Němci představili elektromobil Sion. Napájí ho solární panely i dobrovolní dárci

Sono Motors představila první evropský elektromobil se solárními panely. Můžete jej nabíjet ze sítě nebo ze Slunce. Vývoj vozu podpořila i veřejnost.

Lukáš Bašta

28. 7. 2017

Němci přišli s vlastním elektromobilem. 27. července večer představila značka Sono Motors evropského konkurenta Tesly s názvem Sion. Jejich šestimístný vůz poháněný elektromotorem se vzhledem a jízdními vlastnostmi blíží Toytotě Prius. V Německu tak za podpory crowdfundingu vytvořili rodinné vozítko.

Čtěte také:



Jedna z posledních překážek elektromobilů vyřešena – nabíjení za jízdy



Podívejte se na 7 elektrických ořů v policejních službách



Nově představený model na trhu s elektromobily má maximální rychlost 140 km/h. V prodeji budou dvě verze, a to s dojezdem 120 a 250 kilometrů. Ceny činí 12 000 a 16 000 eur a nezahrnují samotnou baterii. Jak připomíná server CleanTechnica.com, tu bude možné dokoupit (za 4 000 eur), nebo si ji pronajmout podobně jako v případě Renaultu Zoe.

Sono Sion má ale přeci jenom jednu velkou zvláštnost – baterie lze dobíjet také solárními panely viSono, které jsou umístěné různě po celé karoserii vozu. O podobné technologii Tesla také přemýšlela, ale její zakladatel se nedávno nechal slyšet, že solární střechy na Modely 3 nakonec dávat nebude. Němci v tomto ohledu Slunci věří.

Sluneční paprsky by měly vygenerovat tolik energie, aby Sion ujel 30 km. Efektivita solárních panelů činí 21 %. Baterie vozu se prostřednictvím zásuvky nabije na 80 % za nějakých 30 minut. Nabíjení pouze pomocí sluneční energie by se mělo zvládnout během 8 hodin. Tvůrci vozu také uvádí, že baterii elektromobilu bude možné využít ke zpětným dodávkám elektřiny do sítě nebo nabíjení dalších zařízení.

V rámci další výbavy pak zaujme desetipalcový displej, mechový filtr breSono, který čistí vzduch a omezuje vlhkost v interiéru vozu, nebo systém reSono, kdy si součástky vozu koupíte online.

Pokud jsou pro vás tyto údaje natolik zajímavé, že byste vůz rádi podpořili i jinak než jeho koupí, můžete se zapojit do crowdinvestingu, který se spustí zhruba za 14 dní. Společnost Sono Motors tak naváže na úspěšnou crowdfudingovou kampaň na serveru IndieGoGo z loňského roku. V rámci té získala od lidí 547 tisíc eur na vývoj vozu.

Sono Motors uvádí, že má dnes zhruba 1200 předobjednávek, a chtěla by počet zájemců zvýšit až na 5 tisíc. Zájemce chce oslovit pomocí předváděcích akcí po celé Evropě. První kusy solárního elektromobilu chce dodat během příštího roku.

Zdroj: CleanTechnica.com, SonoMotors.com