Výzva vědců: skoncujte se plastovými třpytkami, ubližují mořským živočichům

Zkoušeli jste někdy uklidit třpytky po dětské oslavě nebo si je umýt přímo z obličeje? Tak asi víte, že to rozhodně není jednoduché. A teď si představte, co se stane, když se takové miniaturní kusy třpytivého plastu dostanou do moře. Vědci proto volají po zákazu třpytek a dalších mikroplastů, které ubližují mořským živočichům, jenž je považují za jídlo.

Kristýna Vobecká

17. 1. 2020

Třpytky, se kterými se nejčastěji setkáte jako s dekorativním doplňkem na různých oslavách, v rámci výtvarného vyjádření malých dětí nebo jako se součástí make-upu, jsou vyrobeny z polyesterové fólie zvané také Mylar. Třpytky potom nejčastěji končí na skládkách nebo se vyplavují z odpadů domácností přímo do kanalizace, což jejich cestu do vodních zdrojů ještě urychluje. Třpytky na sebe nabalují další chemikálie a odpadní látky, čímž se stávají toxičtějšími a jejich rozložení v přirozeném prostředí trvá přes stovky let. 

Třpytky a plastové mikročástice zabíjí ryby

Řada lidí přitom ani neví, že jsou třpytky mikroplasty a ve chvíli, kdy se taková třpytka dostane do moře či oceánu, může být stejně jako další druhy mikroplastů zkonzumována planktonem, který slouží jako potrava pro ryby a další mořské živočichy. Pro ty je přitom konzumace mikroplastů životně nebezpečná, protože jim ničí játra a ovlivňuje jejich růst a reprodukci. A nakonec se v rámci potravinového řetězce dostanou v těle ryb nejen třpytky, ale i další mikroplasty, na náš stůl. „Předpokládáme, že 90 % plastového znečištění v mořském prostředí tvoří mikroplasty,“ tvrdí zástupci americké Agentury pro ochranu životního prostředí (EPA).

Vědci proto volají po zákazu třpytek a plošném zákazu plastových mikročástic, mezi které patří plastové mikročástice obsažené v kosmetických produktech. Najít je můžete například v zubní pastě, peelingu nebo obličejových maskách. 

Plastové mikročástice byly přitom již zakázány ve Velké Británii, USA, Francií, Itálii, Kanadě, Švédsku a dalších státech po celém světě. Většinou se jedná o zákazy užívání mikročástic v kosmetických produktech. „Musíme změnit způsob, jakým vnímáme plasty ve společnosti, a to z jednorázového všudypřítomného odpadu na cennou recyklovatelnou surovinu, jakými jsou například sklo nebo železo. Doufáme, že to přispěje k růstu ekonomické hodnoty plastového odpadu v rámci cirkulární ekonomiky,“ říkají ve svém prohlášení zástupci Královské chemické společnosti (The Royal Society of Chemistry).

Ekologické třpytky z eukalyptu

Pro milovníky třpytek, kteří si bez nich nedokážou představit žádnou společenskou událost, je naštěstí dostupná i ekologická varianta. Eko třpytky jsou vyrobeny z eukalyptu a hliníku a jejich výroba probíhá tak, že je extrakt z eukalyptu potažen tenkou vrstvou hliníku, která je následně zbarvena, aby třpytky plnily svou funkci a opravdu se třpytily. „Mnozí si mysleli, že taková třpytka nebude tak odolná, protože je biologicky rozložitelná. Je sice měkčí, protože neobsahuje žádný plast, ale určitě se nerozteče na vašem obličeji během festivalu,“ řekl britský vědec Stephen Cotton pro BBC, který se na výrobě eko-třpytky podílel. 

Ekologické třpytky, které jsou biologicky odbouratelné a na rozdíl od svých plastových předchůdkyň nezatěžují životní prostředí dalším plastovým odpadem, vypadají na první pohled jako běžné třpytky a jsou určené zejména pro lidi, kteří je používají v rámci make-upu na koncerty a festivaly. Děti je však jistě ocení taky.

Zdroje: Parents.com, BBC, Royal Society of Chemistry, EPA, DailyMail