Vodní miniturbína, co si přibalíte do batohu. Baterky si dobijete kdekoliv

Vyrobit elektřinu na cestách můžeme nejen s pomocí solárních panelů, ale třeba i vody. Do batohu se totiž vejde i malá přenosná vodní turbína Estream.

František Mašek

14. 7. 2017

Potřeba elektrické energie na cestách je stále větší. Ať se jedná o udržení funkčních telefonů, tak i fotoaparátů, akčních kamer, dronů, LED svítilen, navigací… Potřeba přenosných energetických bank se tak zvyšuje. Jenže co když se vybijí? Tak se musí dobít, to dá rozum...

Řešením mohou být přenosné solární systémy, ale ty se nemohou použít vždy. A jelikož spousta lidí svou aktivní dovolenou plánuje tam, kde je tekoucí voda (dobrým příkladem jsou vodáci, rybáři, plážoví povaleči...), může být skvělým pomocníkem malá příruční vodní elektrárna, která uspěla díky crowdfundingu.

Estream je malý válec, kterému se rozevřou lopatky turbíny a spustí se do potoka nebo říčky. Proud vody tyto lopatky rozpohybuje, čímž se uvnitř generuje napětí. To se ukládá do interního akumulátoru o kapacitě 6400 mAh, což je dost na to, aby se několikrát dobil jakýkoliv telefon nebo akční kamera.

Má to ještě několik dalších výhod, které z celé téhle “hračky” dělají vynikajícího pomocníka na cesty kolem vody. Tak například klasické rotační dynamo dokáže generovat mnohem víc proudu, než jakékoliv přenosné solární panely, a Estream není závislý na počasí. Celá kapacita akumulátoru je dobitá za 4,5 hodiny.

Další výhodou je, že se akumulátor dá vyměnit. Není zapotřebí být každý večer u vody. Stačí mít dva akumulátory a během večera je zaměníte. Kapacita 12 800 mAh je natolik dostatečná, že vydrží i na delší výlet, kde se cestovatelé s tekoucí vodu nesetkají. Akumulátory se navíc mohou dobít i z klasické zásuvky a samy poslouží i jako svítilna!

Celý projekt vznikl díky financím od dobrovolných dárců. Autoři projektu vybírali peníze na vývoj na portálech Kickstarter a IndiGoGo v loňském roce. Produkt měli rozesílat v březnu, ale díky komplikacím došlo k posunu. Crowdfundingu nedávno využili také čeští výrobci elektrického skateboardu XTDN, o kterém jsme psali v tomto článku...

Zdroj: oficiální stránky, Kickstarter, IndieGoGo