Šest dní v řadě pouze na obnovitelných zdrojích. Portugalsko boří představu, že to nejde

Portugalsko dokázalo necelý týden pokrývat svou potřebu jen díky vodní, větrné a solární energii. A fungovalo to i za vytrvalého deště.

Země, která má sice stejný počet obyvatel, ale narozdíl od České republiky disponuje také mořem, dokázala poskytnout svým odběratelům z řad domácností i firem po šest dní v kuse stoprocentní obnovitelnou energii. Kombinaci větrných, solárních a vodních elektráren nezastavil ani déle trvající déšť a zatažená obloha.

149 hodin, kdy si země vystačila jen s čistými zdroji, tak znamená dosavadní rekord, který předvídá pozitivní budoucnost pro bezuhlíkovou energetiku. Proti případnému výpadku se Portugalci jistili záložními paroplynovými elektrárnami.

„Měli jsme připravené plynové elektrárny v pohotovosti, kdyby bylo potřeba obnovitelné zdroje doplnit. Ale nebylo, ve chvílích, kdy pršelo, hodně foukal vítr,“ vysvětluje serveru Canary Media odborník na obnovitelné zdroje a zástupce společnosti EDP Renewables Hugo Costa.

Ceny za elektřinu navíc klesly téměř k nule a tak se zákazníci se spotovými tarify mohli radovat. Dlouhý časový úsek založený pouze na obnovitelných zdrojích pak dokazuje, že se země ve své bezfosilní strategii evidentně nemýlí. Portugalsko totiž jako jedna z mála zemí plánuje vybudovat bezemisní energetiku aniž by vůbec bralo v potaz rozvíjení jaderného průmyslu.

Čtěte také: Náš blahobyt stojí na pálení uhlí, upozorňuje tým AMO. Teď získal klimatickou cenu OSN

Portugalsku v plnění dekarbonizačních cílů napomáhá výhodná poloha. Skalnatá přímořská země může čerpat jak z divokých řek na severu, kde pohoří dosahují výšky dvou tisíc metrů nad mořem, tak pochopitelně z velké plochy Atlantského oceánu. A po většinu roku jde o velmi slunnou lokalitu, v porovnání se zbytkem Evropské unie.

Díky investování do vodních elektráren má země v plánu splnit své uhlíkově neutrální závazky již do roku 2050, tedy o několik let dříve, než zbytek Evropské unie. Aby své ambice Portugalsko podpořilo, v loňském roce odstavilo poslední uhelné elektrárny. Záložním zdrojem v případě výpadku obnovitelných elektráren zůstává pouze dovážený fosilní plyn.

Základem je různorodost zdrojů

Již nyní se Portugalsko na obnovitelné zdroje z velké části spoléhá. Plynové elektrárny se na dodávané energii podílejí z 21 procent a země se do roku 2040 chce bez nich úplně obejít. Proto stát investuje do rozšiřování offshorových větrných farem na moři, instaluje solární panely a rekonstruuje staré větrné turbíny. Ideálním stavem je podle představitelů vlády co nejpestřejší portfolio zdrojů, aby v případě výpadku jednoho druhu energie poskytoval zbytek zdrojů dostatečný výkon.

Portugalsko také čerpá ze své uvědomělé historie, kdy již v roce 1974 stát vybudoval řadu vodních elektráren na mohutných a prudkých horských řekách. A právě díky neustávajícímu přívalu vodní síly se pak země může spolehnout na pestrou energetiku ve chvílích dešťů, zatažené oblohy a bezvětří.

Přesto je šestidenní rekord prvním takto dlouhým obdobím, kdy nebylo nutné na plynové elektrárny sáhnout. Předchozí rekord navíc padl už v roce 2019 a od té doby se dosáhnout podobné statistiky nepodařilo. Jak to?

Tip: ČEZ: klienti stále více vyžadují klimatickou zodpovědnost, vycházíme jim vstříc

V předchozích letech stát ve velkém využíval jako doplňující zdroj zemní plyn, jehož spotřeba ale prozatím klesla meziročně o 39 procent. V některých dnech totiž Portugalsko obnovitelnou energii přeprodávalo do Španělska, protože to dříve bylo jednodušší, než ji rozvádět po geograficky roztažené zemi. A sami pro sebe zelené zdroje nahrazovali zemním plynem.

Tomu je ale nyní konec a velké firmy již začaly pracovat na postupné transformaci a rozšiřování rozvodné a stabilní sítě. „Aby Portugalsko dosáhlo slíbených klimatických cílů, musí si vzít z tohoto listopadového týdne příklad a protahovat ho na stále delší a delší dobu, až nebude potřeba ani plynu připraveného v pohotovostním režimu,“ dodává autor článku Canary Media Julian Spector.

Chytrý rozvoj čistých zdrojů

„Důležitým faktorem bylo, že země nepřistoupila k masivním investicím solárních panelů ve chvíli, kdy byla technologie předražená,“ uvedl energetik a novinář Miguel Prado z portugalského deníku Expresso. Vhodné plochy zůstaly nevyužity a nyní umožňují státu mohutnou výstavbu v menších plochách a decentralizovaně.



Země má dále ambici dosáhnout 85 procent obnovitelných zdrojů do roku 2030. Jako ve zbytku Evropy ale válčí s pomalou legislativou a povolovacími procesy. I proto řeší renovace původních elektráren místo výstavby nových. Nejstarší turbíny mají totiž stále výkon 500 kilowatt, zatímco ty nové dokážou disponovat až 6,2 megawatty.

Foto: Český trh s fotovoltaikou čeká další boom. Potenciál je velký i v okolních zemích

Developeři se také obracejí k řešení kombinace solárních i větrných elektráren na jedné ploše. „Svým způsobem se navíc velmi doplňují. Když fouká vítr, nemáme slunce, a když máme slunce, obvykle nemáme tolik větru,“ vysvětluje Costa. Ušetří se tak na výstavbě i za nákup dostatečných prostor. A klíčovou roli bude hrát rozvoj energetiky na plochách portugalského moře.

Za posledních deset let Portugalsko rozvinulo plovoucí větrné turbíny, které mají výkon obvykle přes dva megawatty a dokázaly obstát zatím vždy i ve velkých bouřích. Jejich osvědčená desetiletá spolehlivost nyní láká investory. Na moři chce portugalský stát do roku 2030 vybudovat 10 gigawattů větrných turbín.

Ilustrační foto: Unsplash