Jakým způsobem naplníme plán dekarbonizace? Pohledy hlavních hráčů a analytiků se rozcházejí

V prosinci se v panelové diskusi potkali zástupci různých názorových proudů a hovořili o dalším směřování energetiky v Česku i Evropě. Hlavním tématem byly inovace v moderní energetice, které jsou příležitostí pro dekarbonizaci. Právě inovace a jejich implementace mohou být naší budoucností. Aktuální proměnu světové energetiky bychom měli vnímat spíše jako příležitostí pro Česko a jeho tradičně vysoce kvalifikované průmyslové obory. Hosté v diskusi mimo jiné nastínili, jakou roli v tom mohou sehrát obnovitelné zdroje a akumulace energie.

TZ

28. 1. 2020

Úvodní slovo a svůj výhled na změny v energetice přednesl Karel Havlíček, místopředseda vlády a ministr průmyslu a obchodu, který hovořil zejména o obměně energetických zdrojů v kontextu uhlíkové neutrality do roku 2050. Dalším hostem byl Pavel Cyrani, člen představenstva ČEZ, a. s., ředitel divize divize obchod a strategie. V jeho prezentace zaznělo mimo jiné i to, že je nutné dekarbonizaci vnímat jako příležitost a je nutné toto podpořit vhodnými legislativními nástroji. Třetím hostem, který se zapojil i do panelové debaty, byl Rostislav Krejcar, člen Rady ERÚ. 

Sestřih z prvního diskusního bloku:





Druhou část večera uvedl Kornelis Blok, profesor energetických systémů z Delft University of Technology v Nizozemsku. V jeho řeči zazněl mimo jiné rozbor cen energií z různých zdrojů. Dalším zahraničním hostem byl Troels Ellemose Lorentzen, renewable expert poradenské společnosti Deloitte v Dánsku, který poskytl pohled na další rozvoj obnovitelných zdrojů a komentoval důvody dalšího rozvoje v této oblasti. 

Sestřih z druhého diskusního bloku:





V závěrečné části večera se o svoje vidění budoucnosti energetiky podělili Lukáš Ferkl, ředitel UCEEB ČVUT, Adriana Dergam, head of corporate comm. & sustainability, Vodafone Česká republika, Lucie Smolková, spolukoordinátorka brněnského článku Fridays for Future Česká republika a Alois Míka, senior energy expert, ČSOB Advisor. Jejich diskusi a odpovědi na otázky můžete najít v kompletním záznamu večera.



Akci zaštítil Karel Havlíček, místopředseda vlády a ministr průmyslu a obchodu a proběhla ve spolupráci se Skupinou ČEZ, Velvyslanectvím Nizozemského království v ČR a za podpory Evropské iniciativy pro klima (EUKI).

Článek vznikl za podpory Aliance pro energetickou soběstačnost a European Climate Initiative EUKI.