Domácí větrná elektrárna vydrží desítky let. Pořídíte ji za cenu iPhone

Že jsou větrné elektrárny drahé a neefektivní? V Indii se chystá energetická revoluce. Přišli totiž s domácím větrníkem, který může lidi v okrajových částech země zásobovat čistou energií po celý jejich život. A to za cenu několika stovek dolarů.

Jan Vrobel

8. 4. 2017

Komunitní energetika spočívá ve snaze o nezávislosti na centrální energetické síti i státních podnicích a je čím dál výraznějším fenoménem. O takzvané "energetické demokracii" hovoří například německý odborník Arne Jungjohann. Na jiném místě planety, a sice v mystické Indii, ji uvádějí tvořivé mozky v praxi.

Indie je známá našinci především jako jedna z nejlidnatějších zemí na planetě. Současně je dnes ekonomika Indie závislá na spalování fosilních paliv. Množství každoročně vypouštěných emisí z ní dělá třetího největšího znečišťovatele na Zemi.

Vláda však představila ambiciózní plán, podle kterého chce do deseti let vyrábět 57 % veškeré elektřiny z čistých zdrojů energie. Není divu - tento subkontinent je sedmým největším investorem do obnovitelných zdrojů na planetě a obzvlášť vyniká v jedné disciplíně: větrných elektrárnách. Co do jejich počtu, je čtvrtým největším producentem větrné energie na Zemi. K jejich většímu rozšíření mohou pomoci také chytré nápady rodící se v inovativním prostřední start-up firem.

Jednou z nich je start-up Avant Garde Innovations, za nímž stojí dvojice bratrů ze svazového státu Kérala. Nyní vyrábí domácí turbíny, které za zanedbatelnou cenu, v porovnání s dnešními cenovými standardy, dokáží vytvořit 3-5 kilowatthodin energie denně. Její životnost přitom není nižší než průměrná délka lidského života.

Sourozenci Arun a Anoop chtějí, aby se energetické problémy nejen v Indii staly minulostí. Zatímco Kérala má takřka 100% pokrytí elektrickou sítí, jiné části země zůstávají stále ve tmě. Vláda vytváří ambiciózní plány, ty však mohou významně narušit ekologickou stabilitu.

Naším cílem je odstranit energetickou chudobu, snížit naši závislost na problematických státních sítích a umožnit soběstačnost všem potřebným prostřednictvím cenově dostupné obnovitelné energie. Věříme, že společně můžeme vytvořit pro náš svět čistší prostředí, novou ekonomickou prosperitu a umožnit tolik potřebnou sociální proměnu," píše společnost ve svém prohlášení. A příležitosti pro uplatnění nových patentů jsou enormní – Indie je šestým největším spotřebitelem elektřiny na planetě, a to při 3,4 % z celkové globální spotřeby. Federální vláda zároveň nedokáže zaplatit infrastrukturu, která by elektrifikovala i vesnice vzdálené od civilizačních center.

Společnost vyzkoušela svůj prototyp letos v lednu v hlavním městě Kéraly, Thiruvananthapuramu. Projekt se zasloužil o místo v rámci žebříčku 20 nejčistších vynálezů a také v žebříku OSN Udržitelná energie pro všechny.

Zdroj: Avant Garde Innovations