Skateboard, který se sám učí, vybral od lidí 8,6 milionu Kč. Podívejte se, co umí

Český projekt elektrického skateboardu s umělou inteligenci zabodoval na crowdfundingovém portálu přes 8,6 milionu korun. Za jízdy učí sebe i svého jezdce.

Lukáš Bašta

6. 7. 2017

Aktualizováno: Projekt přes crowdfunding získal 346 tisíc dolarů od 351 zájemců. Požadovanou částku 100 tisíc dolarů tak překročil více jak třikrát a jde o jednoznačný úspěch. Nejen v rámci technologických projektů na Kickstarteru, ale i v rámci české technologické kotliny, odkud tento ambiciózní nápad pochází.

Tým českých technologických nadšenců přišel s nápadem na chytrý elektrický skateboard. Aby však mohla začít jeho hromadná výroba, potřebovali finance. Využili tak největšího crowdfundingového portálu Kickstarter. Cílem bylo vybrat 100 tisíc dolarů.

Projekt XTND Board má nějakých 30 hodin před skončením kampaně přes 338 tisíc dolarů. Požadovanou částku tak vybrali více než 3x. Uživatelé, kteří projekt XTND podpořili, mohli za své peníze získat dobrý pocit nebo samotné zařízení XTND Board za výhodnou cenu.

Nejchytřejší prkno na světě

Všichni jsme asi na skateboardu někdy stáli nebo spadli. XTND Board je ale něco zcela jiného, jde o urbanistický dopravní prostředek moderního střihu. Napájený bateriemi dokáže jezdit, aniž byste se museli odrážet. A to rychlostí až 45 km/h.



XTND Board se spojí s dálkovým ovládáním. Tam přidáváte rychlost či brzdíte. Velkou roli také hraje zapojení umělé inteligence – skateboard rozpozná, jestli na něm stojíte jen tak, nebo chcete jezdit, stejně tak si pamatuje jednotlivé cesty a učí se z nich.

Díky umělé inteligenci a machine learning tak prkno učí vás být lepším jezdcem a zároveň učí i sebe samo. O jednotlivých trasách si vede záznamy, aby pak vyhodnotilo nejvhodnější cestu. A to nejen z pohledu navigace, ale i strmosti stoupání či kvality terénu.

Moderní dopravní prostředek pro moderní dobu

Fakt, že je XTND Board mnohem víc než jen skateboard, je patrný hned na první pohled. Na obou koncích disponuje světly, aby i další účastníci „provozu” věděli, že jedete a že zrovna brzdíte. Světla se aktivují automaticky za šera.

Přesně v duchu moderní dopravy je tak i XTND Board ekologický – je napájený z vyměnitelné baterie. Ta vydrží na jedno nabití 20 dvacet minut plného provozu. Další její nabití pak zabere hodinu. To tedy definuje funkci zařízení, kterou je rychlá přeprava na krátké vzdálenosti.

Zlatá česká kolečka

Zajímavý pak není jen samotný Board, ale i tým, který za ním stojí. Společnost XTND (tenkrát ještě s názvem Driwhel) založili v roce 2014 Češi Miroslav Peřina a Daniel Kokotek. Se svými projekty získali celou řadu ocenění i mentorských rad ze startupových akcelerátorů.

V případě XTND Boardu tak využili rad od odborníků ze společností jako SpaceX nebo Faraday Future, tedy firem, které něco o budoucnosti dopravy a její obnovitelnosti vědí. Samo XTND se nebere jako výrobce skateboardů, ale jako odborník na výrobu elektrických dopravních prostředků.

Na Kickstarteru je možné XTND Board koupit za výhodnou cenu 1099 dolarů, údajně o 650 dolarů levněji, než bude koncová cena produktu. Výroba prvních kusů začne již v září a ke svým majitelům, kteří projekt podpořili na Kickstarteru, se dostane v lednu 2018.

Zdroj: Kickstarter