Další veletoč v kauze Malina: čínský investor mimo hru, o klienty se přetahují dva konkurenční projekty

Bezmála rok poté, co se Energetický Holding Malina ocitl v insolvenci, zveřejnilo vedení firmy svůj reorganizační plán. Proti němu ale vznikl konkurenční návrh.

Pavel Baroch

10. 4. 2024

Dlouho to vypadalo, že klíčovým partnerem holdingu Malina, který vybral od zákazníků statisícové zálohy na střešní fotovoltaické elektrárny a tepelná čerpadla, ale zakázky nedokončil, bude čínská společnost Goodhao. Teď je ale všechno nijak. Začátkem dubna vedení Maliny zveřejnilo v insolvenčním rejstříku návrh reorganizačního plánu, v němž už s čínským investorem nepočítá.

Novým hráčem se stává ostravská společnost TnG Air, která by měla nasmlouvané zakázky dokončit. Není to ale jediný zájemce, který nabízí řešení současné situace. Konsorcium firem okolo společnosti Fotovolty dokonce jednalo s vedením Maliny o společném reorganizačním plánu, ale to nakonec dalo přednost právě ostravské TnG Air.

„Skutečnost, že nedošlo k dohodě mezi Fotovolty a dlužníkem, je skutečnou komplikací zejména pro věřitele a klienty Maliny, kteří čekají na dodělání. Fotovolty představily své hlavní ideje reorganizace a označily konkrétní subjekty, které by se na reorganizaci podílely. Jimi představená myšlenka mi přišla smysluplná a hodná dalšího rozpracování,“ řekl Obnovitelně.cz právník Ladislav Drha, partner společnosti Pikes Legal, který ve věřitelském výboru zastupuje největší skupinu klientů.

Skupina kolem společnosti Fotovolty se rozhodla vypracovat vlastní reorganizační plán. Jenže podle zákona nemá přednostní právo, tu má dlužník, tedy holding Malina. „Za této situace jsme to byli právě my, kdo inicioval hlasování ve věřitelském výboru, aby byla svolána schůze věřitelů. To se nám nakonec povedlo,“ sdělil Drha.

Na schůzi, která se uskuteční patrně ještě na jaře, tak podle Drhy dostanou všichni věřitelé možnost posoudit, čí návrh jim více vyhovuje, aby se případně rozhodli jít cestou, který navrhují Fotovolty. „Tímto právním postupem tak všem zákazníkům Maliny otevíráme dveře k tomu, aby přestali být závislí na Malině,“ dodal Ladislav Drha.

Vybrali jsme zkušenou firmu

Krizový manažer a člen představenstva Energetického Holdingu Malina Lukáš Uhl je ale přesvědčen o tom, že sázka na společnost TnG Air je správná a zajistí nejvhodnější uspokojení přihlášených věřitelů. „Hledali jsme partnerskou firmu, která by realizace pro nerozpracované zakázky uměla převzít, a to jak pro fotovoltaiku, tak pro tepelná čerpadla. Tohoto parťáka jsme našli v podobě firmy TnG,“ řekl Uhl.

O TnG Air uvedl, že jde o firmu, která má od roku 1998 zkušenosti s tisíci instalacemi tepelných čerpadel a fotovoltaiky v Česku i v zahraničí. „Spolupracuje s univerzitou a je členem několika asociací. Je zároveň stoprocentně českým výrobcem tepelných čerpadel, disponuje rozsáhlou servisní sítí a poskytuje dlouhé záruky. Disponuje sítí vysokých desítek technických obchodních zástupců a má velmi dobré hodnocení na Googlu. Je to respektovaná a schopná firma, zasazená do českého i mezinárodního prostředí, která tepelka i soláry umí jako málokdo jiný. Není to rychlokvaška, která se objevila a pak zase zmizí. Je na ně spoleh a lze jim věřit,“ uvedl Uhl.

Pokud bude plán schválený, obchodní zástupci TnG nabídnou zákazníkům Maliny řešení na míru s cenou vyšší o 20 až 25 procent oproti původně sjednané smlouvě. Každá domácnost se pak do měsíce rozhodne, jestli na návrh přistoupí, nebo dá přednost jinému řešení. Tedy jestli se například dohodnou na dokončení instalací mimo reorganizační řízení nebo počkají na likvidaci Maliny a finanční vypořádání v poměrné výši pohledávek.

