Udržitelné Vánoce lze stihnout i na poslední chvíli

Do Štědrého dne zbývá pár dní a vy byste rádi udělali rodině pěkné Vánoce s co nejmenším environmentálním dopadem, jenže vám chybí čas. Nezoufejte, jde to pořád rychle i udržitelně.

Kristýna Vobecká

20. 12. 2019

Vánoční stromeček v květináči

Na torza vánočních stromků opřené na začátku ledna o popelnice je smutný pohled. Vy však můžete mít doma skutečně živý stromeček, který při troše štěstí přežije i do dalších Vánoc. Vánoční stromečky v květináči jsou již běžně k dostání u prodejců vánočních stromků, nebo můžete zvolit vánoční jedličku Nadace Veronica (dostupné v Brně), kterou můžete zasadit v nejbližším lese či na vlastním pozemku. Nově si můžete stromeček také pronajmout (dostupné v Praze). Dovezou vám ho přímo ke dveřím a po novém roce jej zase odvezou a zasadí v lese. Nezapomeňte, že stromeček v květináči musíte na pobyt ve vytápěných prostorách připravovat postupně. Den nebo dva před zdobením ho z venkovního prostředí přeneste do chladnější místnosti, například do sklepa a až poté do vytopeného bytu. Stromek musíte také pravidelně zalévat, aby zemina, ve které je zasazen, byla stále vlhká. Vhodné je také používat rozprašovač a udržovat zvýšenou vlhkost v místnosti se stromkem. Po odzdobení proces opakujte, nejdříve stromeček dejte do chladnější místnosti a potom až do venkovního prostředí. 

Přírodní výzdoba

Na živý stromek se nejlépe hodí přírodní ozdoby. Můžete si vyrobit vlastní, a zvládnete to i rychle, z cukroví, sušeného ovoce, ořechů, různě barevných papírových nebo saténových stuh či slupek od pomerančů. V kreativitě se meze nekladou. Variantou jsou také ozdoby ze dřeva a z papíru, které vám vydrží déle než na jedny Vánoce. Pokud chcete stromeček něčím osvětlit, preferujte vánoční řetězy s LED diodami nebo svíčky z včelího či sojového vosku, ty však na druhou stranu nedělají úplně dobře živému stromečku a také je zde riziko vzplanutí. 

Obalový materiál 

Balení dárků je z hlediska ekologie velké téma, protože dárkový papír použijete pouze jednou a po Štědrém večeru končí v koši. Některé druhy balících papírů navíc není možné recyklovat, protože obsahují různé plastové části nebo třpytky. Server CountryLiving doporučuje mačkací test, podle kterého poznáte, zda je možné váš balící papír recyklovat. Pokud papír zmačkáte a on zůstane zmačkaný, je pravděpodobně vyroben pouze z papíru a patří do modrého kontejneru na papír, pokud se však vrátí do původní podoby, obsahuje zřejmě plastové části a patří do běžného odpadu. Z hlediska znovupoužitelnosti je vhodnější dávat dárky v dárkových taškách, které je možné používat opakovaně. Nebo koupit recyklovaný papír. 

Lokální a bio produkty

Jak na štědrovečerní tabuli, tak jako dárky pro vaše blízké můžete využít lokální produkty ideálně z produkce ekologického zemědělství. Hledejte maso, zeleninu a ovoce v bio kvalitě, které necestovalo přes půl světa. Na poslední chvíli můžete využít například e-shop rohlik.cz, kde je nabídka bioproduktů vcelku široká. Jako univerzální dárky koupené za pět minut dvanáct poslouží také místní vína, čaje v bio kvalitě a fairtrade káva. Opět sežene ve specializovaných prodejnách nebo online. Výhoda nákupu produktů v bio kvalitě je, že jsou trochu dražší a nebývají v akci, nekoupíte jich tedy tolik a splníte tím další zásadu udržitelných Vánoc – neplýtvat jídlem a kupovat jenom tolik, kolik opravdu sníte. A nakonec jestli už neseženete nebo nestihnete upéct vánoční cukroví z poctivých ingrediencí, narychlo ho můžete nahradit sušeným ovocem a ořechy, které můžete použít jako ozdoby na váš živý stromeček v květináči.

Přejeme vám krásné, udržitelné a klidné Vánoce!