Zelené investiční fondy trápí odliv investorů, sektor přitom globálně rekordně roste

Udržitelné investiční fondy představují zajímavé příležitosti pro etické zhodnocení peněz. Poslední dobou ale paradoxně bojují o zájem investorů. V loňském roce zaznamenaly udržitelné fondy v USA dokonce nejhorší odliv peněz v historii.

Pavel Hejkrlík

18. 4. 2024

Za celý rok činil odtok financí v amerických ETF (Exchange Traded Funds, burzovně obchodované fondy) přes 13 miliard dolarů, což zastínilo i jinak pozitivní vývoj v Evropě. Kvůli tomu byl rok 2023 prvním za poslední dekádu, kdy došlo za celý rok k čistému odlivu financí z těchto fondů. Významná část odchodu investorů však pocházela z jednoho fondu: iShares ESG Aware MSCI USA ETF (ESGU), ten loni zaznamenal výběry ve výši 9,29 miliard dolarů.

Další populární ETF iShares ESG MSCI USA Leaders ETF SUSL se pak potýkal s odlivem 2,27 miliard dolarů. Většina odchozího kapitálu, celých 90 procent, se týkala aktivně spravovaných fondů, pasivní fondy zůstaly populárnější. V posledním kvartálu loňského roku odteklo z aktivně spravovaných fondů 4,6 miliard dolarů.

Americké udržitelné fondy přitom v předchozích letech zažily výrazný růst. Celková částka investovaná do těchto částí finančního trhu se však od vrcholu v roce 2021 snížila o 12 procent a na konci roku 2023 činila 323 miliard dolarů. Tento pokles z velké části způsobily makroekonomické faktory, mezi něž patří globální omezení nabídky, geopolitické napětí a vysoké úrokové sazby. Globálně loni fondy hodnocené jako zodpovědné investování přilákaly 68 miliard dolarů. Je to ovšem strmý propad oproti 158 miliardám v roce 2022 a dokonce 558 miliardám v roce 2021.

Kdo dusí zelené investice?

Udržitelné akciové fondy v roce 2023 také zaostávaly za běžnými protějšky a téměř třetina těchto fondů se propadla do spodního kvartilu z hlediska výsledků. Jedním z hlavních důvodů pro odklon investorů byla nedostatečná výkonnost udržitelných fondů ve srovnání s jejich tradičními protějšky. Podprůměrný výkon zpochybnil hlavní argument investování do ESG, který předpokládá, že investice do společensky odpovědných společností přináší lepší dlouhodobé výnosy.

K poklesu důvěry investorů podle Morningstar přispěla i regulační nejednoznačnost pravidel v rámci reportování v oblasti životního prostředí, sociálních věcí, správy věcí veřejných a udržitelného investování. Problém je také politická nestabilita zejména v USA, kde se blíží prezidentské volby, a může se stát, že proklimatického demokrata Joa Bidena vystřídá v Bílém domě klimaskeptický republikán Donald Trump.

Akcie firem zaměřených na čistou energii jsou navíc zvlášť citlivé na výši úrokových sazeb. Pokud by sazby začaly klesat či se alespoň stabilizovaly, byla by to pro společnosti zabývající se čistou energií vzpruha. Například populární fond iShares Global Clean Energy ETF (ICLN.O) vykázal loni čistý odliv přes miliardu dolarů, přitom v letech 2020 a 2021 do něj naopak každoročně přitekly dvě miliardy dolarů.

Invesco Solar ETF loni propadl o 38 procent a zažil rekordní roční odliv od založení fondu v roce 2008, když ztratil 264,6 milionů dolarů. Ale například ETF spojené s uranem, jehož cena rostla, zaznamenaly růst. Global X Uranium ETF loni vyskočil o 45 procent a získal přes čtvrt miliardy dolarů. Přitom jaderná energetika v západním světě stagnuje kvůli astronomickým nákladům na výstavbu nových jaderných bloků. Zvrat zatím nepřinesl ani vývoj na poli malých modulárních reaktorů, kdy nejznámější projekt NuScale čelí hromadné žalobě (jak jsme psali například zde).

