebo znovu využity v produktech osobní hygieny. “Rádi bychom občany Szczecinu povzbudili k tomu, aby převzali odpovědnost za vlastní odpad,“ uvedl vedoucí projektu Home of Tomorrow Gustaw Jakubowski pro server Green Queen.

V environmentální domácnosti by měl fungovat také princip upcyklace, kdy se rozbité nebo nepoužívané věci nevyhazují, ale dává se jim nový život. V projektu IKEA mohou zákazníci v rámci kreativní zóny využívat různé náčiní určené na opravu nebo vylepšování starého nábytku. Samotné prostory Home of Tomorrow jsou vybaveny environmentálně vhodnými materiály jako je dřevo, sklo, recyklovaný plast a barvami bez formaldehydu.

Vše začíná doma, i vztah k životnímu prostředí

Přestože je projekt předvojem nového obchodního centra, která bude IKEA v Szczezinu na začátku příštího roku otvírat, je zřejmé, že jeho cílem není ani tak nákup nového domácího vybavení, ale spíše ukázka cesty k udržitelnějšímu životu v domácnostech. „Všechno to začíná u nás doma. Zde se odehrává většina našeho života. Doma jíme, relaxujeme, hrajeme si a učíme se. Zde se utvářejí naše návyky, a přestože můžete mít pocit, že to, co se děje doma zůstává za zavřenými dveřmi, není tomu tak. Jak si tvoříme náš domov, má silný účinek na svět kolem nás,“ říká Karol Tomczyk, Market Manager IKEA pro Polsko.

Home of Tomorrow je přístupný všem zájemcům o environmentální bydlení, a to až do otevření nové prodejny ve městě. Do té doby zde budou probíhat různé workshopy pro veřejnost, místní obyvatele, zástupce samosprávy i radnice, kteří zde budou diskutovat o možnostech udržitelného bydlení. Místní obyvatelé se mohou také zúčastnit projektu zaměřeného na snižování objemu odpadu v Szczecinu a získat k tomu odborný certifikát.

Zdroje: GreenQueen, Fubiz, The Mayor

FOTO: IKEA