Roste zájem o zelenou elektřinu. Díky nám je levnější, říká Stanislav Chvála z Nano Energies

Loňský rok byl ve znamení tématu změn klimatu a potřeba hledání udržitelných řešení bude sílit i v roce 2020. Na českém trhu působí již 11 let Nano Energies, která tisícovkám českých domácností i firem dodává zelenou elektřinu. O výzvách v oblasti inovací a proměny energetického trhu jsme si povídali se Stanislavem Chválou, výkonným ředitelem Nano Energies.

Martin Prax

10. 1. 2020

Nano Energies oznámilo, že půjde proti proudu a na příští rok nezdraží svou nabídku zelené elektřiny. Díky čemu můžete udržet nízké ceny pro své zákazníky?

Zelenou elektřinu z obnovitelných zdrojů dodáváme do tisícovek českých domácností i firem už mnoho let. A nízká cena, kterou jsme si letos na rozdíl od ostatních udrželi, je důkazem, že „Nazeleno“ může být opravdu každý. Stojí za tím mix způsobu nákupu elektřiny a nízkých marží. Je to i o dlouhodobém přístupu, vztahu s dodavateli. Pro nás je hodně důležitá opravdovost ve všem co děláme. Náš tarif je fakt poctivý, protože naše energie je opravdu zelená, lokální a dostupná. Nemixujeme ji s elektřinou z uhlí nebo jádra, ani nenakupujeme tzv. záruky původu v zahraničí. 

Tématům udržitelnosti a odpovědného způsobu života se dostává pozornost s ohledem na hledání řešení změn klimatu. Jaký má dopad fakt, že bezemisní energetika dostává více do veřejného prostoru, na váš byznys?

Je skvělé, že lidé mají o ochranu přírody a udržitelný životní styl stále větší zájem. Myšlenka, která stála u zrodu našeho podnikání, zůstává stejná. Příroda je dokonalá technologie, chceme ji chránit a využívat s respektem. A čím více nás tento názor bude mít, tím blíže k udržitelnosti budeme. Stoupající zájem o náš tarif Nazeleno nám v posledním roce umožnil i práci na několika nových produktech, které budeme letos postupně spouštět, takže po 11 letech existence firmy máme teď velký prostor realizovat plně vize, s kterými bylo Nano Energies v roce 2008 vznikla.

 V prosinci představilo nové vedení Evropské komise Evropskou zelenou dohodu. Nakonec se k ní přidalo Česko. Kam si myslíte, že tato vize ústupu od fosilních paliv posune naši a evropskou energetiku?

Jsem za to upřímně rád. Věřím, že dohoda pomůže posunout Česko i Evropu k čisté energetice mnohem rychleji. Green Deal provazuje samostatná opatření v komplexní celek, zaměřuje se na více různých oblastí. Přesně tak to má vypadat. Za udržitelnou budoucnost nemůže bojovat jenom jednotlivec, nebo jedna společnost nebo jen firmy v jednom oboru. Musíme všichni spolupracovat a přidat jasné konkrétní kroky, nejen energetice.

Předseda vlády označil za české vítězství, že se do prohlášení dostala jedna věta o jaderné energetice. Jde opravdu o úspěch pro Česko? 

Nepovažuji to za významné. Vítězství je dohoda Green Deal a to, že jsme její součástí. Měli bychom se soustředit na to, abychom dokázali realizovat jednotlivá opatření a podnikat kroky, které nás posunou blíže k energetické udržitelnosti. Co se jádra týče, jsem spíše opatrný. Je potřeba poctivě se zamýšlet nad jeho skutečnou ekonomickou výhodností a riziky, které s sebou může přinášet. 

Podle indexu Světového ekonomického fóra je Česko v připravenosti na proměnu energetiky daleko vzadu. Nano Energies má pověst inovátora v energetice, jak vnímáte naši pozici?

Nano Energies působí na dalších šesti evropských trzích, kde se máme možnost učit a utkat se s těmi nejlepšími. V porovnání se západní Evropou Češi v zelené energetice nicméně skutečně trochu zaspali. Na druhou stranu ve firmě jasně vidíme, že o zelenou elektřinu v poslední době roste zájem. Řady našich dodavatelů i odběratelů se rozšiřují. Stále více lidí se zajímá o to, jaká elektřina pohání jejich ledničku, pračku, nebo nabíjí telefon. Udržitelný přístup k životu už není jen trend, ale nutnost. 

Nano Energies je součástí řešitelského týmu Dflex, který zkoumá možnosti flexibility a aktivní role spotřebitelů. Co by takový koncept mohl přinést právě domácnostem nebo firmám?

Domácnostem i firmám by Dflex mohl ušetřit peníze a zároveň se stát takovým malým přivýdělkem. Jde o to, že elektřinu, kterou nespotřebujete, nabídnete zpátky do sítě a využije ji někdo jiný. Třeba mrazírna potravin. Je škoda s flexibilitou, kterou přenosová síť umožňuje, nepracovat a nechávat ji pouze v rukou elektráren, navíc z větší části těch uhelných. V Nano Energies věříme, že budoucnost elektřiny je mimo jiné právě i v jejím sdílení. Mám radost, že jsme spolu s dalšími partnery součástí projektu Dflex, který se snaží, aby k flexibilnějšímu hospodaření s elektřinou došlo na trhu co nejdříve.

Přinášíte do projektu něco z vašich zahraničních zkušeností, například z trhů v Belgii nebo Nizozemí? 

S agregací flexibility máme v Nano Energies mnoho zkušeností i u nás. Na spotových trzích jsme v Česku tento projekt spustili už před sedmi lety, v roce 2013. Prošli jsme si touto cestou opravdu poctivě. Od datového připojování zdrojů flexibility, přes analytiku jejich agregace do produktů i provozu dispečinku, který je k dispozici 24 hodin denně, sedm dní v týdnu. Zkušenosti z Belgie a dalších trhů nám v tom samozřejmě pomohly také.

Letos byl dokončený Energetický balíček EU a nás tak čeká úprava zákonů, které mohou přinést podporu pro samovýrobu nebo právě aktivní spotřebitele energie. Co lze od těchto změn očekávat? 

Energetický balíček není jen o inovacích. Zavazuje ke změnám i státy, které by se jinak k přechodu na čistou energetiku rozhoupávaly jen velmi pomalu. Vnímám to pozitivně. Za udržitelnou budoucnost nemůže bojovat jen jeden člověk nebo firma. Musíme všichni spolupracovat. České republice proto přeju, abychom implementaci nenechávali na nejzazší možné termíny, ale pustili se do ní co nejdříve. 

Připravujete Nano Labs, co je cílem tohoto projektu?

Nano Labs je naše platforma pro spolupráci v energetice na inovacích, které pomáhají planetě. Víme, že podpora talentovaných lidí není jen o penězích. Aby mohli svůj nápad zrealizovat, potřebují i mentory, jejich know-how, zkušenosti, zpětnou vazbu… Nezbytná jsou i data, která mohou projekt často skokově posunout vpřed. Proto spouštíme Nano Labs a podáváme pomocnou ruku českým inovátorům v energetice. Chceme spolupracovat se start-upy, firmami i jednotlivci.

Jaké má Nano Energies plány pro rok 2020?

Velké! V Nano Green rozšíříme nabídku produktů a plánujeme i změny ve službách. Odpovídáme tím na rostoucí zájem zákazníků i našich dodavatelů. A změny čekají i Digital Energy Servies a Nano Energies Trade, se kterým se chystáme vstoupit na další evropské trhy.