Podle analytika Fidelity International Paula Goodena se navzdory slabým výsledkům u veřejně kótovaných společností globální instalace výroby energie z obnovitelných zdrojů v roce 2023 zvýšila téměř o polovinu a v roce 2024 panují důvody k dalšímu optimismu. Navzdory propadu zájmu o zelené ETF zůstává totiž dlouhodobý výhled udržitelných investic slibný. Globální přechod na zelenou energii je jednoznačný díky závazkům více než 110 zemí ztrojnásobit kapacitu obnovitelných zdrojů do roku 2030.

Evropa dává udržitelným investicím zelenou

Individuální investoři z Velké Británie podle loňského průzkumu investiční společnosti Invesco alokovali v průměru 35 procent ideálních portfolií do ESG ETF fondů. Polovina z nich plánuje svou investiční expozici se zahrnutím ESG navíc zvýšit. Téměř tři čtvrtiny lidí investujících do ESG k tomu využívají právě různé ETF, které tvoří téměř 40 procent jejich portfolií.

Z řady ekologických aspektů označilo 31 procent z nich za nejpřesvědčivější faktor rozvoj čisté energie, následuje 22 procent pro zachování přírodních zdrojů a biologickou rozmanitost a 22 procent pro předcházení tvorby znečištění a odpadu. Podle údajů společnosti Invesco tvoří ESG ETF už 19 procent aktiv v evropských ETF kótovaných na burze, přičemž na začátku dekády tvořily tyto investice pouhá tři procenta. Mezi ETF fondy, které by mohly letos zazářit, patří například Global X Solar ETF (RAYS), který investuje do předních firem solárního průmyslu. Dalším je iShares Global Clean Energy ETF (ICLN).

TOP 5 největších ETF fondů investujících do čisté energie:

(zdroj: https://etfdb.com/)

1. iShares Global Clean Energy ETF (NASDAQ:ICLN)

Celková aktiva: 2,41 miliardy dolarů

Založen byl už v roce 2008 a v portfoliu má širokou škálu akcií. Mezi tři největší držené podíly patří Enphase Energy (NASDAQ:ENPH) s 8,8 procenty. Dále First Solar (NASDAQ:FSLR) se 7,6 procenty a Nextracker (NASDAQ:NXT) s 4,93 procenty.

2. First Trust NASDAQ Clean Edge Green Energy Index Fund (NASDAQ:QCLN)

Celková aktiva: 788 milionů dolarů

Založen byl v roce 2007 a investuje do společností, které mají zájmy v různých pododvětvích zelené energie, jako jsou biopaliva, solární energie a pokročilé baterie. Tři z jeho nejvyšších podílů jsou ON Semiconductor (NASDAQ:ON) s 8,83 procenty, First Solar s 7,75 procenty a Tesla (NASDAQ: TSLA) s 6,93 procenty.

3. BlackRock World ex U.S. Carbon Transition Readiness ETF

Celková aktiva: 364 milionů dolarů

Nejmladší člen v žebříčku, založen byl teprve před třemi lety. Ale jako většina věcí, která má v zádech BlackRock, dokázal si rychle najít místo mezi špičkou. Mezi top tři podíly patří Novo Nordisk s 2,24 procenty, ASML s 1,99 procenty a Nestlé s 1,81 procenty.

4. Invesco WilderHill Clean Energy ETF (ARCA:PBW)

Celková aktiva: 361 milionů dolarů

Založen v roce 2005, zaměřuje se na společnosti využívající zelenou a obnovitelnou energii. Aktuálně mezi top podíly tohoto ETF patří Nextracker s 2,37 procenty, Solid Power (NASDAQ:SLDP) s 2,12 procenty a American Superconductor (NASDAQ:AMSC) s 2,08 procenty.

5. ALPS Clean Energy ETF (ARCA:ACES)

Celková aktiva: 226 milionů dolarů

ALPS Clean Energy ETF byl založen v roce 2018. Většina společností v tomto ETF sídlí v Severní Americe. Tři největší podíly ETF jsou Enphase Energy s váhou 6,13 procent, Itron (NASDAQ:ITRI) s 5,90 procenty a Albemarle (NYSE:ALB) s 5,75 procenty.

Ilustrační foto: Unsplash