Neúspěšné jednání s konsorciem okolo Fotovolty krizový manažer Lukáš Uhl přímo nekomentoval. Uvedl ale, že reorganizační plán se společností TnG je připraven tak, že umožňuje postupovat stejným způsobem k jakékoli jiné firmě. „Zcela postačí, jestliže se s takovou společností domluví alespoň 15 zákazníků a taková společnost s námi podepíše smlouvu obdobnou té, kterou jsme uzavřeli se společností TnG. Naším cílem je našim zákazníkům nechat dokončit si objednanou fotovoltaiku a tepelná čerpadla kýmkoli, koho si sami vyberou, a za podmínek, na kterých se s takovou osobou sami domluví,“ sdělil Uhl.

Věřitelé opět v nejistotě

Konsorcium firem okolo Fotovolty ale pokládá současný postup vedení Maliny za velké zklamání. „Jménem konsorcia, jež sdružuje přední české, ale i rakouské firmy v oblasti fotovoltaiky, jsme vedli jednání se zástupci holdingu Malina. Ti se však těsně před podáním rozhodli ze spolupráce zcela nepochopitelně ustoupit,“ řekl Obnovitelně.cz Matěj Fejlek, šéf společnosti Fotovolty.

Konsorcium už začátkem března připravilo vlastní návrh reorganizace, jehož principy holdingu sdělilo. „Byli jsme připravení jednat a najít nejlepší možné řešení pro věřitele. S dlužníkem jsme měli dohodu, zprostředkovanou insolvenčním správcem a podpořenou věřitelským výborem, podle které měl holding poskytnout potřebné podklady a dlužník podat společný reorganizační plán na soud. Konsorcium firem pak mělo zajistit dodání materiálu a montáž tak, aby realizace proběhla ještě v rámci aktuálního dotačního období. To však tento nečekaný krok dlužníka bohužel znemožnil,“ uvedl advokát Petr Opletal, který je zodpovědný za přípravu reorganizačního plánu.

Konsorcium tvrdí, že rezignace holdingu Malina na předložení společného reorganizačního plánu tak opět vrátila věřitele do nejistoty. Firma přitom už na začátku března oznámila, že nedokáže dokončit všech 2,5 tisíce zakázek.

„Aktuální plán Maliny je přitom problematický hned v několika aspektech. Smlouvy se zákazníky byly v rámci insolvenčního řízení ukončeny a aktuálně už nejsou podle zákona platné. Dlužník chce ale k těmto již ukončeným smlouvám uzavírat se zákazníky dodatky. Toto řešení by bylo extrémně komplikované, ne-li dokonce v rozporu se zákonem. Sám dlužník navíc nehodlá smlouvy vůbec realizovat a zcela spoléhá na to, že se mu je podaří delegovat na třetí stranu. Nikde ovšem není garantováno, že tyto zakázky zvládne dokončit,“ konstatovalo konsorcium.

Pochybnosti o právní čistotě reorganizačního plánu holdingu Malina má rovněž zmiňovaný člen věřitelského výboru Ladislav Drha. „Představované ideje dlužníka se v čase mění, část z nich odporuje právním předpisům,“ sdělil Drha, který má obavu, že návrh holdingu Malina nakonec vyjde naprázdno.

Svůj reorganizační plán chce věřitelům představit právě i konsorcium okolo Fotovolty. „Řešení, které navrhuje dlužník, je nevýhodné nejen pro věřitele, ale i pro dlužníka samotného. Aktuální návrh podle všeho směřuje k jeho úplné likvidaci, nikoliv reorganizaci. A to i s ohledem na to, že prakticky bezplatně postupuje nové firmě jak zákazníky, tak i související majetek,“ konstatoval advokát Petr Opletal, odborník na insolvence, který má za sebou zkušenosti například s úspěšnou reorganizací společnosti Blažek Praha.

„Náš návrh reorganizace je založen na obnovení provozu dlužníka a uzavírání nových smluv, v rámci kterých by bylo možné realizaci dokončit včas a zároveň zachovat co možná nejvyšší míru dotací. Zákazníci, kteří využijí možnosti uzavřít novou smlouvu, by bez rozdílu měli jistotu dokončení díla mimo jiné v tom, že cenu by hradili až po předání. Věřitelům zůstává zachována možnost obdržet kompenzaci z insolvenčního řízení, případně mohou využít variantu úplatného postoupení pohledávek,“ uvedl Opletal.

Ilustrační foto: Pavel Baroch