Bouře mezi férovými výrobky: KitKat už nebude z fairtrade kakaa

Švýcarské čokoládovny Nestlé se rozhodly rozvázat spolupráci s organizací Fairtrade, která zaštiťovala spolupráci s farmáři ze západní Afriky. Ti pak na základě smluv zaručenu minimální cenu kakaa a zákazník měl jistotu, že si pochutnává na čokoládě splňující sociální, ekonomické a environmentální standardy nastavené touto mezinárodní organizací.

Martin Prax

26. 6. 2020

Podle české pobočky Fairtrade zahrnují benefity, které díky certifikaci pěstitelé kakaa získávají, minimální zaručenou cenu přes 56 000 korun za tunu fairtradového kakaa (s možností získat více, pokud je tržní cena momentálně vyšší než toto zaručené minimum). Minimální cena má pěstitele ochránit před častými výkyvy trhu. Navíc pěstitelé dostávají fairtradový příplatek ve výši 10 procent minimální ceny (tedy zhruba 5 600 korun za tunu fairtradového kakaa), který mohou certifikovaná fairtradová družstva využít k investicím do zlepšení kvality a efektivity pěstování a do projektů přinášejících prospěch celé komunitě (vzdělávání, zdravotnictví, doprava aj.). Tento příplatek je navíc právě teď pro pěstitelská družstva zásadním nástrojem, jak snižovat ztráty způsobené výpadky dodávek kvůli pandemii covid-19.

Michael Gidney, generální ředitel Fairtrade Foundation, pro britský Guardian uvedl, že právě díky spolupráci s Nestlé se podařilo rozvíjet vesnické komuniky v západní Africe a přivést do vesnic elektřinu nebo vodní pumpy. Zrušení vazeb může dopadnout až na 16 tisíc drobných farmářů na Pobřeží slonoviny.

Nestlé se naopak brání, že i přes odchod od Fairtrade zůstanou zachovány standardy udržitelnosti. Čokoládový gigant uvedl, že se značkou KitKat bude nově odebírat kakoa z farem, které působí pod značkou Rainforest Alliance (Aliance deštných pralesů). Z nich již vyrábí cukrovinky pod značkami Aero a Yorkie. Nestlé se také zavázalo, že poskytně finanční podporu, aby pomohlo zemědělcům získat certifikaci v Alianci deštných pralesů, pokud si to přejí. Čokoládovna tak nadále počítá s tím, že bude zemědělcům platit stejnou částku za dodávky kakaa. Simon Billington, technický manažer společnosti doplnil, že „rozšíření partnerství s Aliancí deštných pralesů zdůrazňuje závazek k udržitelnému získávání kakaa v rámci celého globálního dodavatelského řetězce.“

Také Aliance deštných pralesů se zavzuje, že provádí audit zemědělských podniků a farmářů, aby zajistila dodržování kritérií v oblasti environmentální, sociální a ekonomické udržitelnosti. Cetrifikační systém spolupracuje s více než dvěma miliony farmářů, kteří produkují nejen kakao. Alex Morgan, generální ředitel společnosti Aliance deštných pralesů, k nové spolupráci uvedl: „Spolupráce se Nestlé přichází ve době, kdy Aliance vydala novou značku a tento měsíc zveřejní nový, vylepšený standard udržitelného zemědělství. Naše certifikační programy nadále propojují firmy, spotřebitele a zemědělce s podniky, které se zavázaly chránit zdraví ekosystémů, pracovníků a komunit, pomocí sociálních a tržních impulsů přispět k ochraně přírody a zlepšovat kvalitu života výrobců potravin. “

Nestlé naopak nadále zůstává u spolupráce s Fairtrade při nákupu kávových zrn pro značku Nespresso.

Zdroje: theguardian.com, comunicaffe.com FOTO: feministjulie