Soukromé kosmické lety SpaceX devastují planetu, tvrdí výzkum

Společnosti, které se pokoušejí realizovat vesmírný turismu, mohou výraznou měrou přispět k environmentálnímu poškození planety - tím, že zhorší klimatickou krizi.

Tomáš Vondra

18. 11. 2019

Nejsilnějším hráčem v tomto segmentu je společnost SpaceX, která už nyní dopravuje na oběžnou dráhu pomocí raket Falcon 9 družice - v budoucnu by tam chtěla ale nosit nejen klasické astronauty, ale také ty komerční. Jeden let této rakety způsobí tolik emisí oxidu uhličitého jako 395 transatlantických letů, tvrdí zpráva Common Dreams. 

SpaceX ale není jediným uchazečem o potenciálně výnosný byznys vesmírného turismu - kromě ní jsou ve hře také další kandidáti - společnosti Blue Origin, Virgin Galactic, Electron a další. Nyní spočítali přesněji emise jednoho kosmického letu experti cestovní společnosti Champion Traveler. Podle ní jeden kosmický let nechá vzniknout tolika emisím oxidu uhličitého, jako 73 automobilů za celý rok. Společnost SpaceX už létá desítky letů ročně. Když se k tomu připočtou další společnosti a případné stovky letů se soukromými turisty, mělo by jít podle Champion Traveleru o tragédii, které může mít devastující dopad na klimatické změny.

Když čísla nehrají

Ve skutečnosti to taková tragédie, jak analýza naznačuje, není. Pokud jsou správě čísla o 73 ročních provozech automobilu, pak je dopad kosmických letů v podstatě zanedbatelný - ve srovnání s ostatními problémy. 

Například jen v Praze je registrovaných 1 059 000 automobilů, ročně jich přibude asi 56 tisíc. To znamená, že aby měl kosmický průmysl emise jako automobily v Praze, musel by do vesmíru ročně poslat na na oběžnou dráhu kolem padesáti tisíc kosmických lodí. A to je číslo, které je zcela nepředstavitelné. I kdyby se podařilo tohoto čísla dosáhnout, pořád by odpovídalo jen emisím automobilů středně velkého evropského města - ani zdaleka by se tedy nepřibližovalo například množství oxidu uhličitého, které do atmosféry uvolní těžba a obchodování s bitcoiny a dalšími elektronickými měnami.

 Zdroj: Champion Traveler, foto SpaceX