Jedinečné ekologické stavby umožní splynout s přírodou. Navíc jsou mobilní

Toužíte po úniku z městského ruchu do klidné přírody, ale odrazuje vás nepříznivé počasí a nepohodlí? Možné řešení nabízí mobilní jednotka Aranka, která vám poskytne skromný ale teplý a útulný domov přímo v srdci přírody. Tento k přírodě šetrný a energeticky soběstačný prototyp mobilní jednotky pražského projektu hide and seek získal cenu za Mimořádný počin mimo kategorii na letošním ročníku mezinárodní přehlídku designu Designblok a dle slov svých autorů vám nenabízí jen mobilní jednotku, ale kouzelnou hru v české krajině.

Kristýna Vobecká

3. 11. 2019

Projekt hideandseek začal vznikat před třemi lety a velká část technologie, řemeslných detailů, a nakonec i celá koncepce mobilní jednotky se během jeho vzniku kompletně přepracovala. Pro tým pražských nadšenců z různých oborů, kteří za mobilní jednotkou stojí, to znamenalo velké nadšení, spoustu práce a také investovaných peněz.  „Aranku, naši minimální mobilní jednotku, jsme dokončili těsně před Designblokem, pak se dostavili neuvěřitelně pozitivní reakce od návštěvníků, plné emocí i cena za mimořádný počin ze strany Designbloku,“ říká Vladimír Pešek, jeden z autorů mobilní jednotky.  

Přestože porota i návštěvníci Designbloku Aranku, mobilní jednotku s dřevěným interiérem a saunou, ocenili, autoři projektu upozorňují, že už se dostávali i do fáze, kdy to celé chtěli vzdát. Cena za mimořádný počin je však znovu nakopla. „Samozřejmě si uvědomujeme, že samo o sobě to ocenění mnoho neznamená, ale u dlouhodobého projektu je to velmi důležité povzbuzení, jenž nám dává naději, že to, na čem jsme nechali stovky hodin práce a miliony korun nějaký smysl má,“ uvedl k ocenění Pešek a dodal, že se do výroby dalších prototypů mobilní jednotky s názvy Madlenka a Jasněnka pouští s větším nadšením a energií.  

S limitem na zádech

Nápad na výrobu mobilní jednotky přišel v rámci Peškovi silné osobní zkušenost během cestování se dvěma malými dětmi a batohem na zádech po národních parcích Nového Zélandu, kdy pro něj byla jediným limitem velikost jeho batohu. „Být limitován a vystavovat jedince omezením zní v dnešním světě téměř jako rouhání. Během svého cestování jsem si však uvědomil hodnotu poznání a přijetí limitů bez traumatu, stresu či pocitu, že o něco přicházím,“ komentuje Pešek původ nápadu na samostatnou mobilní jednotku, který podnítil také pobyt v horských chalupách bez elektřiny, teplé vody, respekt k přirozenému plynutí času, střídání dne a noci, vědomí omezeného množství pitné vody a energie v mobilním telefonu. „Pro někoho to může znít jako vrchol odpírání, pro mě to byl skvělý čas velmi přirozeně podřízen jedinečné přírodě,“ doplňuje Pešek. 

Se svými přáteli vymyslel koncept mobilní stavby k celoročnímu užití, která díky inteligentními řídícímu systému neklade na uživatele žádné nároky. Designová mobilní jednotka maximálně využívá pokročilé technologie, kterou jsou však skryty do pozadí a uživatel o nich nemusí mít ani tušení. „To, co naopak uživatel jednotky vnímá je genius loci kajuty kapitána Nema nebo třeba kupé železničního vozu Orient expresu,“ dodává Pešek k vizuálnímu pojetí mobilních jednotek. 

Mobilní jednotka s ostrovním systémem

Důležité však není pouze estetické a technologické řešení mobilní jednotky, ale také její energetická soběstačnost. „Chtěli jsme vytvořit prostor, ve kterém by člověk byl schopen zažít situaci hospodáře s omezenými zdroji a množstvím energie. Důležitou podmínkou bylo, aby se tato situace odehrála v souznění s přírodou, doslova v její náruči a nevyvolávala v člověku stres nebo pocit z ohrožení,“ vysvětluje Pešek. Mobilní jednotka neboli útulna je tak řešena jako ostrovní systém, který hospodaří s omezenými zdroji energie. 

Díky monitorovacímu systému má uživatel neustále přehled o zdrojích a jejich využití. Například ví, co bude pro zásoby energie znamenat, pokud si dá teplou sprchu. Bez připojení ke zdroji energie vydrží mobilní jednotka celé čtyři dny a spotřeba je vypočítána na čtyři uživatele ubytované v útulně. Pokud k vyčerpání zdrojů dojde, akumulátory v jednotce se nabíjí elektrocentrálou. Nádrž na pitnou vodu v mobilní jednotce má objem 800 litrů a nádrž na dešťovou 150 litrů.

Ekologická edukace v příjemném obalu

Projekt hideandseek stojí na třech hlavních pilířích, a to na inteligentním zacházení s energií a zdroji prostřednictvím vyspělého monitorovacího a řídicího systému. Dále na minimální, esteticky vybroušeném a řemeslně dokonalém designu a architektuře, a nakonec na myšlence ekologické edukace a vstupu do krajiny beze stop. Podle Peška je uvědomění si hodnoty neomezeného přístupu ke zdrojům energie a souznění s nedotčenou přírodou osobní a nepřenosnou zkušeností. „Pobyt v našich mobilních jednotkách přináší zjištění, že je možné se chovat šetrně vůči životnímu prostředí, a přitom nemuset výrazně ustupovat ze svých standardů a nároků na pohodlí a bezpečí. 

Autoři projektu mobilní jednotky věří, že jejich útulny budou vhodné ke vzdělávání školáků a veřejnosti v možnostech pobytu v přírodě bez zásahů, energetické soběstačnosti a nakládání se zdroji. „Věřím, že hodnoty projektu hideandseek nám pomohou mladším i starším ročníkům prostřednictvím bezpečných a pohodlných útulen připomenout, jak během školních prázdninách s batohem potulovali po horách a nic nepotřebovali, jak voněla borovice a kapky smůly rozetřené mezi prsty, jak bleskurychlé bylo mihnutí tmavého pstruha v horském potoce, či malebnost západu slunce nad korunami stromů,“ uzavírá Pešek.