Stotunové tukovce z oleje a odpadu blokují kanály. Co s tím?

Vánoce jsou dobou, kdy Češi masově vylévají olej do odpadu. Jak ukazují příklady nejen ze zahraničí, může se to velmi rychle vymstít.

Tomáš Vondra

19. 12. 2019

Zaměstnanci londýnských vodáren a kanalizací odstranili jen několik dní před Vánocemi z kanálů dva monstrózní tukovce. Tímto pojmem, který je českým překladem anglického slova fatberg, se označuje obří masa odpadu spojená olejem a vlhčenými kapesníky v jeden nechutný objekt, který může ucpat kanalizaci. 

Ty, který byly odstraněné z londýnského podzemí, vážily dohromady přes 100 tun, ten větší měl 64 tun. Olej, tuk a odpad spojené v kompaktní masu tvořily těleso dlouhé přes 70 metrů - náklady na jeho odstranění si vyžádaly miliony liber.  

Pokud by se nezlikvidovaly, mohly by zcela ucpat kanalizaci a způsobit zablokování dodávek vody a možná i kolaps celé vodovodní sítě ve městě.  

Nejen Londýn 

Vlhčené ubrousky jsou nerozložitelný a neobnovitelný vynález, který ničí přírodu už řadu let, přesto je lidé stále používají a splachují je do záchodů, kam rozhodně nepatří. Ještě větším problémem je ale v současné době olej - v době svátků se ve všech domácnostech v Česku smaží jako o život. 

A mezi české vánoční zvyky patří i vylévání oleje po smažení štědrovečerního kapra do dřezu nebo toalety. Nicméně, místo rozbalování dárků díky této „tradici” můžete na Štědrý den řešit nepříjemnosti s ucpaným odpadem nebo dokonce splašky v koupelně nebo kuchyni.  

Poté, co olej vylijete do dřezu nebo toalety, v odpadním potrubí tuhne a usazuje se na stěnách potrubí. Zde vytváří neprostupné bloky a navíc na sebe nabaluje další nečistoty. Ty můžou v potrubí dosahovat délky mnoha metrů. Smutným důsledkem je ucpaná kanalizace a odpadní trubky v domech, a také výrazný dopad na životní prostředí. Tuky mají negativní dopad na čištění odpadní vody.  „Cokoliv je lepší než tuky spláchnout do odpadu,“ varuje Martin Srb, manažer útvaru technologie vod Pražských vodovodů a kanalizací. 

Co s tím?

Na malé množství stačí papírová utěrka

Pokud máte po smažení na pánvi jen pár kapek oleje, stačí ho vytřít papírovou utěrkou. Tu pak vyhoďte do koše k dalšímu odpadu.

Zkuste krabici od mléka

V případě, že vám oleje zbylo víc, nechte ho zchladit a nalijte do uzavíratelné, nerecyklovatelné nádoby například od mléka. Hodí se ale i další kartony, které jsou zevnitř povoskované nebo potažené plastem. Nádobu poté uzavřete a při procházce ji odevzdejte ve sběrném dvoře nebo ji vyhoďte do příslušné černé popelnice s oranžovým víkem, v nejhorším případě do popelnice na směsný odpad.

Odvezte olej zdarma do sběrného dvora

Možná doma často používáte fritézu anebo zkrátka smažíte často a použitého oleje máte pořád víc než dost. V takové situaci ho po vychladnutí slijte do uzavíratelné, recyklovatelné nádoby a odvezte do sběrného dvora. A dobrá zpráva? Je to zdarma!

Tip pro kočkomily

Máte doma čtyřnohé chlupaté kamarády? Pak je nejspíš součástí vaší domácnosti také kočičí stelivo, případně piliny. A ty jsou také ideální na likvidaci použitého oleje. Poté, co dosmažíte kapra a tuk vychladne, můžete ho nalít do steliva nebo pilin a vše poté opět vysypat do koše nebo rovnou do popelnice.

Recyklujte a ušetřete

Kuchyňský olej může být použitý až třikrát, a to bez jakéhokoliv zdravotního rizika. Poté, co vám ve fritéze nebo na pánvi tuk zchladne, přefiltrujte ho přes jemný, nejlépe kávový filtr a následně ho uskladněte buď do tmavé lahve, nebo na temné místo. Jen pozor na zapáchající olej, ten už se na další použití nehodí.

Zdroj: Guardian, Pražské kanalizace